Listor.se

Sveriges största listsajt

10 livsmedel du inte bör lägga i kylskåpet

För ett par år sedan gick Svenska kyl- och värmepumpföreningen (japp, det är en riktig organisation) ut med den alarmerande uppgiften att vi placerar våra matvaror på fel plats i kylskåpet!

Föreningen menar att det vanligaste misstaget vi gör är att lägga grönsakerna i botten av kylen, vilket gör att de lätt blir dåliga i förtid.

Vi vill gå ett steg längre och hävdar bestämt att vissa saker inte har i kylen att göra överhuvudtaget. Därför har vi sammanställt denna lista över 10 livsmedel du inte bör lägga i kylskåpet!

10. Kryddor

kryddor

Kryddor gynnas inte på något sätt av att bli nedkylda. De allra flesta kryddor klarar sig alldeles utmärkt på köksbänken eller varför inte i fönstret? Lägger man dem istället i kylen riskerar fukten och kylan att vattna ur smakerna.

9. Meloner

meloner

När du kommer hem från affären med en melon gör du bäst i att förvara den i ditt kök, gärna i direkt solljus om möjligheten finns. Detta gör att melonen får mogna i lugn och ro vilket ger den en perfekt sötma. Däremot går det utmärkt att kyla ner den strax innan det är dags för melon-bonanza.

8. Heta såser

hetasaser

Har du tänkt på att starka såser aldrig serveras kylda på bra restauranger? Särskilt när det kommer till de vinägerbaserade varianterna – vilket de flesta heta såser är. Anledningen? Kylning försämrar både smaken och konsistensen.

7. Honung

honung

Honung är ett av jordens äldsta konserveringsmedel. Vid utgrävningar i Egypten har man funnit gravar där de efterlevande skickat med honung till den döde som proviant – och den har fortfarande varit ätbar! Ställer man däremot in sin honung i kylen riskerar den att kristalliseras, och då kommer den inte gå att äta om några tusen år. Fatta vad pinsamt när arkeologerna gräver fram din gamla honung – och så smakar den apa!

6. Avokado

avokado

Om du vill att din avokado att mogna naturligt bör du hålla den långt från kylskåpet. Vill du däremot spara den och skjuta upp mognadsprocessen är kylen perfekt. Samma sak gäller en redan uppskuren avokado – men lämna kvar kärnan. Då håller den längre!

5. Vitlök

vitlok

Forskning har visat att kall luft kan få vitlök att utveckla groddar i ett tidigt stadie, vilket gör att den blir dålig snabbare än i rumstemperatur. Om man dessutom inte vill att allt annat i kylen ska ta smak av vitlöken gör man bäst i att lämna den på diskbänken.

4. Lök

lok

Lök tenderar att gilla frisk luftcirkulation – det är därför de ofta säljs i nätpåsar. Men lägg den inte i närheten av din potatis! Gör du det uppstår en en kemisk reaktion som bildar både gaser och fukt, vilket kommer slå ut din lök på nolltid.

3. Potatis

potatis

Att kyla ner din potatis kommer leda till att skalet mörknar och att knölen blir dålig fortare. Kylan omvandlar också potatisens stärkelse till socker, vilket gör den sötare, men inte på ett bra sätt. Rekommendationen är att förvara dem på en ”sval och mörk plats”.

2. Bananer

bananer

Bananer föredrar att förvaras i rumstemperatur. Vill du dock förlänga hållbarheten kan du med fördel, precis som med avokadon, lämna dina bananer i kylskåpet. Tänk dock på att detta kommer färga skalet brunt.

1. Tomater

tomater

Om tomater förvaras för varmt i direkt solljus mognar de för snabbt, och förvaras de i för kall temperatur bryts cellväggarna ner vilket gör dem mjuka och mosiga. För att dina tomater skall trivas optimalt bör du förvara dem i direkt solljus, men vid rumstemperatur. Lätt som en plätt!

3.83/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap