Listor.se

Sveriges största listsajt

10 hälsofördelar med öl du inte visste om

Här kommer veckans bästa nyhet – det är nyttigt med öl! Ja, det är faktiskt sant. En pilsner då och då kan hjälpa mot allt från hjärtsjukdomar, sömnproblem och stress.

Här har vi listat 10 hälsofördelar med öl du inte visste om, och inget gör oss väl så glada som när nya rön berättar för oss att det är bra med alkoholhaltiga drycker?

Det gäller dock, som med allt annat trevligt här i livet, att konsumera med måtta. Överkonsumtion av alkohol är inget man bör ägna sig åt, men en enstaka öl är aldrig fel!

10. Minskar stress

Vem trodde att alkohol kunde hjälpa mot stress? Forskning har visat att måttliga mängder öl faktiskt kan bidra till minskade stressnivåer. I en pilsner hittar man allt ifrån proteiner, B-vitaminer, fosfor och magnesium, till selen, järn, niacin och riboflavin. Dessa komponenter spelar alla en stor roll för att ge styrka till kroppen och hjälpa till att förbättra blodcirkulationen i hjärnan. På grund av detta kommer människor som känner sig stressade må lite bättre efter en bärs. Tänk dock på att konsumtionen bör vara måttlig – berusning kommer bara att öka din stress, och det är det sista man vill.

9. Förbättrar blodcirkulationen

Öl består till 90 procent av vatten, och vatten är som bekant en av de viktigaste ingredienserna för att få till en prima homo sapiens. Ölets innehåll bidrar till att öka det goda kolesterolet, vilket förbättrar blodcirkulationen. Även antioxidanterna i ölen bidrar till att göra blodflödet smidigare.

8. Rikt fiberinnehåll

Det finns mängder av livsmedel i vårt dagliga kostintag som innehåller fibrer, men vem trodde att öl var ett av dem? LCHF och Atkins-dieten i all ära – kroppen behöver fortfarande kolhydrater! Och gissa vad, det hittar vi i både fibrer, socker och stärkelse. En öl består av alla tre.

7. Bryter ner gall- och njursten

Små och hårda klumpar som produceras av mineralsalter som finns i kanalerna i gallblåsan eller njuren kallas gallsten eller njursten. Dessa obehagligheter orsakar problem med urinvägarna och resulterar i kraftiga smärtor för de som drabbas. Gallblåsan interagerar direkt med levern, och tung konsumtion av alkohol kan som alla vet vara väldigt skadligt för organet. Dock kan måttlig ölkonsumtion ha en positiv inverkan på patienter med gallsten, genom att drycken hjälper till att bryta ner stenarna och på så vis lindrar smärtan. Vad som anses vara en ”måttliga nivå” beror dock på person till person. Så rådfråga din läkare innan du inkluderar öl i din diet för att försöka krympa din gallsten.

6. Fungerar som multivitamin

Vi har redan konstaterat att öl är rikt på vitamin B. Det blir dock ännu bättre! Den ädla drycken innehåller även andra bra saker för kroppen såsom pantotensyra, kolin, tiamin och niacin. Utan tvekan godare än en multivitamindryck från Euroshopper.

5. Minskar risken för stroke

Här gäller det att hålla sig på rätt sida gränsen. Gör man det kan som tidigare nämnts blodtrycket sjunka, vilket i sin tur hjälper att förebygga och minska risken att drabbas av en stroke. De antioxidanter som finns i en öl ger oss en syre-boost, vilket alltid är välkommet för kroppen. För mycket av det goda har dock motsatt effekt.

4. Håller hjärnan ung

Vi kan inte stoppa kroppen från att åldras, men det borde inte hindra oss från att försöka hålla våra sinnen unga och friska. När våra hjärnan är med på noterna kan vår kropp också kan leva mer hälsosamt. Enligt en studie av Dr. Edward J. Neafsey, kan lätt till måttligt intag av öl minska risken för kognitiv nedgång och demens. Han menar att om man konsumerar öl i lagom mängd så minskar risken för demenssjukdomar, inklusive Alzheimers, med upp till 23 procent. Bara att knäcka en till med andra ord!

3. Minskar risken för hjärtsjukdomar

Enligt en färsk undersökning minskar en pint öl om dagen risken för hjärtsjukdomar. Alkohol har använts vid utarbetandet av många mediciner genom åren på grund av dess helande förmåga. Detta faktum gör dock inte automatiskt öl till ett substitut för vanliga mediciner, och det bör verkligen understrykas att drycken inte bör blandas med andra läkemedel.

2. Hjälper mot sömnlöshet

Brukar du ligga vaken i timmar när du egentligen borde sova? Sömnlöshet är ett tillstånd som kan botas med hjälp av olika mediciner och hjälpmedel, men som alla vet har ju alla läkemedel biverkningar. Att dricka en öl hjälper till att bota din sömnlöshet, främst på grund av förekomsten av humle. Humlen är känd för att ge en både lugnande och avslappnande effekt.

1. Bra för håret

Om öl kan ge så många hälsofördelar måste det väl finnas något för utseendet också? Här är en sådan fördel för alla som vill ha vackert hår! Innehållet i humlen och malten är en exceptionell ingrediens för att öka hårtillväxten och göra barret skinande vackert. Missförstå inte – du skall alltså inte dricka ölen. Nej, skölj istället håret i en frostbeklädd och tvätta sedan bort det efter några minuter. Det kommer ge ditt hår en en glans inget balsam i världen kan uppnå!

Glöm inte: Även om öl har sina hälsofördelar så betyder det inte att det är riskfritt att dricka regelbundet. Alla alkoholhaltiga drycker som konsumeras i för stor omfattning kommer att ha negativa effekter på din kropp.

4.39/5 (18)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap