Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens bästa animerade karaktärer

Barn som vuxna – alla älskar tecknat! För alla barn och vuxna som vägrar växa hur har vi här listat världens bästa animerade karaktärer genom tiderna.

Denna lista skulle i princip kunna göras oändlig med tanke på antalet välgjorda animerade storfilmer med oförglömliga karaktärer som gått upp på vita duken det senaste århundradet. Detta gör att vi bland annat saknar radarparet från ”Lejonkungen”, Timon & Pumba och den supersöta draken Toothless från ”How to Train your Dragon”, för att nämna några.

Vilka animerade karaktärer ligger dig närmast om hjärtat?
 
 

20. Anden

anden

Film: Aladdin (1992)
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures

Robin Williams gjorde den speedade anden i ”Aladdin” odödlig genom sin fantastiska rolltolkning, och översättningar gör inte riktigt den klassiska karaktären rättvisa.
 
 

19. Madam Souza

madame-souza

Film: Les Triplettes de Belleville (2003)
Produktionsbolag: Sony Pictures Classic

Hon må ha fler år på nacken än de flesta andra karaktärer på denna lista, men en skönare stålmormor får man leta efter! När Madame Souzas barnbarn blir kidnappat trampar hon jorden runt på sin cykel och bekämpar all världens skurkar för att hitta honom, ständigt flankerad av sin trogna hund.
 
 

18. Totoro

totoro

Film: Min granne Totoro (1988)
Produktionsbolag: Studio Ghibli

Den japanska 80-tals-karaktären som ser ut som en stor tjock kanin och är något så bra som en vänlig skogsande. Han går ju inte att motstå!
 
 

17. Doris

doris

Film: Hitta Nemo (2003)
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Ellen DeGeneres är lysande som rösten till den knasiga fisken Doris som har problem med korttidsminnet och är väldigt glömsk. Men när hon väl måste minnas något superviktigt så klarar hon det såklart!
 
 

16. Cruella de Vil

cruela-de-vil

Film: Pongo och de 101 dalmatinerna (1961)
Produktionsbolag: Walt Disney Productions

En av historiens i särklass vidrigaste skurkar stavas såklart Cruella de Vil, som inte drar sig för att döda söta prickiga hundvalpar för att få en snygg päls. Trots att filmen är för barn finns det något exceptionellt obehagligt över karaktären som även ger vuxna kalla kårar.
 
 

15. Coraline

coraline

Film: Coraline och spegelns hemlighet (2008)
Produktionsbolag: Laika

Den lilla flickan Coraline går sina föräldrar på nerverna och kan vara en riktig liten skitunge, men hon är också orädd och smart och lyckas se bortanför de mörka krafter som försöker slita bort henne från sin familj. Coraline är ett mästerverk av stop-motion animering och historien är helt fantastisk!
 
 

14. Tetsuo

tetsuo

Film: Akira (1988)
Produktionsbolag: TMS Entertainment

Tetsuo är den lite udda killen som är mycket beroende av sin vän Kaneda, båda motorcykelligister i en korrumperad framtidsversion av Tokyo. Efter att ha plockats upp av statliga forskare börjar Tetsuo uppleva konstiga huvudvärkar och snart börjar hans mardrömslika kamp mot att släppa ut sitt inre monster. Filmen Akira anses vara anledningen till manga och anime blev så populära i västvärden under 90-talet.
 
 

13. Buzz Lightyear

buzz-lightyear

Filmer: Toy Story (1995); Toy Story 2 (1999); Toy Story 3 (2010)
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures

Kärlek börjar alltid med bråk och det är på det sättet de två leksakerna Woodys och Buzz Lightyears vänskap inleds. Den desillusionerade Buzz Lightyear tror att han är en riktig Space Ranger och vi älskar honom för att han är så töntig. Han har såklart också ett hjärta av guld.
 
 

12. Lilo

lilo

Film: Lilo & Stitch (2002)
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures

Alla föll pladask för lilla hawaiianska Lilo som älskar Elvis och längtar efter en vän, som hon också får – i form av utomjordingen Stitch. Trots att Stitch förstör allt i sin väg älskar Lilo honom ändå och det är så rart att det kniper i hjärtat.
 
 

11. Mästerkatten i stövlar

masterkatten

Film: Shrek 2 (2004); Shrek den tredje (2007); Shrek – Nu och för alltid (2010)
Produktionsbolag: DreamWorks

Mästerkatten introduceras först i den andra filmen om Shrek och det kluriga kattskrället blev så populärt att han fick en egen spinoff 2011. Antonio Banderas gör sitt livs roll som rösten till Mästerkatten, och den som kan motstå figurens latino-charm och bedjande blick har ett hjärta av sten.
 
 

10. Dug

dug

Film: Up (2009)
Produktionsbolag: Pixar Animation Studios

Alltså. Enbart hunden Dug gjorde den även i övrigt ljuvliga filmen ”Up” väl värd sin Oscar för bästa animerade film. Ett snillrikt halsband översätter Dugs tankar till mänskligt tal, och Pixar har på ett briljant sätt bevarat ett talande djurs personlighet. Dug som också är väldigt lättdistraherad misslyckas så klart med allt han gör – och man älskar honom från första sekunden!
 
 

9. Dumbo

dumbo

Film: Dumbo (1941)
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures

Det krävs bara en blick på den söta elefantungen Dumbo för att få en klump i halsen. Den hjärteskärande historien om Dumbo som blir retad för sina enorma öron och tvingas uppträda på cirkusen är nog för att bli traumatiserad livet ut.
 
 

8. Järnjätten

jarnjatten

Film: Järnjätten (1999)
Produktionsbolag: Warner Bros Pictures

”Järnjätten” eller ”The Iron Giant” är kanske en av tidernas mest underskattade animerade film. Hårda actionstjärnan Vin Diesel ger liv till den underbara och modiga jätten i denna söta historia om vänskap och tolerans.
 
 

7. Maleficent

maleficent

Film: Törnrosa (1959)
Produktionsbolag: Walt Disney Productions

Maleficent har röstats fram som Disneys elakaste karaktär någonsin och det är något alldeles extra läskigt med någon som kan förvandla sig till en jättedrake.
 
 

6. Jessica Rabbit

jessica-rabbit

Film: Vem satte dit Roger Rabbit? (1988)
Produktionsbolag: Touchstone Pictures, Walt Disney Feature Anmation

Snittet på Jessica Rabbits klänning är snudd på barnförbjuden och det rödhåriga bombnedslaget förekommer än idag på listor över världens sexigaste kvinnor. Bakom de flörtiga fransarna finns ett gott hjärta och Jessica Rabbit som är en av de huvudmisstänkta för att ha satt dit hennes man Roger Rabbit visar sig lyckligtvis vara helt oskyldig.
 
 

5. Marji

marji

Film: Persepolis (2007)
Produktionsbolag: The Kennedy/Marshall Company

Persepolis är baserad på Marhane Satrapis självbiografiska serieroman med samma namn och skildrar den unga flickan Marji under den iranska revolutionen. Livet rubbas när muslimska fundamentalister tar över Iran men Marji vägrar foga sig under den hårda regimen. Hon lyssnar istället på rockmusik och köper en Iron Maiden-jacka i smyg. Historien går rakt in i hjärtat och hjältemodiga Marji blir extra minnesvärd eftersom hon bygger på en verklig person.
 
 

4. Wall-E

wall-e

Film: WALL-E (2008)
Produktionsbolag: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

Wall-E är utan den tvekan sötaste mekaniska figur som vi någonsin skådat, och den tystlåtne lille roboten får vilket hjärta som helst att smälta. Wall-E är nämligen en robot som både är påhittig, modig och en hopplös romantiker.
 
 

3. Baloo

baloo

Film: Djungelboken (1967)
Produktionsbolag: Walt Disney Productions

Baloo är utan tvekan Disney’s skönaste karaktär som bara chillar i djungeln och tar dagen som den kommer. Världens coolaste björn dyker upp i teverutan i de flesta svenska hem i alla fall en gång per år och det är lika svårt att motstå den jovialiske figuren varje gång.
 
 

2. Woody

woody

Filmer: Toy Story (1995); Toy Story 2 (1999); Toy Story 3 (2010)
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures

Buzz Lightyears BFF Woody är den superlojale vännen som blir ledare över ett gäng övergivna leksaker. Han försöker alltid göra det rätta, men det är inte alltid lätt och man älskar den präktiga cowboy-dockan vars originalröst görs av Tom Hanks.
 
 

1. Gromit

gromit

Filmer: Wallace & Gromit: Osten är slut (1989); Fel Brallor (1993); Nära Ögat (1995); Varulvskaninens förbannelse (2005); En strid på liv och bröd (2008)
Produktionsbolag: Ardman Animations; DreamWorks Animation

Den lugna och sluga hunden Gromit dök upp på biograferna första gången redan 1989 och Gromit har tillsammans med sin husse Wallace sedan dess haft huvudrollen i fem kortfilmer. Schack-älskande Gromit säger inte ett knyst under hela filmserien men skaparna har med små medel gjort hunden till den mest uttrycksfulla animerade karaktären på vita duken genom tiderna.

4/5 (5)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap