Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av tidernas bästa tjejband

Bästa tjejband
The Supremes är ett av tidernas bästa tjejband. Bild: International Talent Management Inc.

Killar vill dejta dem. Tjejer vill vara dem. Det är något magiskt med tjejband, och även om det av förklarliga skäl endast är ett fåtal som lyckats göra ett bestående avtryck i de senaste 50 årens populärmusikhistoria finns det ändå mer än en handfull grupper som dominerat listorna och sålt ut arenor till miljontals fans stora glädje.

Här har vi samlat tio av vad vi anser vara världens bästa tjejband genom tiderna, och det bjuds på något för alla smaker, vare sig man gillar pop, rock, country eller soul. Håller du med oss?

 

10. Bananarama

Bananarama bildades i London 1979 och var ursprungligen en trio bestående av Siobhan Fahey, Sara Dallin och Keren Woodward. Tjejernas framgångar på topplistorna genom åren har faktiskt gett dem en notering i Guinness Rekordbok som den kvinnliga grupp med flest listplaceringar någonsin världen över. Deras mest kända singlar inkluderar ”Cruel Summer”, ”I Heard a Rumour”, ”Venus” och ”Love in the First Degree”.

9. En Vogue

Oakland-baserade En Vogue bildades 1989 och är den tjejgrupp som vunnit flest MTV Video Music Awards någonsin (7). Enligt Billboard var gruppen den 18:e mest framgångsrika under hela 1990-talet, och en av de mest populära och framgångsrika kvinnliga grupperna genom tiderna. Totalt har En Vogue samlat på sig över 2 800 veckor på olika Billboardlistor.

8. The Pointer Sisters

Precis som En Vouge kommer The Pointer Sisters från Oakland i Kalifornien och de hade sin storhetstid under 70- och 80-talen, framförallt med superits som ”I’m so excited”, ”Automatic”, ”Slow Hand”, ”Jump” och ”Neutron Dance”.

7. Dixie Chicks

Dixie Chicks bildades 1989 i Dallas, Texas och består sedan 1995 av originalmedlemmarna och systrarna Emily Erwin Robison och Martie Erwin Maguire tillsammans med sångerskan Natalie Maines. Gruppen skapade stor kontrovers då Maines under en konsert i London 2003, endast tio dagar före USA:s invasion av Irak, inför en jublande publik uttryckte att hon skämdes över att komma från samma delstat som USA:s president, George W. Bush. Uttalandet ledde bland annat till att bandet bannlystes av flera amerikanska radiostationer. Svaret kom senare i form av singeln ”Not Ready to Make Nice”, som blev en monsterhit över hela världen.

6. First Aid Kit

Här slår vi på stort och placerar systrarna Johanna och Klara Söderberg från Stockholmsförorten Svedmyra på en sjätteplats. Så bra är de! First Aid Kit slog igenom över en natt med albumet ”The Lion’s Roar” från 2012, och duon har sedan dess placerat sig på såväl den amerikanska som brittiska albumlistan, kammat hem fyra Grammisar och rört Patti Smith till tårar under Polarprisgalan. 2014 släpptes albumet ”Stay Gold” som hyllades unisont av en enad kritikerkår, och vi är mer än övertygade om att de fantastiskt begåvade systrarna kommer att efterlämna ett bestående avtryck i musikhistorien innan de är färdiga.

5. TLC

TLC nådde enorma kommersiella framgångar med debutalbumet ”Ooooooohhh… On the TLC Tip” som släpptes 1992. Uppföljaren ”CrazySexyCool” blev en ännu större succé och såldes i 11 miljoner exemplar – bara i USA. I april 2002, strax innan releasen av gruppens fjärde studioalbum ”3D”, omkom medlemmen Lisa ”Left Eye” Lopes i en bilolycka i Honduras och de kvarvarande medlemmarna beslutade kort senare att lägga ner bandet.

4. Destiny’s Child

Destiny’s Child är en av världens mest framgångsrika R&B-grupper genom tiderna alla kategorier. Med superits som ”Say My Name”, ”Survivor”, ”Bootylicious” och ”Jumpin’, Jumpin’” dominerade trion bestående av Beyoncé Knowles, Kelly Rowland och Michelle Williams världens topplistor i ett helt decennium. Den 12 juni 2005 meddelade gruppen att medlemmarna beslutat sig för att gå skilda vägar efter sin kommande turné 2006. Sedan dess har Beyoncé regerat på den kvinnliga poptronen i stort sett på egen hand.

3. Spice Girls

Spice Girls – gruppen som cementerade begreppet ”Girl Power” som ett mantra för en hel generation unga tjejer – är utan tvekan ett av tidernas mest framgångsrika popband. Sporty, Scary, Ginger, Baby och Posh slog igenom med hitsingeln ”Wannabe” 1996 och har till dags dato sålt över 75 miljoner album och singlar världen över.

2. The Bangles

The Bangles bildades i Los Angeles 1981 och bestod ursprungligen av sångerskan och gitarristen Susanna Hoffs, systrarna Debbi (trummor) och Vicki Peterson (gitarr), samt Annette Zilinskas på bas. Bland deras mest kända låtar hittar vi bland annat ”Manic Monday”, Walk Like an Egyptian” och inte minst jättehiten ”Eternal Flame”. Bandet splittrades 1989, men återuppstod tio år senare som en trio.

1. The Supremes

Tidernas bästa tjejgrupp stavas alltså The Supremes. Diana Ross, Mary Wilson och Florence Ballard var Motowns självklara flaggskepp under storhetstiden på 60-talet, och trion belönades bland mycket annat med hela tolv förstaplaceringar på den amerikanska singellistan. Bland de största hitsen finner vi klassiker som ”Stop! In the Name of Love”, ”You Can’t Hurry Love” och ”Baby Love”. Den för tiden unika blandningen av pop och soul gjorde The Supremes tillgänglig för en bredare publik och utan dem är det nog många band på den här listan som aldrig skulle ha sett dagens ljus.

3.95/5 (19)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap