Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av tidernas bästa sitcoms

världens bästa sitcoms

Situationskomedin skapades ursprungligen för radio i USA och har sedan 1940-talet kommit att bli en stapelvara i världens tv-tablåer. Sedan dess har mängder av serier kommit och gått, men vilka är egentligen tidernas bästa sitcoms?

Här ger vi oss i kast med det omöjliga uppdraget att försöka lista världens bästa sitcoms genom tiderna. Humor är ju så individuellt att det är svårt att göra alla nöjda och glada, men här är i alla fall våra 10 favoriter – vilka är dina?

10. Tredje klotet från solen

Sköna Tredje klotet från solen handlar om fyra utomjordingar, ledda av professor Dick, som blivit skickade till jorden på ett hemligt uppdrag. De försöker i största möjliga mån smälta in bland jordborna och samtidigt ta reda på så mycket som möjligt om dem. Efter att ha intagit varsin människokropp flyttar gänget in i en vindsvåning och får genom seriens gång uppleva människolivets både positiva och negativa sidor.

9. How I Met Your Mother

Populära How I Met Your Mother hade premiär 2005 och beskrivs kanske bäst som en uppdaterad, lite skitigare version av Vänner. Serien utgår från Ted, som under seriens nio säsonger berättar återberättar historien om hur han träffade sina barns mamma. Tillsammans med vännerna Marshall, Lily, Robin och evige ungkarlen Barney får vi följa Teds resa mot den stora kärleken. Under de sista åren sjönk serien kraftigt i kvalitet och slutet är rent ut sagt pinsamt – men de första säsongerna är legen…wait for it…dary!

8. That 70’s Show

That 70’s Show handlar om sex stycken ungdomar och deras familjer i slutet av 70-talet. Huvudkaraktären Eric Forman bor i en förort tillsammans med sin kärleksfulla mamma Kitty och stela pappa Red. I huset bor även Erics lättfotade storasyster Laurie, samt hans bästa vän Steven Hyde sedan hans ensamstående mamma övergivit honom. Ungdomarna tillbringar större delen av sin fritid i familjens källare. Gruppen består förutom Eric och Steven av Erics flickvän och granne Donna Pinciotti, superblåsta manliga bimbon Michael Kelso, bortskämda cheerleadern Jackie Burkhart, samt utbytesstudenten Fez.

7. The Big Bang Theory

Hela tv-världens favoritnördar återfinns naturligtvis i roliga The Big Bang Theory, som handlar om ett minst sagt gäng udda killar som arbetar på det prestigefyllda universitet Caltech i Los Angeles. Leonard Hofstadter är den lilla nörden med goda avsikter som är kär i nyinflyttade grannen Penny. Howard Wolowitz bor med sin mamma och har en övertro på sig själv vad gäller hur oemotståndlig han är för det motsatta könet. Rajesh Koothrappali är den indiska utbytesstudenten som bokstavligt talat inte kan prata med kvinnor. Seriens odiskutabla stjärna är dock Sheldon Cooper – ett geni med fler diagnoser och bokstavskombinationer än man kan föreställa sig.

6. Spin City

Spin City tar plats på listan främst på grund av de första fyra säsongerna med Michael J. Fox i huvudrollen som New Yorks vice borgmästare Mike Flaherty. Med anledning av sviktande hälsa till följd av Parkinsons sjukdom, tvingades Fox år 2000 hoppa av serien och ersattes de sista två säsongerna av Charlie Sheen.

5. M*A*S*H

M*A*S*H (Mobile Army Surgical Hospital) handlar om ett gäng läkare och övrig personal på ett fältsjukhus under Koreakriget. Serien var unik i sitt sätt att kombinera komiska inslag med ett mörkare antikrigsbudskap, och vissa röster hävdade att den egentligen handlade om Vietnamkriget, baserat på rollfigurernas attityder. Lite lustigt är att serien till slut kom att pågå nästan fyra gånger så länge som Koreakriget.

4. Fresh Prince i Bel Air

Will Smiths stora genombrott kom i och med Fresh Prince i Bel Air, där han axlade rollen som den fiktiva versionen av sig själv – en gatusmart tonåring från West Philadelphia som av sin mamma skickas till Bel Air för att bo med sin rika faster och farbror. Will tror att han kan fortsätta leva som hemma trots miljöombytet, men blir snart varse om att det mesta är annorlunda och hela hans liv är på väg att förändras. Har inte åldrats särskilt bra, men lockar fortfarande till överraskande många skratt.

3. Pang i bygget

Att titta på brittiska 70-talsklassikern Pang i bygget, med John Cleese i sitt livs roll som den maniske hotellägaren Basil Fawlty, är ungefär som att simulera ett magsår. Precis allt går åt helvete hela tiden, och nervsammanbrottet är aldrig långt borta. Dessutom är det givetvis hysteriskt roligt – mest tack vare briljante Cleese.

2. Vänner

Serien om de sex vännerna i New York är en av tidernas mest populära och Ross, Rachel, Monica, Chandler, Phoebe och Joey var hela tv-världens bästisar i 10 år innan sista avsnittet sändes 2004. Vänner kom att bli det kanske största sitcom-fenomenet genom tiderna. Kärlekshistorien mellan Ross och Rachel räknas som en av tv-historiens allra bästa.

1. Seinfeld

Bäst av alla sitcoms genom alla tider är den som inte handlar om någonting. Seinfeld bemästrade vad ingen annan serie lyckats med – varken innan eller efter – nämligen att genomgående hålla lika hög nivå från första till sista säsong. Jerry, George, Elaine och Kramer är tv-historiens kanske mest irriterande karaktärer, men det betyder inte att vi inte älskar dem! Mängden klassiker i arkivet är för omfattande för att rangordnas, men ett favoritavsnitt är det med vår alldeles egna Peter Stormare i rollen som skummisen ”Slippery Pete”. När serien gick i mål 1998 bänkade sig hela 76 miljoner amerikaner framför tv-apparaterna, vilket gör avsnittet till det fjärde mest sedda i amerikansk tv-historia.

3.11/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap