Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens mest berömda målningar

Rembrandt, da Vinci, Munch, Michelangelo, van Gogh och Picasso. Världen har välsignats med många stora konstnärer som genom historien har gett oss oförglömliga mästerverk. Här har vi listat 10 av världens mest berömda målningar.

På vår lista över de mest kända målade konstverken genom historien är samtliga ovan nämnda konstnärer representerade – men bara en av dem har belönats med mer än ett verk. Kolla in hela listan nedan så får du veta vem.

10. Venus födelse – Sandro Boticelli

Världens mest berömda målningar

”Venus födelse” är en målning av renässanskonstnären Sandro Boticelli som illusterar myten om hur gudinnan Venus föds ur havets skum.

Målningen tros ha varit ett beställningsverk av Lorenzo de’ Medici men inget vet säkert, vilket kanske inte är så konstigt då det trots allt gått över 500 år sedan Boticelli färdigställde det omtalade verket.

Tavlans ursprungliga historia må vara oklar, men eftersom det är en temperamålning har den visat sig hållbar. Temperamåleri var vanligt under 1400-talet och innebär att färgpigment blandas ut med en äggbaserad vätska.

Du hittar ”Venus födelse” på konstmuseet Uffizierna i Florens.

9. Näckrosor – Claude Monet

Världens mest berömda målningar

”Le Bassin aux Nympheas” är den franska originaltiteln på den impressionistiske konstnären Claude Monets mästerverk och betyder ordagrant ”Näckrosdammen”. Tavlan, som var färdig 1919, ingår i en serie som innehåller runt 250 oljemålningar.

På nära håll ser konstverket mest ut som märkliga färgklickar bredvid varandra, men allteftersom avståndet ökar så framträder motivet i en explosion av färg där man är på vippen att sträcka ut handen för att känna på det gnistrande vattnet.

Är du sugen på att uppleva Claude Monets näckrosor får du ta dig till The Metropolitan Museum of Art i New York.

8. Nattvakten – Rembrandt van Rijn

Världens mest berömda målningar

Denna storslagna oljemålning stod klar 1642 och heter egentligen ”Kapten Frans Banning Coqs skyttekompani”. På engelska är titeln ÄNNU längre. Eller vad sägs om; ”The Company of Captain Frans Banning Coqs and Lieutenant Willem van Ruytenburch preparing to march out”. Puh!

Bakom konstverket ligger den holländske giganten Rembrandt van Rijn. Målningen illustrerar Amsterdams nattvakt i full utryckning ledda av just Kapten Banning Coqs och dennes sidekick Willem van Ruytenburch.

Under 1940-talet restaurerades tavlan och när den mörka fernissa som täckt tavlan i århundranden togs bort blev helt plötsligt natt till dag. Namnet ”Nattvakten” som tillkom senare är därför något missvisande.

Rembrandt tycks ha levt efter devisen ”bigger is better” då konstverket mäter hela 3,63 x 4,37 meter. Har du vägarna förbi Amsterdam så finns tavlan att beskåda på Rijksmuseum.

7. Skriet – Edvard Munch

Världens mest berömda målningar

På sjunde plats hittar vi norske Edvard Munchs galet ångestladdade målning från 1893 med originaltiteln ”Skrik”. Munch var expressionist ut i fingertopparna och målningen finns faktiskt i fyra olika versioner.

Denna stil går tydligen hem i stugorna, eller ska vi säga slotten, då ”Skriet” är en av de dyraste tavlorna som sålts på auktion någonsin. Det är kanske därför Nasjonalmuseet i Oslo blivit bestulna på inte mindre än tre (!) av Edvard Munchs verk genom tiderna, däribland ”Madonna” och just ”Skriet”.

Den första stölden skedde 1994. De fyndiga tjuvarna bytte då ut tavlan mot en lapp där de tackade för den dåliga säkerheten på museet. Pål Enger dömdes senare för stölden, och vi behöver väl knappast avslöja att han var norrman?

6. Flicka med pärlörhänge – Johannes Vermeer

Världens mest berömda målningar

Bakom denna vackra oljemålning står 1600-talskonstnären Johannes Vermeer. Ingen vet exakt när tavlan målades eller vem flickan på motivet är.

Än idag är faktiskt väldigt lite känt om Vermeers liv. Det man vet är att han levde och verkade i Holland under 1600-talet. Han sålde aldrig särskilt mycket av sin konst under sin livstid. Detta ledde i sin tur till att han efterlämnade sin familj stora skulder i samband med sin död 1675, endast 45 år gammal.

Får du inte nog av detta mystiska konstverk? Det är både omskrivet i Tracy Chevaliers bok ”A girl with a pearl earring” och dramatiserat i filmen med samma namn med Scarlett Johansson i rollen som flickan med pärlörhänge.

Kuriosa: Från början var bakgrunden i målningen grön. Med tiden har den dock mörknat och är idag närmast svart.

5. Guernica – Pablo Picasso

Världens mest berömda målningar

”Guernica” är en av Pablo Picassos mest berömda och fängslande målningar. Inte bara på grund av dess omedelbara visuella effekt och storlek (3,49 x 7,76 meter), utan även för vad den skildrar; bombningen av den baskiska staden Guernica under det spanska inbördeskriget.

Picasso ville uppmärksamma världen om detta militäriska övergrepp som som utfördes av tyska bombplan i general Francos tjänst. Målningen var färdig i juni 1937 och visades första gången i samband med världsutställningen i Paris senare samma år. I dag finner man tavlan på Museo Reina Sofia i Madrid.

Kuriosa: Det sägs att replikan av konstverket som hänger på FN:s högkvarter täcktes över då generalförsamlingen övervägde en invasion av Irak 2003.

4. Adams skapelse – Michelangelo

Världens mest berömda målningar

”Adams skapelse” finner du i form av en takfresk i taket på Sixtinska kapellet i Vatikanstaten. Den skapades av ingen mindre än Michelangelo år 1511 och målningen illustrerar hur Gud ger liv åt Adam.

Hela taket inklusive Adams födelse tog 20 månader att slutföra. Detta eftersom Michelangelo utförde nästan allt arbete helt på egen hand. Han gjorde det dessutom mot sin vilja efter ett bråk med påven Julius II.

Vill du ha en egen kopia av detta superkända konstverk införskaffar du lättast en massproducerad replika då det är inte värt att försöka ta en egen bild på plats. Det är nämligen förbjudet att fotografera inne i Sixtinska kapellet för att skydda målningarna från slitage. Gör du ändå ett försök att smygfota det berömda motivet tar det inte mer än några sekunder innan en bestämd italiensk vakt kastar ut dig med öronen före. Tro oss, vi vet…

3. Nattvarden – Leonardo da Vinci

Världens mest berömda målningar

Har du läst Da Vinci-koden? Då är du säkert väl förtrogen med denna världsberömda målning föreställande Jesus och hans lärjungar under nattvarden – samt den eventuella symbolik den gömmer.

Upphovsmannen Leonardo da Vinci uppförde i slutet av 1400-talet målningen direkt på det milanesiska klostret Santa Maria delle Grazies putsväggar. Tyvärr visade sig inte metoden vara särskilt hållbar och tavlan tvingades restaureras för 40 miljoner kronor i slutet av 90-talet.

”Nattvarden” har blivit replikerad otaliga gånger. Så orkar man inte ta sig ända till Italien för att beskåda ett av hitoriens mest omtalade verk är det bara att ta första bästa tåg till Västerås där det finns utställt – i form av världens största pärlplatta!

2. Stjärnenatt – Vincent van Gogh

Världens mest berömda målningar

Vem kan motstå Vincent van Goghs djärva penseldrag i denna fantastiska målning? Verket, med originaltiteln ”De Sterrenacht”, skapades 1889 och föreställer utsikten från van Goghs rum från den tid han var inlagd på ett mentalsjukhus i den lilla franska staden Saint-Rémy.

Sorgligt nog sålde van Gogh bara en enda tavla under sitt liv och fick aldrig veta vilken hyllad konstnär han skulle komma att bli. Sedan 1941 har ”Stjärnenatt” fått en permanent plats på en av Museum of Modern Arts väggar i hjärtat av New York och är idag tveklöst en av världens berömda målningar.

1. Mona Lisa – Leonardo da Vinci

Världens mest berömda målningar

Tidernas mest berömda målning är givetvis Leonardo da Vincis storverk i miniformat. ”Mona Lisa”, eller ”La Gioconda” som är dess originaltitel, har figurerat världen över i allt från filmer till massproducerade turistsouvernirer.

Målningen blev färdigställd 1507 efter fyra års arbete. Beställare var den italienske politikern Francesco del Giocondo som ville hänga tavlan i sin matsal, vilket också är anledningen till att tavlan är så liten. Det är nog många som blivit snopna när de stegat in på Louvren och upptäckt att världens mest berömda målning endast mäter 77 x 53 cm…

Det finns en mängd olika teorier om vem den mytomspunna kvinnan på bilden är. En teori är att det skulle vara Giocondos hustru Lisa Gherardini.

”Mona Lisa” stals 1911 från Louvren och misstankarna riktades sensationellt först mot Pablo Picasso. Det skulle sig dock visa vara en vakt på museet som helt sonika stoppat in konstverket under rocken och stegat rakt ut i Parisvimlet. Tavlan hittades två år senare och kunde åter hängas upp för kommande generationer att bli förhäxade av Mona Lisas leende.

Bubblare:

Girl With Balloon – Banksy

Hösten 2018 fick auktionsfirman Sotheby’s i uppdrag att sälja en tavla med ett av den kultförklarade gatukonstnären Banksys mest kända motiv – ”Girl With Balloon”. Slutpriset landade till slut på över en miljon brittiska pund, runt 12 miljoner kronor. Men det är inget av detta som gör tavlan så minnesvärd.

Direkt efter att verket klubbats gled motivet ner genom en dokumentförstörare som hade byggts in i ramens underkant – allt minutiöst planerat av Banksy i förväg. På bilder och filmer från händelsen kunde man se chockade besökare och anställda på auktionsfirman bevittna när målningen strimlades sönder i realtid.

Det återstår att se huruvida Banksys ”kupp” kommer att höja eller sänka värdet på ”Girl With Balloon”… Vi tror på det första.

3.5/5 (46)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap