Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 mest spelade jullåtar på Spotify

Ingen vet exakt hur många jullåtar det finns i världen. Vi överdriver dock inte när vi påstår att man kan räkna dem i tusental. Men vilka sånger är det egentligen som går varmast under årets mysigaste högtid?

Här har vi listat världens 10 mest spelade jullåtar på Spotify. Vilken är din favorit?

10. Happy Xmas (War is over) – John Lennon/Yoko Ono

Happy Xmas (War Is Over) spelades in av John Lennon och Yoko Ono i slutet av oktober 1971. Låten, som idag är en riktig julklassiker, var egentligen en protestsång mot Vietnamkriget. Barnen som sjunger i bakgrunden är Harlem Community Choir.

9. Driving home for Christmas – Chris Rea

Driving Home for Christmas från 1988, skriven och framförd av britten Chris Rea, har kommit att bli en av de absolut mest spelade och populära jullåtarna någonsin.

8. Fairytale of New York – The Pogues feat. Kirsty MacColl

Fairytale of New York är kanske inte den mest traditionella av julsånger…men jäklar vad bra den är! Denna stökiga duett med The Pogues-sångaren Shane MacGowan och Kirsty MacColl har vid hela tre tillfällen utsetts till ”den bästa julsången någonsin” av den brittiska musikkanalen VH-1.

7. Feliz Navidad – José Feliciano

Feliz Navidad är skriven av den puertoricansk-amerikanske singer-songwritern José Feliciano. Låten är framförallt populär i USA och latinamerika och kännetecknas framförallt av sin enkla och upprepande text.

6. Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow! – Dean Martin

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! är en amerikansk julsång skriven av Sammy Cahn och Jule Styne 1945. Den spelades visserligen in av Vaughn Monroe först, men det är versionen med Dean Martin från 1959 som är populärast.

5. Winter Wonderland – Tony Bennett

Winter Wonderland är en julsång skriven 1934 av Felix Bernard och Richard Bernhard Smith. Den första versionen sjöngs in 1934 av Richard Himber och sedan dess har låten tolkats av fler än 200 artister. Den mest spelade versionen är den med den amerikanska croonern Tony Bennett.

4. White Christmas – Bing Crosby

White Christmas är en av tidernas mest populära julsånger. Skriven av Irving Berlin 1940 och inspelad av Bing Crosby 1942, även om hans mest kända variant är en nyinspelning från 1947. Låten finns med i musikalfilmen Holiday Inn från 1942, där just Crosby spelar en av huvudrollerna.

3. Last Christmas – Wham!

Last Christmas blev en enorm hit när låten släpptes 1984. Betraktas idag som en av de största och mest ikoniska julhitsen någonsin.

2. Do they know it’s Christmas? – Band Aid

Do They Know It’s Christmas? skrevs av Bob Geldof och Midge Ure och släpptes 1984 för att i första hand samla in pengar till svältande i Etiopien. Låten nådde första plats på listorna i många länder och är i Storbritannien en av de mest kommersiellt framgångsrika singlarna genom tiderna med över 3,8 miljoner sålda exemplar.

1. All I want for Christmas is You – Mariah Carey

All I want for Christmas is You, skriven och framförd av Mariah Carey, är världens mest spelade jullåt. Singeln släpptes 1994 och finns även med som ett av spåren på Carey’s julalbum från samma år, Merry Christmas. Trots låtens kultstatus tog det över 25 år innan den för första gången toppade Billboards hot 100 lista, vilket inträffade den 21 december 2019.

4.53/5 (43)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap