Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens dyraste viner

Att betala tiotusentals kronor för en flaska vin kan tyckas dåraktigt. Men för finsmakarna verkar det ändå vara värt det. Kolla in den här listan över 10 av världens dyraste viner, författad av Vinguidens skribent och vinkonnässör Johan Franco Cereceda.

Listan är baserad på ett genomsnitt av vad vinerna kostar i dagsläget. Om man däremot tittar på siffror från exempelvis Kina eller auktioner skiljer det sig något.

Gemensamt för nedan listade 10 viner är dock att de alltid hamnar toppskiktet vad gäller världens dyraste.

$kål!

10. Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Bourgogne, Frankrike

100 procent Pinot Noir från Bourgogne. En av anledningarna till det höga priset är att man kapitulerat inför Bourgogne i Kina.

Cirkapris: 44 000 kr

9. Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Tyskland

Riesling, Mosel och TBA, torkade druvor med botrytis, alltså ädelröta. Också det som varit ett signum för Moseldalens allra bästa viner.

Cirkapris: 45 000 kr

8. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru, Bourgogne, Frankrike

Jodå, i Bourgogne gör man också några av världens dyraste vita viner, en anledning till områdets enorma renommé. 100 procent Chardonnay från Côte de Beaune, en bit söderut från där man gör de röda vinerna.

Cirkapris: 55 000 kr

7. DRC Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru, Côte de Beaune, Frankrike

Världens kanske mest mytomspunna vinproducent har fler viner i absolut toppklass och prisklass. Bourgogne, 100 procent Chardonnay. Någon som är överraskad?

Cirkapris: 55 000 kr

6. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru, Bourgogne, Frankrike

Bourgogne, norra delen, rött på 100 procent Pinot Noir, liten exklusiv volym från ännu en topproducent. Men Pinot kan man väl inte lagra? Jodå, det är skillnad på Pinot och Pinot. Lagra i lugn och ro.

Cirkapris: 70 000 kr

5. Henri Jayer Cros Parantoux, Vosne-Romanée Premier Cru, Bourgogne, Frankrike

Producent som sedan en tid också tillverkar världens dyraste vin. Detta ”andravin” är på 100 procent Pinot Noir och kommer även det från Bourgogne. Alla väger leder till Bourgogne, som man säger i Fine Wines-segmentet…

Cirkapris: 75 000 kr

4. Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Bourgogne, Frankrike

Ännu ett vin på 100 procent Pinot Noir från norra Bourgogne. Anledningen till de ofta mycket höga priserna på distriktets toppviner är inte bara kvaliteten utan också att de kommer i mycket små volymer.

Cirkapris: 80 000 kr

3. Egon Muller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Tyskland

Vitt sött vin på tyska nationaldruvan Riesling som här kommer till sitt kanske renaste uttryck. Detta vin är historiskt det dyraste Tyskland har och kommer från klassisk mark, Mosel (tidigare Mosel-Saar- Ruwer).

Cirkapris: 110 000 kr

2. DRC Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru, Bourgogne, Frankrike

Rött vin på 100 procent Pinot Noir från Bourgogne. Mytomspunnet och stundtals tillgängligt på Systembolaget, då betydligt billigare, men enstaka flaskor som säljer slut innan man hunnit lära sig att uttala namnet på vinet.

Cirkapris: 130 000 kr

1. Henri Jayer Richebourg Grand Cru, Bourgogne, Frankrike

Har de senaste åren gått om självaste DRC Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru som världens dyraste vin. Spekulationerna är många och kanske beror det på smart marknadsföring. 100 procent Pinot från Vosne-Romannée i Bourgogne.

Cirkapris: 120 000 kr

4.43/5 (35)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap