Listor.se

Sveriges största listsajt

10 saker dagens ungdomar aldrig upplevt

Fråga din unge vad en VHS-spelare är och se vad du får för svar. Teknikutvecklingen har gått rasande fort de senaste åren och den pryl som är hetast på marknaden idag kan vara passé imorgon. Här har vi listat 10 saker dagens ungdomar aldrig upplevt.

Det är lätt att skratta åt hur omoderna vi kändes för bara några år sedan. Men glöm inte, utvecklingen går fortfarande framåt och om en inte alltför avlägsen framtid är det någon från kommande generation som garvar åt att du var mallig över din iPhone X…

Kan du komma på någon annan sak från din barndom som inte överlevt tidens tand?

10. Kamerafilm


Idag har de flesta av oss i princip en proffskamera med oss vart än vi går i och med mobiltelefonens evolution. Annat var det förr. Då var fick man bära runt på en stor klumpig sak om man ville föreviga sina speciella ögonblick. Dessutom var man tvungen att mata dem fulla med filmrullar som sedan lämnades in för framkallning.

9. Hyrvideobutiker


Innan Netflix och HBO var man tvungen att gå ner till den lokala videobutiken för att HYRA den film man ville se. Billigt var det inte heller.

8. Kassettband


Spellistor från Spotify i all ära – men vem saknar inte att göra ett blandband med sina favvolåtar på ibland?

7. Telefonkiosker


Det är 80-tal. Du får punktering på motorvägen. Vad gör du? Ringer efter bärgning på din mobiltelefon som inte har uppfunnits än? Nej, just det, du får knalla tills du springer på en praktisk telefonkiosk! Nu är det bara att hoppas att du har några mynt på dig…

6. CD-skivor


Vinylskivor vet kidsen vad det är för något. Men visa upp en sån här och de tror det är en rund spegel med ett hål i mitten. Revolutionerande när den kom, men vi är alla glada att slippa CD-skivan.

5. Personsökare


Från att tidigare ha funnits i var mans ficka är idag de stora användarna av personsökare polis, militär, räddningstjänst, ambulanspersonal, låssmeder, hissmontörer med flera. Detta då de är beroende av den överlägsna tillförlitligheten hos personsökarsystemet.

4. VHS-filmer


Något dagens kids verkligen inte behöver tänka på – att spola tillbaka den satans filmen!

3. Disketter


Ung person: – Vad är det där?

Relik: – Disketter. Superpraktiskt att spara sina dokument från datorn på.

Ung person: – Men kan du inte bara spara dem i molnet eller nåt?

Relik: – Vad har du rökt egentligen?

2. Sladdtelefon


Innan mobiltelefonens genomslag kopplade man in sin telefon med en sladd i väggen. Sen var det där man fick föra sina samtal. Inte helt sällan slog man dessutom numret med en snurrplatta.

1. Uppslagsverk


Förr i tiden fanns de i nästan varje hem. Wikipedia i bokform. Idag är det dock inte många uppslagsverk som står och samlar damm i våra bokhyllor.

4.64/5 (61)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap