Listor.se

Sveriges största listsajt

10 klassiska solglasögon

Solbrillan är sommarens hetaste modeaccessoar med former och färger som varierar i det oändliga. Vi har rotat runt bland historiens vassaste ögonskydd och har kommit fram till den här listan över 10 klassiska solglasögon som aldrig går ur tiden.

Populärast just nu tycks amerikanska jätten Ray-Ban vara – i synnerhet med den gamla klassiska Wayfarer-modellen, som vilar på var och varannan hipsters näsrygg. Vilket par tycker du är snyggast?

10. Persiennglasögon (Shutter shades)

Även om dessa klassiska plastbågar funnits sedan 50-talet, var det inte förrän superdivan Kanye West bar dem under en konsert som de plötsligt blev coola. Att persiennbrillorna inte skyddar mot UV-strålning verkar inte vara något som överhuvudtaget bekymrar kidsen, som i sin strävan efter att vara lika tuffa som Kanye lett till en massproduktion av den plastiga accessoaren.

9. Windsor Eyeglasses

Inte många accessoarer har väl någonsin blivit så förknippade med en person som John Lennon och hans klassiska runda solglasögon, så kallade ”Windsor eyeglasses”. De ikoniska bågarna bars från början i alternativa kretsar under 60-talet som ett estetiskt attribut och har, förutom John Lennon, skuggat ögonen för flertalet andra megastjärnor som Mick Jagger, Boy George, Liam Gallagher och Ozzy Osbourne.

8. Tom Ford – Cary

Legendariska modeskaparen Tom Ford namngav dessa klassiska bågar efter Cary Grant, som en hyllning den stilige skådespelarens skräddarsydda stil. Modellen har blivit en modern klassiker och pryder ofta diverse Hollywood-kändisars nunor.

7. Oliver Goldsmith – Audrey

Audrey Hepburn gjorde denna glasögonmodell designad av Oliver Goldsmith odödlig då hon bar dem i ”Breakfast at Tiffany’s” från 1961. Bågarna föll även andra stilikoner i smaken, däribland prinsessan Diana, Jackie Kennedy, Grace Kelly och Sophia Loren. Audrey-brillan är än idag förstahandsvalet för de mest stilmedvetna divorna.

6. Ray Ban – Aviator

Efter att Tom Cruise bar dessa pilotbrillor från Ray-Ban i filmklassikern ”Top Gun”, blev de hetaste modet över en natt. Idag är de klassiska pilotbågarna fortfarande precis lika stilmedvetna och deras popularitet verkar aldrig avta.

5. Persol – PO 714 Steve McQueen

När trendkänslige skådisen Steve McQueen 1968 dök upp på filmduken som Thomas Crown iförd ett par Persols av modellen PO 714 SM, blev bågarna en omedelbar klassiker. McQueen som var ett stort fan av Persols hade även en privat samling, och det klassiska solbågsmärket relanserar nu en begränsad upplaga av den klassiska modellen.

4. Lafont – Demi Blonde Classic Sunglasses

Sedan 1923 då Louis Lafont öppnade en liten optikerbutik i Paris har det lilla företaget växt till ett av världens mest klassiska märkesbågar med en design som känns igen direkt. Bågen som Lafont främst förknippas med är modellen Demi Blonde Classic Sunglasses som har den klassiska ”Pantheon”-formen.

3. Ray-Ban – Jackie Ohh

Jackie Onassis var en stilikon på alla sätt, alltid med genomtänkta utstyrslar från topp till tå – och solglasögonen var naturligtvis inget undantag. Glasögonjätten Ray-Bans tolkning av den tidigare presidenthustruns stora bågar i modellen Jackie Ohh har redan blivit en modern klassiker.

2. Ray-Ban – Clubmaster

En av de idag kanske vanligast förekommande modellerna i hipsterkretsar är Ray-Bans klassiska Clubmaster. Den hornbågade glasögonmodellen har funnits sedan 40-talet men fick sitt stora genomslag på 80-talet då den blev decenniets tredje mest sålda. Efter att ha blivit lite bortglömda under 90-talet är de sköna retrobrillorna idag här för att stanna.

1. Ray-Ban – Wayfarer

Inga andra solglasögon har nått sådan ikonstatus som Ray-Bans storsäljare Wayfarer. Modellen har tillverkats sedan 1956 och var första båge att tillverkas i plast istället för stål. Solglasögonen är berömda för att bland annat ha burits av Bob Dylan och Blues Brothers, och de räknas idag som en klassiker i modern modehistoria.

5/5 (3)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap