Listor.se

Sveriges största listsajt

10 livsmedel du inte visste var onyttiga

Är du av uppfattningen att du är noga med din kost och vad du stoppar i dig. Så kan det mycket väl vara, men faktum är att det finns mängder av livsmedel där ut som inte är så hälsosamma som de vill ge sken av.

Expressen Mitt kök har listat 10 livsmedel du inte visste var onyttiga. Läs vidare för att ta reda på vilka fällor du bör undvika för att säkerställa en god kosthållning!

10. Fettfri korv

Som alternativ till vanlig korv väljer många i dag så kallad fettfri korv. Är du en av dem som letar efter låg fetthalt i korven bör du tänka om. Fettfri korv är nämligen full av maltodextrin, potatismjöl och modifierad stärkelse – det vill säga socker.
Smaksatt kvarg

9. Smaksatt kvarg

I dag är inte kvarg något som bara äts av de som styrketränar, den återfinns i massor av andra människors kylskåp. Kvarg marknadsförs som sportig och nyttig men den smaksatta varianten innehåller massor med socker. Exempelvis innehåller en förpackning av vanlig vaniljkvarg på 500 gram hela 43 gram socker. Detta betyder att en förpackning innehåller mer än 16 sockerbitar – lika mycket som i en halvliter Coca-cola!

8. Kyckling

Livsmedel du inte visste var onyttiga

Många som tränar, deffar, eller bara vill hålla vikten ändå, äter stora mängder kyckling. Men här pratar vi en riktigt dold sockerfälla. Fryst kyckling innehåller massor av tillsatt socker, och den grillade kycklingen har en kryddblandning bestående av både glutamat och socker. Att kycklingskinnet är fett det vet de flesta av oss, men har du koll på hur fett det egentligen är? Kycklinglår utan skinn innehåller cirka 158 kalorier, medan kycklinglår med skinn har mer än det dubbla; 336 kalorier.

7. Pesto

Pesto är både gott, trendigt och enkelt att använda sig av för att få lite piff på pastan. Men inte många vet på att varenda matsked pesto innehåller runt 100 kalorier vilket betyder att det väldigt snabbt kan bli väldigt mycket kalorier i en pastarätt.

6. Sockerfritt godis

Gillar man godis så tycker man förmodligen att sockerfritt godis är världens bästa uppfinning. Men här gäller det att ha klart för sig att ”sockerfri” inte betyder samma sak som ”noll kalorier”. Varje liten godisbit innehåller ungefär 7 kalorier och en påse blir runt 100 kalorier.
Tacos

5. Tacokryddmix

Taco är givet till fredagsmyset för många. Det har nästan kommit att bli en nationalrätt i Sverige. Det folk inte vet är att de allra flesta färdiga tacokryddmixer innehåller närmare 50 procent olika sockerarter, men de benämns på annat sätt. Tips – gör din egen tacokrydda!

4. Färdigmat

Fem färdigrätter för 99 kronor. Har du också gått på det och tänkt att du sparar massor av pengar till lunchen? Du kanske tänker att de inte innehåller så mycket näring men är ”ganska okej” ändå. Faktum är att de ofta innehåller mycket socker.

3. Torkad och konserverad frukt

Som alternativ till godis är naturligtvis frukt mycket bättre. Dock inte all frukt. Den som är torkad och konserverad är precis lika onyttig som godis. När man torkar och konserverar frukt bildas nämligen extra socker, vilket till och med kan vara värre än vanligt godis.

2. Pulversåser

Att göra sin egen sås är enklare än vad folk tror och det behöver inte ens ta lång tid. Så sluta genast köpa färdiga pulversåser. De är fulla av härdat fett och massor av socker.

1. Bars

I dag finns en uppsjö av bars med olika innehåll, och de marknadsförs som måltidsersättningar, proteinbars, energibars och rawfoodbars. Även om det står protein på en bar så innehåller den oftast mer kolhydrater, och mest snabba sådana. Bars är mer som godis med vitaminer, fullproppade med både socker och kalorier. Dietister brukar använda dem till sina klienter som vill gå upp i vikt.

4.89/5 (28)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap