Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens bästa låtar som glömdes bort av Rolling Stone

Vilken är egentligen världens bästa låt? Smaken är ju som bekant ett riktigt arsle, så svaren på frågan är ungefär lika många som det finns stjärnor i rymden.

Vill man trots detta få det svart på vitt är erkända musiktidningen Rolling Stones lista över världens 500 genom tiderna bästa låtar en bra början – eller? Vi vill bestämt hävda att det åtminstone finns sex kompositioner som definitivt borde varit med, men som av någon anledning inte fått plats på listan. Vilka låtar det handlar om ser du i listan nedan. Håller du med, eller är vi helt ute och cyklar?
 
 
 

6. Oh My Sweet Carolina – Ryan Adams (2000)

Den lågmälda och vackra duetten med Emmy-Lou Harris från albumet ”Heartbreaker” är alt-country-artisten Ryan Adams (inte att förväxlas med namnen Bryan) kanske största stund. De allra flesta kan dessutom känna igen sig i den hemlängtan som är låtens tema.
 
 
 

5. Don’t Stop Believin’ – Journey (1981)

Fyllig västkustrock när den är som allra bäst! Den må vara sönderspelad och massakrerad i otaliga cover-versioner, men när allt kommer till kritan är det ändå märkligt att låten – som för alltid kommer att förknippas med slutscenen i ”The Sopranos” – inte anses platsa bland bland de 500 bästa.
 
 
 

4. Wild World – Cat Stevens (1970)

Cat Stevens varma och tröstande stämma är världsberömd, och aldrig har den kommit så väl till pass som i hiten ”Wild World” från 1970. Låten handlar om känslorna Stevens gick igenom efter uppbrottet från flickvännen, före detta modellen och skådespelerskan Patti D’Arbanville.
 
 

3. Take Me Home, Country Roads – John Denver (1971)

Få låtar är så synonyma med sin genren som John Denvers ”Take Me Home, Country Roads” – vilket bara gör det ännu märkligare att den inte finns med på topp-500-listan. Låten planerades först att ges till Johnny Cash, men Denver blev så förtjust i den att han fick behålla den själv. Återigen är det blandningen av country och att längta hem som sätter tonen.
 
 
 

2. This Old Heart of Mine (Is Weak for You) – The Isley Brothers (1966)

Denna knäckande bra Motown-pärla skrevs ursprungligen för The Supremes (som senare gjorde en cover på låten), men vi syftar naturligtvis på originalet framfört av The Isley Brothers. Alla som får lust att dansa räcker upp en hand!
 
 
 

1. Nights in White Satin – The Moody Blues (1967)

Melankoliskt, melodiöst och storslaget är ord som dyker upp innanför pannbenet när man lyssnar på The Moody Blues suggestiva mästerverk ”Nights in White Satin”. Dess filmiska sound har gjort att den använts flitigt i flera kända filmer och tv-serier genom åren, däribland Martin Scorseses ”Casino”, Tim Burtons ”Dark Shadows” och Robert De Niros ”A Bronx Tale”. Att låten inte tar plats på listan över världens 500 bästa är inget annat än en stor skandal!
 
 
Bilder: © William McElligott / Nationaal Archief, Den Haag / T-Neck Records / ABC Television

4.2/5 (5)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap