Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

10 saker du inte visste om människokroppen

Människokroppen är fantastisk. Men visste du att vi delar DNA med bananer, är längre på morgonen än på kvällen eller att du kan känna igen upp till en biljon dofter?

Vi har listat 10 saker du inte visste om människokroppen. Kolla in hela listan nedan och förbluffas över hur fantastisk du är!
 
 

10. En vuxen person pruttar mellan 20-25 gånger om dagen

pruttar

Varje dag passerar 7-10 liter gas genom tarmen, men bara en halv liter släpps ut som pruttar. Den obehagliga lukten kommer från fettsyror och svavelhaltiga molekyler, som uppstår vid nedbrytningen av proteiner.
 

9. Det är omöjligt att kittla dig själv

kittlas

För att kunna bli kittlad krävs det att du blir överraskad, vilket du inte blir om du kittlar dig själv. Försöker man kittla sig själv dämpas känslan av signaler från lillhjärnan, enligt Illustrerad Vetenskap.
 

8. Din näsa kan känna igen en biljon olika dofter

luktsinne

Baserat på en ny amerikansk studie, som du kan läsa här, kan människan känna igen minst en biljon olika dofter – vilket är mycket mer än tidigare beräkningar.
 

7. Människans yttre hud byts ut helt varje månad

huden

Huden är ett fantastiskt organ. Det förändrar och förnyar ständigt sig själv, på ungefär en månad har din hud fått helt nya hudceller. Och på en enda timme tappar du mellan 30 och 40 000 hudceller, enligt sajten How stuff works.
 

6. Det tar omkring 6 månader för en nagel att växa ut helt

naglar

En fingernagel växer ungefär 0,1 millimeter om dagen, och är helt utbytt inom tre till sex månader. Illustrerad Vetenskap skriver även att studier visar att naglarna växer snabbare på den hand man använder oftast.
 

5. Hjärnan använder 20% av kroppens syre och energi, trots att den bara utgör 2% av vår vikt

hjarnan

Som kroppens övriga delar får hjärnan sin energi från blodets syre och det vi äter, men den kräver lite mer än våra andra organ. I vila pumpar hjärtat ut 750 milliliter blod, och hela 15% av det går till hjärnan, enligt Illustrerad Vetenskap.
 

4. På en dag färdas ditt blod omkring 1900 mil

blod

Din kropp har ungefär 5,6 liter blod, som cirkulerar runt din kropp tre gånger i minuten. På en dag betyder det att blodet har färdats ungefär 1900 mil – fyra gånger så långt som att resa från kust till kust i USA.
 

3. Människan delar 50% av sitt DNA med bananer

banan

DNA finns i alla levande organismer, och är beviset på att människan är släkt med alla andra arter på jorden. Vårat DNA är till 95% detsamma som schimpansernas, och 50% identiskt med en banan.
 

2. Det mänskliga ögat är så känsligt att om jorden vore platt, skulle vi kunna upptäcka ett ljusflimmer på upp till 48 kilometers avstånd

oga

Vår synskärpa sträcker sig långt bakom horisonten. Om jorden vore platt, skulle vi kunna se ett ljusflimmer på upp till 48 kilometers avstånd en mörk natt, enligt livescience.com.
 

1. Människan är ungefär en centimeter längre på morgonen än på kvällen

langrepamorgonen

Tyngdkraften pressar din kropp neråt under dagarna. På natten när du ligger ner, och tyngdkraften inte trycker ner kroppen, blir du tillfälligt lite längre. Samma sak gäller då man befinner sig i rymden, enligt NASA.
 

4.84/5 (51)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap