Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 dyraste filmer genom tiderna

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är en av Sveriges mest påkostade filmproduktioner någonsin med en slutnota på 63 miljoner kronor. Det kan låta mycket, men är i själva verket närmast kaffepengar – i alla fall jämfört med världens dyraste filmer genom tiderna.

Här har vi samlat historiens dyraste filmproduktioner och det är inte helt oväntat filmer från 2000-talet och framåt som dominerar listan.

Kostnaderna för filmerna nedan är justerade för inflation.

10. Batman v Superman: Dawn of Justice

Batman v Superman

Kostnad: 263 miljoner dollar
Utgivningsår: 2016

Batman v Superman: Dawn of Justice är den tilltänkta uppföljaren till Man of Steel från 2013 och är den andra delen i filmuniversumet DC Extended Universe. Med 263 miljoner dollar i produktionskostnader placerar sig filmen på plats 10 över de dyraste någonsin.

9. John Carter

Kostnad: 264 miljoner dollar
Utgivningsår: 2012

Detta science fiction-äventyr är baserad på författaren Edgar Rice Burroughs bokserie ”Barsoom”. Kalaset kostade över 260 miljarder dollar att spela in och blev ingen större succé för Disney. I slutändan var man nog mest nöjd med att nått breakeven.

8. Solo: A Star Wars Story

Kostnad: 275 miljoner dollar
Utgivningsår: 2018

Solo: A Star Wars Story är en Star Wars-spinoff som fokuserar på den älskade karaktären Han Solo och dennes äventyr. Totalt kostade filmen 275 miljoner dollar att göra men fick trots detta ett svalt mottagande av såväl publik som kritiker.

8. Star Wars: The Rise of Skywalker

Världens dyraste filmer

Kostnad: 275 miljoner dollar
Utgivningsår: 2019

Star Wars: The Rise of Skywalker utgör den nionde delen i filmsagan Star Wars och är uppföljaren till Star Wars: The Last Jedi. Precis som Solo: A Star Wars Story landade produktionskostnaderna för filmen på svettiga 275 miljoner dollar.

6. Justice League

Världens dyraste filmer

Kostnad: 300 miljoner dollar
Utgivningsår: 2017

Justice League är uppföljaren till Batman vs Superman: Dawn of Justice. Totalt kostade storfilmen hela 300 miljoner dollar att göra. Dessvärre nådde den aldrig breakeven och slutade med att kosta Warner Brothers runt 60 miljoner dollar.

6. Pirates of the Caribbean: At World’s End

Världens dyraste filmer

Kostnad: 300 miljoner dollar
Utgivningsår: 2007

Den tredje filmen i Pirates of the Caribbean-serien kostade svindlande 300 miljoner dollar att göra. Den drog dock in nästan en miljard dollar, trots att biopubliken vid det laget borde ha varit mätt på Johnny Depp i piratmundering…

4. Avengers: Infinity War

Världens dyraste filmer

Kostnad: 316 miljoner dollar
Utgivningsår: 2018

2018 stora superhjältefilm var utan tvekan Avengers: Infinity War. Med sina 316 miljoner dollar placerar sig filmen på en fjärdeplats över tidernas dyraste.

3. Avengers: Endgame

Världens dyraste filmer

Kostnad: 356 miljoner dollar
Utgivningsår: 2019

Avengers: Endgame är den avslutande delen i filmserien om de kämpande superhjältarna som försöker rädda världen från superskurken Thanos. Filmen, som hade premiär 2019, är tidernas tredje dyraste med sina 356 miljoner dollar i produktionskostnad.

2. Avengers: Age of Ultron

Världens dyraste filmer

Kostnad: 365 miljoner dollar
Utgivningsår: 2015

Tvåa på listan hamnar ännu en film med våra favorithjältar från Marvel, nämligen Avengers: Age of Ultron från 2015. Filmen kostade 365 miljoner dollar att göra. Men vad gör det när den drog in över 1,4 miljarder…

1. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Världens dyraste filmer

Kostnad: 379 miljoner dollar
Utgivningsår: 2011

Världens genom tiderna dyraste film – med god marginal dessutom – är den fjärde i Pirates of the Caribbean-serien. Med en sådan prislapp var nog investerarna allt annat än lugna i samband med releasen 2011. Till slut kunde de dock pusta ut. Publiken vallfärdade nämligen till biograferna och filmen drog in över en miljard dollar.

3.39/5 (18)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap