Listor.se

Sveriges största listsajt

10 hemsökta slottshotell

Skulle du normalt sett springa ner direkt till hotellreceptionen för att klaga om om din rumsdörr plötsligt slogs igen av sig själv? Eller om du hörde fruktansvärda skrik, kände att någon andades dig i nacken eller om någon knackade dig på axeln utan att vara där? Normalt sett: ja. På Halloween är det dock plötsligt en del av leken.

Gamla slott bjuder vanligtvis på en rik historia, några med mer spektakulära berättelser än andra. Här presenterar vi 10 hemsökta slottshotell för de som önskar lite extra spänning (och kalla kårar) i samband med årets läskigaste helg.

10. Södertuna slott (Gnesta, Sverige)

sodertuna-slott

Fram på 1300-talet började det svenska riket ta form och vid Frösjöns strand grundades en sätesgård, som vid denna tid kallades Wad, efter ett vadställe som fanns i trakten. Den förste kände ägaren var riddaren Karl Färla, som kanske bäst minns för sin våldsamma död. 1381 blev Färla dräpt av dåtidens rikaste man, riksdrotsen Bo Jonsson Grip. År 1646, när drottning Kristina regerar, byter Claes Stiernsköld till sig Wad från kronan. Familjen ägde då också gården Tuna, ett par kilometer därifrån, och den fick namnet Norrtuna och Wad blev naturligtvis kallat Södertuna. Under slutet av 1600-talet förvandlas gården till 1700-talsslottet Södertuna. Under de senaste århundraden har ett par justeringar skett, framför allt under den epok som börjar 1891 med Ebba von Hallwyl, som av sin generösa mormor Johanna Kempe får Södertuna slott i gåva. Hon var vid denna tidpunkt gift med löjtnant Willhelm von Eckermann och paret anlitade arkitekten Isac Gustav Clason, som moderniserade interiör och exteriör. De pampiga rokokodörrarna, med Ebbas och Wilhelms släktvapen, tillkom också. Wilhelm arbetade mestadels utomlands och det var Ebba som hade det huvudsakliga ansvaret för verksamheten och slottets underhållning. Hon skötte detta med bravur och det sägs att hon fortfarande tronar över gården och att hennes vakande ande håller till i de underjordiska, hemliga gångar från medeltiden, som finns i slottets källare.

9. Parador de Cardona (Cardona, Spanien)

cardona

Hotellet Parador de Cardona ligger på toppen av en kulle och erbjuder en magnifik utsikt över den katalanska staden Cardona i Spanien. Vill du göra Halloween lite extra spännande? Boka rum 712. Enligt slottets sägen bor här ett spöke som tydligen enbart visar sig i närvaro av kvinnor. Spöket har setts av både personal och besökare. När slottet restaurerades och stängdes för allmänheten under en tid, fanns en vaktmästare som kontrollerade att obehöriga inte smög in på slottet. Men vaktmästaren kunde aldrig få sin trogna vakthund att följa med honom i korridoren utanför det mytomspunna rummet. Hunden tvärstannade gång på gång och skällde utanför dörren till rum 712. Detta upprepades dag efter dag under sex veckors tid innan hotellet var helt färdigreparerat. I detta ytterst vackra rum kan du njuta av en sagolik utsikt, en dubbelsäng med kapell samt kanske ett och annat spöke. Fantasin har inga gränser.

8. Häringe Slott (Västerhaninge, Sverige)

haringeslott

Häringe är ett äkta slott. Och ett äkta slott har naturligtvis sina spöken. Medier som besökt slottet har funnit paranormal aktivitet både här och var. Men även personal och gäster berättar ofta om händelser som inte har någon naturlig förklaring. Bland Häringes spöken finns bland annat en 400 år gammal munk, Marguerite Wenner-Gren, två tjänsteflickor och Agneta Wrede. Men den ande som berör mest är nog Axel Horn. Blott två år gammal frös han en kall vinternatt ihjäl inne i Sjöflygeln. Han och hans syster Agneta hade då länge vanvårdats av fastern Ebba Leijonhufvud medan deras far, fältmarskalk Gustav Horn, krigade på kontinenten (modern hade dött i pesten). Många gäster har anmärkt på att de vaknat av hulkande barngråt. En amerikansk dam som gästade slottet vaknade till av att en pojke stod vid sängkanten. Eftersom damen själv hade många mörkrädda brorsbarn trodde hon i sitt yrvakna tillstånd att pojken var en av dem. ”Hoppa in du”, sa hon och vek undan täcket. Innan hon somnade om hann hon tänka att han var så fruktansvärt kall. Men på morgonen fanns ingen bredvid henne i sängen…

7. CastelBrando Hotel (Cison di Valmarino, Italien)

castelbrando

CastelBrando är en gammal medeltida borg, uppflugen på en kulle med utsikt över Valmarino och bara 50 minuter från Venedig. Legender som Vivaldi och Casanova har besökt slottet, men detta till trots så är de flesta av hotellets berättelser kopplade till ett annat namn, nämligen herr Brandolini, som var herre på slottet. Under sin livstid var han en fruktad och hatad man. Brandolini skall ha varit känd för att göra det mesta av sina rättigheter som greve, och hans vasallers brudar var alla tvungna att tillbringa bröllopsnatten med honom i stället för med sina nya äkta män. Kvinnor som var motvilliga eller vägrade halshöggs och kastas sedan ut genom ett fönster i grevens sovrum. Det sägs att man en gång kunde se skrikande huvuden rulla nedför bergssidan, och visa menar att deras skrik kan höras än i dag under en kulen natt. Detta ökända fönster fanns fortfarande kvar under Första världskriget då det användes som en flyktväg ut ur slottet.

6. Sundbyholms slott (Eskilstuna, Sverige)

sundbyholm

Under medeltiden var Sundbyholm klostergods men år 1597 gav Karl IX godset till sin son på sidolinjen, riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm, även sonson till Gustav Vasa. 1639 lät denne uppföra själva slottsbyggnaden. Genom åren har det funnits gott om självupplevda spökhistorier bland både gäster och personal på Sundbyholms slott. För att ta reda på sanningen kom under hösten 2008 mediet Jörgen Gustavsson (känd från TV) på besök och under dennes rundvandring kunde Jörgen berätta en hel del om Sundbyholms spöken och kunde vidare konstatera att ”här finns bara snälla spöken”. Gyllenhielm var en hyvens man. Han sålde sina kanoner för att skaffa mat åt sina mannar och byggde på egen bekostnad en skola i slottets närhet – Sveriges första folkskola. Om spöket på Sundbyholm skulle vara Carl Carlsson Gyllenhielm, så är det med andra ord ett vänligt sinnat sådant. Spöket brukar ses i slottets källarvalv, och förutom Gyllenhielm själv, skulle det också kunna vara greve Nils August Cronstedt. Han tog 1779 över slottet men blev på grund av ett svårt subordinationsbrott (han hade inte lytt kungens order) dömd till döden. Han blev benådad av Gustaf III till livstids fängelse, men frigavs dock till sist.

5. Dalhousie Castle (Edinburgh, Skottland)

dalhousie

Dalhousie Castle byggdes på 1200-talet vid stranden av floden South Esk, inte långt från Edinburgh i Storbritannien. Slottets första herre var Simon Ramsay, och egendomen var under 800 år bebott av samma släkt fram till 1977. Legenden säger att en av lorderna Ramsay under 1500-talet hade en älskarinna vid namn Lady Catherine. När dennes fru fick reda på den utomäktenskapliga affären, satte hon Catherine i fängelse för att svälta henne till döds. Catherines spöke sägs hägra över Dalhousie Castle än idag, som om hon aldrig vill lämna det ställe där hon upptäckte riktig kärlek men där hon aldrig fick bli någons äkta maka. Om du besöker hotellet kan du kanske få uppleva att hon knackar dig på axeln – det har hänt andra gäster. Fler spöken än Catherine sägs spöka här, och om du är modig nog kan du anmäla dig till en av hotellets egna spökturer. Nästa dag kan du njuta av den trygghet dagsljuset ger och få bort de sista kalla kårarna med en avkopplande behandling i slottets spa.

4. Dragsholm Slot (Svinninge, Danmark)

dragholmslot

Dragsholm Slot ligger bara en timmes bilresa från Köpenhamn, och när du anländer kommer du att känna en blandning av dess rika förflutna, trygga nutid och stabila framtid. Slottet har ett rykte om sig som en av de mest hemsökta platserna i världen. Det sägs att över 100 spöken, andar och vålnader går igen på anläggningen. Slottet byggdes år 1215, och under reformationen år 1536 fungerade fastigheten som ett statligt fängelse. Här satt bland annat den skotska Earlen av Bothwell fången i fem år. Han dog i slottets fångenskap, och det sägs att den häst och vagn som körde bort hans lik fortfarande kan höras på gården från tid till tid. Du kan också möta spökena den olyckliga grå damen och den vita damen. Gästerna kan även få erfara dörrar som inte vill stängas, att ljus plötsligt blåses ut, kuddar som försvinner under huvudet när du sover och liknande spökerier. Du bör därför inte vara lättskrämd om du väljer att fira Halloween på detta slott.

3. Villa Saint Antoine (Clisson, Frankrike)

villa-saint-antoine

På gränsen till Bretagne finner vi det historiska slottet Château de Tiffauges, som ligger precis vid hotellet Villa Saint Antoine. Detta medeltida slott med anor ända tillbaka till 1100-talet, är känt för att ha inrymt den ökända seriemördaren Gilles de Rais. Han var högt uppsatt i det militära och en av Jean d’Arcs närmaste följeslagare. Men de Rais gömde bakom sina militära ambitioner och stoiskhet en mörk hemlighet. Den fruktade och beundrade mannen ska inte bara ha tillkallat demoner, utan även ha mördat över 100 barn. Han hängdes för sina brott år 1440. Idag sägs det att man från slottet kan höra ekon av ropen från hans oräkneliga offer under månlösa nätter. Om du vill höra mer hemskheter från slottets historia, erbjuds här guidade turer som garanterat lämnar dess deltagare med gåshud längst med både armar och ben.

2. Örenäs slott (Glumslöv, Sverige)

orenas

Det finns en märklig sägen som gått vidare från mun till mun i generationer i trakterna kring Örenäs slott. Den rike godsägaren Valdorf von Dürendorff levde på 1600-talet i nordöstra Tyskland. Han var en orädd man som gladeligen utmanade till kallblodiga strider. Detta blev också hans undergång. En morgon i gryningen blev han dödad i en duell nära sitt slott. Hans rastlösa vålnad bodde kvar på slottet i flera år. Men på 1900-talet skulle familjen som då residerade på slottet resa till Göteborg. De packade ner sina stora koffertar i skeppet och på något sätt hamnade Valdorf av misstag i en av dem. Utanför kusten i Landskrona blåste det upp till storm och familjen blev tvungna att söka skydd i Ålabodarnas hamn. Det sägs att Valdorf där lyckades ta sig ur kofferten, såg tornet på ett slott i fjärran och begav sig dit. Detta var det då nybyggda Örenäs slott. Sedan dess har hans vålnad varit hemmastadd här. Idag kan man stöta på Valdorf på slottets tredje våning, vilket bland annat nattvakten har varit med om. En natt hade han med sig en hund som snällt följde med honom, men på tredje våningen vägrade hunden att gå ett steg längre (ett typiskt tecken på att det finns spöken i närheten). Men det är inte bara slottets tredje våning som har en historia att berätta. Under Andra världskriget var Örenäs Slott en fristad för danska och estniska flyktingar. I slottskällaren finns bland annat väggmålningar bevarade som vittnar om denna tid. Kanske är det någon av dem som också går igen? Åk till slottet och ta reda på det själv – om du vågar.

1. Relais Castello Bevilacqua (Bevilacqua, Italien)

bevilaqua

Beläget i hjärtat av en av de vackraste regionerna i Italien, Verona, ståtar detta autentiska slott från 1300-talet. Slottet är djupt förankrat i sin historia och tradition. Här är dess rötter tydliga i allt från inredning till den omgivande miljön. Enligt legenden är slottet hemsökt av sin tidigare ägare Guglielmo Bevilacqua som omkom här i en brand år 1884. Idag fungerar slottet även som ett hotell, det romantiska Relais Castello Bevilacqua – ett lyxigt 4-stjärnigt boende som lockar både historiker och celebriteter. Hotellet har bevarat sin medeltida charm, med antika möbler, historiskt pampiga målningar och magnifika kristallkronor. I den eleganta restaurangen bjuds det på traditionell venetiansk mat, många av recepten är såpass gamla att Guglielmo utan tvekan kan ha ätit samma sak när han satt som herre vid middagsbordet.

0.5/5 (2)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap