Listor.se

Sveriges största listsajt

10 saker du inte visste om julen

Årets största högtid närmar sig med stormsteg och med mindre än två veckor kvar till julafton är det ingen underdrift att säga att julen står för dörren.

För att komma i stämning har vi därför listat 10 saker du inte visste om julen!
 
 

10. Första julgranen


Traditionen med julgran kommer egentligen från det medeltida Tyskland, men seden att pynta den inleddes i Lettlands huvudstad Riga år 1510. Fyra år senare spred sig trenden till Tallinn i Estland och i dag finns de pyntade julgranarna över hela världen.
 

9. Stora dumparedagen


Enligt analyser av Facebookinlägg är de två veckorna innan jul den vanligaste tiden för par att göra slut. Annat är det med själva juldagen. Det är nämligen den dag på året då det sker minst antal uppbrott.
 

8. Coca Cola-tomtens skapare var svensk/finsk


Den jultomte vi är vana att se idag populariserades i Coca Cola-reklamen på 1930-talet. Detta med hjälp av illustrationer skapade av reklamtecknaren Haddon Sundblom, född i USA av en svensk mamma och en åländsk pappa.
 

7. Världens högsta julgran


Världens högsta julgran är 67,36 meter hög och restes 1950 i ett köpcenter i staden Seattle i USA.
 

6. Världens största snögubbe


När vi ändå är inne på det här med storlek; 1999 byggde invånare i staden Bethel i delstaten Maine i USA världens största snögubbe. Hela 34 meter hög blev den!
 

5. Mytologisk tomte

Saker du inte visste om julen
Asaguden Oden från den nordiska mytologin hamnar alltid på bordet om man gräver ner sig i gamla tiders julfirande. Under hednisk tid firade nämligen de germanska kulturerna högtiden ”jól” (på engelska ”yule”) vid tiden kring midvintersolståndet. Firandet var kopplat till Oden, som även gick under namnet ”Jólnir”.

Många hävdar att Oden ridandes över himlavalvet med sitt vita skägg haft en gestalt som stämmer väl in på en välkänd figur – nämligen självaste jultomten.
 

4. Populär julmusik


Jullåtar – vissa älskar dem, andra hatar dem. Vilken som är populärast råder det dock inget tvivel om. Enligt uppgift ska ”White Christmas” med Bing Crosby ha sålts i närmare 100 miljoner exemplar världen över (även om den officiella siffran ligger runt 50 miljoner). Det gör den gamla dängan till inte bara tidernas överlägset populäraste jullåt – den är faktiskt världens mest sålda singel någonsin!
 

3. Var bor jultomten?


Var bor egentligen jultomten? Därom tvista de lärde. Den amerikanska jultomten bor på Nordpolen och den danska på Grönland. Den finlandssvenska varianten anses komma från Korvatunturi, men har fått konkurrens av turistsatsningar i Rovaniemi.

Den mer pragmatiskt lagde litar dock kanske mer på företaget Swecos teori om jultomtens hemvist. 2007 hävdade de nämligen att han borde bo i Kirgizistan eftersom det skulle vara optimalt ur ett logistiskt perspektiv.
 

2. Varför firar vi den 24 december?


Varför öppnar vi våra paket den 24 december istället för den 25:e som de flesta andra länder där man firar jul? Förklaringen är mer tekniskt orienterad än man kan tro.

Omkring år 300 bestämde kyrkan att Jesus var född den 25 december. Detta var dock före det mekaniska uret, och i Norden på den tiden började dygnet vid solnedgången istället för vid midnatt som idag.
 

1. Julklappens ursprung


Julklappar började delas ut i Sverige redan på 1600-talet. Seden började som en lantlig tradition där byns ungdomar smög omkring på julaftonen och ”klappade” på dörrarna till stugorna. När någon öppnade kastades en skämtgåva in som kunde bestå av ett vedträ eller en halmfigur.

På gåvan fästes ofta en lapp med en vers som förklarade varför mottagaren förärats den fina presenten. Dessa verser är föregångare till våra dagars julklappsrim.
 

4.29/5 (7)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap