Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens dyraste filmer genom tiderna

Tidernas dyraste filmer
Spider Man 3 är fortfarande en av tidernas dyraste filmer. Bild: Cristian Bortes

Felix Herngrens filmatisering av Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, är en av Sveriges mest påkostade filmproduktioner någonsin med en slutnota på 63 miljoner kronor i inspelningskostnader. Det kan låta mycket, men är i själva verket närmast kaffepengar – i alla fall jämfört med världens dyraste filmer genom tiderna.

Här har vi alltså samlat filmhistoriens dyraste produktioner och det är inte helt oväntat filmer från 2000-talet och framåt som dominerar listan. Den enda titel som är äldre än så är James Camerons superklassiker Titanic från 1997.

Kostnaderna för filmerna nedan är justerade för inflation.

 

10. John Carter

Kostnad: 281 miljoner dollar
Utgivningsår: 2012

Detta science fiction-äventyr är baserad på författaren Edgar Rice Burroughs bokserie ”Barsoom”. Kalaset kostade 250 miljarder dollar att spela in och blev ingen större succé för Disney. I slutändan var man nog mest nöjd med att nått breakeven.

9. Harry Potter och halvblodsprinsen

Kostnad: 285 miljoner dollar
Utgivningsår: 2009

Regissören David Yates gick över budget med ungefär 150 miljoner kronor under inspelningen av den sjätte filmen i serien om Harry Potter. Slutnotan landade på saftiga 285 miljoner dollar, men cheferna på Warner Brothers kunde ändå andas ut i slutändan då biljettintäkterna nådde närmare en miljard dollar.

8. Trassel

Kostnad: 292 miljoner dollar
Utgivningsår: 2010

Disney-succén Trassel må ha kostat 292 miljoner dollar att göra omräknat i dagens pengavärde – men vad gör det när den drog in över en halv miljard? 591 miljoner dollar för att vara exakt…

7. Justice League

Kostnad: 300 miljoner dollar
Utgivningsår: 2017

Justice League är uppföljaren till Batman vs Superman: Dawn of Justice. Totalt kostade storfilmen hela 300 miljoner dollar att göra. Dessvärre nådde den aldrig breakeven och slutade med att kosta Warner Brothers runt 60 miljoner dollar.

6. Spider-Man 3

Kostnad: 304 miljoner dollar
Utgivningsår: 2007

Den sista i regissören Sam Raimi’s Spindelmannen-trilogi blev också den mest framgångsrika ekonomiskt. Filmen drog in hela 891 miljoner dollar, vilket ändå bara räckte till en tredjeplats på listan över 2007 års största kassasuccéer, slagen av både Harry Potter och Pirates of the Caribbean.

5. Titanic

Kostnad: 305 miljoner dollar
Utgivningsår: 1997

Tidernas snyftare, James Camerons mastodontrulle från 1997, Titanic var när den gjordes världens dyraste filmproduktion. Filmen fick ett gott bemötande både av kritiker och biobesökare och belönades med totalt elva Oscars. Titanic är än idag en av de mest inkomstbringande filmerna någonsin med sina 2,2 miljarder (!) dollar.

4. Avengers – Infinity War

Kostnad: 316 miljoner dollar
Utgivningsår: 2018

2018 stora superhjältefilm var utan tvekan Avengers – Infinity War. Med sina 316 miljoner dollar placerar sig filmen på en fjärdeplats över tidernas dyraste.

3. Pirates of the Caribbean – Vid världens ände

Kostnad: 354 miljoner dollar
Utgivningsår: 2007

Den tredje dyraste filmen som någonsin gjorts är den även den tredje i Pirates of the Caribbean-serien. Filmen drog dock in nästan en miljard dollar, trots att biopubliken vid det här laget borde ha varit mätt på Johnny Depp i piratmundering…

2. Avengers – Age of Ultron

Kostnad: 377 miljoner dollar
Utgivningsår: 2015

Tvåa på listan hamnar ännu en Avengers-film, nämligen Age of Ultron från 2015. Filmen kostade 365 miljoner dollar att göra. Men vad gör det när den drog in över 1,4 miljarder…

1. Pirates of the Caribbean – I främmande farvatten

Kostnad: 412 miljoner dollar
Utgivningsår: 2011

Världens genom tiderna dyraste film – med god marginal dessutom – är den fjärde i Pirates of the Caribbean-serien. Med en sådan prislapp var nog investerarna allt annat än lugna i samband med releasen 2011. Till slut kunde de dock pusta ut. Publiken vallfärdade nämligen till biograferna och filmen drog in över en miljard dollar.

3.38/5 (13)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap