Listor.se

Sveriges största listsajt

10 designklassiker

Heminredning och möbeldesign tycks knappast varit hetare än just nu. Det räcker med att slänga ett öga på valfri Hemnet-annons för att börja tvivla på vad man själv väljer att utsmycka sitt hem med.

Arne Jacobsen och Bruno Mathsson är två av Nordens – och världens – främsta möbeldesigners genom tiderna. Båda finns givetvis med på vår lista över 10 designklassiker som inget stilmedvetet hem bör vara utan. Har du någon egen favorit du saknar på listan?

10. Ägget

10 designklassiker
Arne Jacobsen formgav denna fantastiska stol 1958 för ”Royal Hotel” i Köpenhamn. Fåtöljen har med sina organiska former sedan dess blivit synonymt med dansk möbeldesign över hela världen.

9. Ero-S


Denna stilsäkra moderna klassiker av Philippe Starck har ben i förkromat stål eller snurrande fot i polerad aluminium.

8. Superellips


Ett givet inslag hos designnörden är detta populära matbord som designades av Piet Hein och Bruno Mathsson 1968. Passar för övrigt väldigt bra ihop med Myran.

7. Gräshoppan


Gräshoppan ritades 1931 av designesset Bruno Mathsson på beställning av Värnamo lasarett. Stolen floppade dock bland både personal och patienter, men fick en renässans i det svenska folkhemmet.

6. Billy


IKEA:s kassako nummer ett, bokhyllan Billy är långt ifrån ett estetiskt mästerverk. Det är dock svårt att utelämna Gillis Lundgrens megasuccé från en lista av detta slag då det knappast finns ett enda hem i Sverige som inte någon gång huserat denna enkla bokhylla.

5. Tripp Trapp


Vem har inte i livets begynnelse suttit i en sån här? Den klassiska barnstolen från Stokke är lika enkel och praktisk som den är snygg!

4. Jättepaddan


Carl Malmsten har gett många av sina möbler märkliga namn. Jättepaddan döpte han denna fåtölj till när han visade den på Liljevalchsutställningen 1934.

3. Myran

10 designklassiker
Myran är designad av Arne Jacobsen och började produceras av Fritz Hansen 1952. Stolen hade ursprungligen bara tre ben, men är idag den vanligast förekommande med fyra.

2. Stringhyllan


Denna folkhemsklassiker når i år pensionsålder och har designats av Nisse Strinning. Finns i mängder av olika varianter och kombinationer. Ett måste för hipster-våningen!

1. Bumling


Anders Pehrsons kanske finaste stund som formgivare och konstnärlig ledare för Atleljé Lyktan måste vara Bumlingen. Finns i mängder av olika utföranden, storlekar och färger. En riktig designklassiker!

4.69/5 (42)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap