Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av världens roligaste stand up-komiker

Ett gott skratt förlänger livet. Ja, enligt amerikanska forskare ligger det faktiskt en del sanning i det gamla ordspråket då ett garv avsevärt minskar risken för att drabbas både av stroke och hjärtinfarkter. Med denna kunskap i bagaget finns det all anledning att att fortsätta läsa och ta en titt på den här listan över några av världens roligaste stand up-komiker!

På listan hittar vi såväl ikoner som inte längre finns med oss, som nu aktiva humorister. Vem tycker du är bäst?

15. Eddie Izzard

Bästa stand up komiker

Britten Eddie Izzard är både rolig och smart, och hans komiska stil grundar sig i form av svamlande, nyckfull monolog och självrefererande mimik.

Izzard har själv sagt att hans främsta komiska förebilder är Monty Python-gänget, vilket backats upp av John Cleese som kallat honom ”the lost Python”.

14. George Carlin

Legenden George Carlin inledde sin karriär redan 1959 som radiopratare på stationen KXOL i Forth Worth, Texas, och kom under sin livstid att bli en av de största komikerna någonsin.

Hans ståupprutiner kunde omfatta folkmord, krig, våldtäkt, korruption, religion och andra känsliga ämnen som rör den mänskliga civilisationen.

George Carlin avled 22 juni 2008 i sviterna av en hjärtattack, 71 år gammal.

13. Mitch Hedberg

Mitch Hedberg är en på många vis lika underskattad som bortglömd komiker. Han upprätthåller förvisso närmast kultstatus i komikerkretsar och bland humornördar men har för den stora massan förblivit mer eller mindre okänd.

Svenskättade Hedberg dog 2005 av en överdos kokain och heroin – en bortgång som till en början misstänktes vara ett aprilskämt då han avled den 29 mars.

12. Russel Peters

Kanadensaren Russel Peters är enligt Forbes världens tredje bäst betalde komiker. Han debuterade 1989 i sin hemstad Toronto och har sedan dess fortsatt erövra stand up-scener över hela världen.

Russel, vars far är indier, spelar mycket på och driver med rasism, stereotyper, mångkultur och indisk kultur.

11. Robin Williams

Robin Williams är för de allra flesta mest känd som framgångsrik skådespelare. Vad många inte vet är att han även hade en imponerande stand up-karriär i bagaget som tog sin början under 70-talet.

Det komiska geniet var utan att överdriva energisk på scen och han är saknad av en hel underhållningsvärld.

10. Jen Kirkman

Jen Kirkman är inte så känd i Sverige, men hon är faktiskt en av USA:s roligaste stand up-komiker. Hon är dessutom inte bara vass på ståuppscenen – kolla även in hennes medverkan i tv-programmet ”Drunk History” där hon är en av de absolut roligaste deltagarna.

9. Sarah Silverman

Superbegåvade Sarah Silvermans satiriska komedi drar sig inte för att vidröra sociala tabun och kontroversiella ämnen som rasism, sexism och religion – inte sällan genom att låta sin komiska karaktär stödja dem på ett ironiskt sätt.

Under åren 2007-2010 hade hon ett eget program på Comedy Central med titeln ”The Sarah Silverman Program”.

8. Chris Rock

Totalt orädde Chris Rock utnämndes 2004 till årets komiker av Entertainment Weekly och han har dessutom vunnit tre Emmys, samt haft en egen hyllad show på HBO.

Han bjuder alltid på en knivskarp, rapp och gränslös show, fylld av dråpliga anekdoter, samhällssatir och sjuka historier från kändisvärlden.

7. Bill Burr

Rolling Stone Magazine utnämnde nyligen Bill Burr till ”nästa Louis C.K.”. Själv tog Burr komplimangen med ro och menade att liknelsen hade mer att göra med det faktum att han, liksom sin kollega, är blek och av irländsk härkomst, snarare än hans komiska talang.

Men faktum kvarstår – Burr är rolig som fan. Med nästan två decennier av stand up under bältet är han ett numera ett slipat proffs och en av världens roligaste stand up-komiker.

6. Eddie Murphy

Eddie Murphy fick sitt stora genombrott i amerikanska tv-klassikern ”Saturday Night Live”, där han gjort avtryck som en av de största stjärnorna i programmets historia.

Han var en av 80-talets största Hollywood-personligheter med storsuccéer som ”Snuten i Hollywood” och ”48 timmar” och ”Ombytta roller”.

Men allra bäst är Eddie Murphy ensam på en scen, vilket syns allra tydligast i odödliga stand up-showerna ”Delirious” från 1983 och ”Raw” från 1987.

5. Amy Schumer

Hennes egna tv-serie på Comedy Central, ”Inside Amy Schumer,” är både hysteriskt rolig och sylvass, och har tacklat ämnen som kvinnors benägenhet att inte kunna ta emot komplimanger, bröstcancer och sex-sms.

Amy Schumer är en av världens hetaste stand up-komiker just nu, och det finns ingen anledning att tro att hennes popularitet kommer att dala den närmaste framtiden.

4. Dave Chappelle

Dave Chappelle började redan vid 14 års ålder att uppträda på stand up-klubbar, och efter high school flyttade han till New York där han på kort tid etablerade bland stadens komiker.

För allmänheten är han kanske mest känd för sitt tv-program ”Chapelle’s Show” som ursprungligen sändes på Comedy Central.

3. Bill Hicks

Bill Hicks anses av många som den störste av alla. Han var på väg mot sitt stora genombrott när han i juni 1993 blev diagnosticerad med cancer, och han avled bara ett drygt halvår senare.

Hicks hatade den kristna högern, republikaner, religion och allt annat han ansåg vara skevt med samhället. Hans framträdanden handlade inte om snabba skämt, utan kunde snarare liknas vid domedagsprofetior baserade på hans egna ilska över världens orättvisor.

2. Richard Pryor

För yngre generationer är kanske inte Richard Pryor så välkänd som han borde vara. Utan pionjären från Illinois är det ytterst tveksamt att vi fått uppleva namn som Eddie Murphy, Chris Rock och Dave Chappelle, för att bara nämna några.

Han var först med den mer vulgära stil av ståuppkomik som vi nu för tiden har kommit att vänja oss vid. Kollar man in till exempel ”Live And Smokin’” eller ”Live! in Concert”, båda från 70-talet, skulle det lika gärna kunna vara en samtida komiker man bevittnar.

En sann legendar!

1. Louis C.K.

Vansinnigt rolige Louis C.K. från Boston hamnade i hetluften i samband med MeToo efter att det kommit fram att han betett sig risigt mot ett antal kvinnliga kollegor genom åren.

Han må vara en snuskhummer, men faktum kvarstår – Louis C.K. är världsmästare på att ge sig i kast med sociala vardagstabun.

Som när han beskriver hur han fått tidernas sorgligaste handjobb – av sin fru. Eller när han förklarar hur hans tankar delas upp mellan goda och onda i den redan klassiska ”Of course…but maybe”-delen av hans HBO-producerade show ”Oh My God!” från 2013:

”Of course, children who have nut allergies need to be protected. But maybe, if touching a nut kills you, you’re supposed to die.”

Kolla även in showerna ”Chewed up”, ”Hilarious” och ”Live at the Beacon Theater” – det finns inte mycket där ute som är roligare. Tro oss.

2.56/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap