Världens dyraste filmer

 
 

Julens stora kioskvältare på de svenska biograferna, Felix Herngrens filmatisering av Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, är en av Sveriges mest påkostade filmproduktioner någonsin. Kollar man på listan över världens dyraste filmer kan dock filmen närmast liknas vid en budgetproduktion med sina 63 miljoner kronor i inspelningskostnader.

Det är inte helt oväntat filmer från 2000-talet och framåt som dominerar listan, och de enda två titlar som är äldre än så är James Cameron’s Titanic och Kevin Costners ”Water World” – båda från andra halvan av 90-talet. Kostnaderna för filmerna nedan är justerade för inflation.
 
 
 

10. King Kong

king-kong
Bild: © Universal Pictures

Kostnad: 246 miljoner dollar
Utgivningsår: 2005

Peter Jacksons första film efter sin mäktiga tolkning av Sagan om ringen-trilogin. Versionen av klassikern King Kong är väl varken jättebra eller jättedålig, men en sak har den lärt oss – det går att göra en väldigt, väldigt lång film för 246 miljoner dollar…
 
 

9. John Carter

john-carter
Bild: © Disney

Kostnad: 250 miljoner dollar
Utgivningsår: 2012

Detta science fiction-äventyr är baserad på författaren Edgar Rice Burroughs bokserie ”Barsoom”. Kalaset kostade 250 miljarder dollar att spela in och blev ingen större succé för Disney. I slutändan var man nog mest nöjd med att nått breakeven.
 
 

8. Avatar

avatar
Bild: © Twentieth Century Fox

Kostnad: 257 miljoner dollar
Utgivningsår: 2009

Förväntningarna var skyhöga på James Camerons första film sedan supersuccén Titanic från 1997. Han gjorde ingen besviken. Filmen var revolutionerande med sin 3D-teknik och älskades både av kritikerkåren och biopubliken. Över en kvarts miljard dollar fick filmbolaget punga ut med för att Cameron skulle förverkliga sin vision. Välinvesterade pengar får man säga då filmen i skrivande stund dragit in närmare 2,8 miljarder dollar, vilket gör den till den mest inkomstbringande någonsin.
 
 

7. Pirates of the Caribbean – Död mans kista

dead-mans-chest
Bild: © Disney

Kostnad: 259 miljoner dollar
Utgivningsår: 2006

Uppföljaren till Pirat-succén med Johnny Depp i huvudrollen kostade en kvarts miljard dollar att göra, men levde inte upp till förväntningarna hos kritikerna. Trots detta drog filmen in över en miljard dollar och Disney slapp lägga ner verksamheten.
 
 

6. Waterworld

waterworld
Bild: © Universal Pictures

Kostnad: 262 miljoner dollar
Utgivningsår: 1995

Vid premiären av Waterworld 1995 var filmen officiellt världens dyraste genom tiderna. Kevin Costners halvlyckade egotripp fick blandade recensioner och lyckades inte täcka de enorma kostnaderna med biljettförsäljningen på biograferna. I samband med bland annat dvd-försäljning och liknande har filmen med tiden ändå lyckats gå plus minus noll.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

5. Harry Potter och halvblodsprinsen

harry-potter-halvblodsprinsen
Bild: © Warner Bros.

Kostnad: 271 miljoner dollar
Utgivningsår: 2009

Regissören David Yates gick över budget med ungefär 150 miljoner kronor under inspelningen av den sjätte filmen i serien om Harry Potter. Slutnotan landade på saftiga 271 miljoner dollar, men cheferna på Warner Brothers kunde dock i slutändan andas ut då biljettintäkterna nådde närmare en miljard dollar.
 
 

4. Trassel

trassel
Bild: © Disney

Kostnad: 277 miljoner dollar
Utgivningsår: 2010

Disney-succén Trassel må ha kostat 277 miljoner dollar att göra – men vad gör det när den drog in över en halv miljard, 591 miljoner dollar för att vara exakt.
 
 

3. Sipder-Man 3

spider-man-3
Bild: © Columbia Pictures

Kostnad: 289 miljoner dollar
Utgivningsår: 2007

Den sista i regissören Sam Raimi’s Spindelmannen-trilogi blev också den mest framgångsrika ekonomiskt. Filmen drog in hela 891 miljoner dollar, vilket ändå bara räckte till en tredjeplats på listan över 2007 års största kassasuccéer, slagen av både Harry Potter och Pirates of the Caribbean.
 
 

2. Titanic

titanic
Bild: © Paramount Pictures

Kostnad: 290 miljoner dollar
Utgivningsår: 1997

Tidernas snyftare, James Camerons mastodontrulle från 1997, Titanic var när den gjordes världens dyraste filmproduktion. Filmen fick ett gott bemötande både av kritiker och biobesökare och belönades med totalt elva Oscars. Titanic är än idag den näst mest inkomstbringande filmen någonsin med sina 2,2 miljarder (!) dollar, endast slagen av ovan nämnda Avatar, regisserad av – just det – James Cameron. Hyfsad avkastning på den karln!
 
 

1. Pirates of the Caribbean – Vid världens ände

at-worlds-end
Bild: © Disney

Kostnad: 336 miljoner dollar
Utgivningsår: 2007

Världens genom tiderna dyraste film är den tredje i Pirates of the Caribbean-serien. Med sina 366 miljoner dollar slår den tvåan på listan, Titanic, med närmare 300 miljoner svenska kronor. Publiken var dock inte mätt på Johnny Depp i piratmundering och filmen drog in nästan en miljard dollar.

4/5 (2)

 

Diskutera denna lista

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share
Tweet
Pin