Listor.se

Sveriges största listsajt

10 ikoniska modedesigners

Ikoniska modedesigners
Karl Lagerfeldt är en av vår tids mest inflytelserika modedesigners. Bild: Christopher William Adach

Under 1900-talet har sättet vi klär oss på förändrats drastiskt både för män och kvinnor, och mycket av ansvaret ligger givetvis hos många av de ikoniska modedesigners vi välsignats med genom åren.

De bästa modeskaparna tenderar att lämna en bestående prägel på branschen, vilket är något samtliga designers på denna lista utan tvekan har gemensamt. Ska man rangordna tidernas mest ikoniska modedesigners är det svårt att inte tappa kontrollen, men här har vi lyckats begränsa oss till tio modegiganter som satt standarden för hur världen ser på mode.

 

10. Gianni Versace

Gianni Versace var grundaren till det anrika modehuset Versace och drev det i nästan 20 år fram till sin tragiska död. Han blev den 15 juli 1997, skjuten till döds utanför sitt hem i Miami av en ensam gärningsman. Innan dess hade han hunnit sätta Versace på kartan som ett av de mest glamourösa klädmärkena av sin tid. Gianni Versace klädde megakändisar som Madonna, Elton John och Prinsessan Diana och har kommit att bli ett av de mest inflytelserika modehusen under 1900-talet. Efter Giannis död tog hans syster Donatella över skutan och förvaltar hans arv på samma färgsprakande vis.

 

9. Vivienne Westwood

Brittiska Vivienne Westwood är drottningen av punkmode och allt hon rör vid tycks bli till renaste modeguld. Hon slog igenom med buller och bång på 70-talet med sina provokativa new-wave- och punkinfluenser. Hon lyckades göra platåskor och tishor med tryck till det mest sofistikerade man kunde bära. På 80-talet började hon experimentera med bland annat skräddade kostymtyg och tartan. Det var även här hon första gången introducerade sina typiska korsetter, inspirerade av 1800-talets kurtisaner, som kommit att bli ett av hennes mest berömda signaturplagg. Westwoods son Joseph Corre står bakom underklädesmärket Agent Provocateur, och tycks verkligen ha sin mammas talang för design.

 

8. Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin kan stoltsera med att ha grundat ett av världens äldsta modehus med anor från 1920-talet. Hon började att sy kläder hemma till sin dotter, och snart blev hennes signaturklänningar ”robe de stil” klänningen alla kvinnor i Paris ville ha. Imperiet utökades med dofter och inredningsartiklar, och 2004 hade Lanvin ett mycket lyckat samarbete med H&M.

 

7. Giorgio Armani

Mannen som har gett oss möjlighet att ”suit up” är såklart ingen mindre än italienska modegurun Giorgio Armani. Han startade sin resa som dekoratör på ett varuhus och blev känd för massorna då han lanserade sina sofistikerade kostymer på Richard Gere i filmen ”American Gigolo” från 1980. Trots att det är den klassiska herrkostymen har kommit att bli synonymt med Armani, har det blomstrande modehuset flera sidor och skickar bland annat ut den ena vackra klänningskreationen efter den andra på dagens catwalks. Armani har nyligen även inlett ett samarbete med Lady Gaga som har potential att bli hur bra som helst!

 

6. Christian Louboutin

Franske skomagnaten Christian Louboutin öppnade sin första skobutik i Paris 1991 och har sedan dess blivit en av modevärldens absolut främsta. Hans skor som förknippas med den röda ”Loubotin-sulan” trampar flitigt den röda mattan och har burits av stilikonen Sarah Jessica Parker bland många andra. Louboutins skor är oftast vackra klassiska pjäser, men han har även en experimentell sida där skor smyckas med allt från päls, ögon och måttband.

 

 

5. Diane von Fürstenberg

Diane von Fürstenberg producerar galet chica kläder i det New York-baserade modehuset, vilket närmast gör henne till en kunglighet inom mode. 1970 satte Belgien-födda von Fürstenberg sin fot på Manhattan och gjorde sig snabbt ett namn i New Yorks hetaste modekretsar. Den typiska omlottklänningen som kom första gången 1973 har blivit något av hennes signaturplagg och än idag fortsätter hennes design att imponera på catwalken.

 

4. Miuccia Prada

Modehuset Prada grundades 1913 av Mario Prada och startade sin bana som något så blygsamt som hovleverantör av lyxigt läder. Pradas riktigt stora genombrott kom inte förrän Marios dotterdotter Miuccia Prada tog över rodret 1978. Under hennes ledning har modehuset expanderat med fler starka modemärken, inte minst Miuccias egen etikett Miu Miu. Idag är Prada ett modehus som sätter trender snarare än följer dem.

 

3. Yves Saint Laurent

Den franske modeskaparen som gick bort 2008, dominerade modescenen under större delen av 1900-talet tillsammans med Coco Chanel och Christian Dior. Yves Saint Laurent öppnade sitt eget modehus i Paris 1962 och är känd för att skapa enkla klassiska kläder. 1966 chockerade han världens med att lansera en smokingjacka för kvinnor. Han stannade dock inte där, utan fortsatte med det ena banbrytande plagget efter det andra, bland annat safarijackan – och byxdressen som är hetare än någonsin!

 

2. Karl Lagerfeld

Stenansiktet Karl Lagerfeld är en stilikon i sig, alltid klädd i svart med en stram hästsvans. I begynnelsen av hans karriär skolades han hos olika stora modehus som Valentino, Chloe och Balmain. 1983 fick han dock sitt största uppdrag hittills, att återföra det anrika modehuset Chanel till sin forna glans – en uppgift som han klarat med bravur! Idag har modegiganten även ett eget märke där hans djärva sätt att designa tydligt kommer fram. År 2004 designade Lagerfeld en hyllad kollektion för H&M.

 

1. Coco Chanel

Det sofistikerade modets urmoder. Coco Chanel revolutionerade sättet för hur kvinnor kunde klä sig under 1900-talets början. Hon hon introducerade en lösare, mer avslappnad siluett för att befria kvinnor från dåtidens obekväma korsettideal. Coco Chanel var även först med att skapa kläder i jersey, ett tyg tidigare förknippat med herrunderkläder, och förde in en mer maskulin silhuett i det tidigare mycket krusidulliga dammodet. Under sin tid hann hon skapa en rad ikoniska modeplagg; den tvåfärgade ballerinaskon, tweeddräkten, den quiltade handväskan och – inte minst – ”den lilla svarta”. 1923 lanserades även den första parfymen från modehuset. Chanel No5 fanns snart i var och varannan kvinnas badrumsskåp. När hon återvände till modescenen efter andra världskrigets avbrott lanserade hon ytterligare en klassisk looken: utsvängda byxor och blåvitrandig t-shirt. Två av modehistorien största it-plagg.

2.28/5 (18)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap