Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Tidernas dyraste målningar

Drömmer du om en alldeles egen Picasso hemma i vardagsrummet? Om du inte sitter på en förmögenhet värd ett mindre lands BNP är det bara att börja spara, då priserna ligger i miljard(!)klassen.

Ja, det är faktiskt sant. Vissa människor är beredda att betala över tusen miljoner kronor för en duk med lite färg på. Här har vi samlat tidernas dyraste målningar, och vi har vid framställningen av listan även tagit hänsyn till privata försäljningar. Tänk vad mycket äldrevård man skulle kunna köpa för de pengarna…
 
 
 

12. 8 Elvises

662 miljoner kronor

Rockabillyns våta dröm – en gigantisk screenprint-målning med inte mindre än åtta identiska porträtt på kungen av rock ’n roll. Drygt 662 miljoner kronor fick den anonyma köparen skriva på checken för att kunna stoltsera med ett äkta Andy Warhol-verk, då den auktionerades ut 2004 efter 40 år hos en privat samlare.
 
 

11. Pojke med Pipa

688 miljoner kronor

Sotheby’s auktionfirma i New York slog rekord en vårdag 2004 när Pablo Picassos verk Pojke med Pipa såldes för 688 miljoner kronor, vilket överträffade den tidigare toppnoteringen som tidigare uppnåtts för en av Vincent van Goghs tavlor. Det tros vara pastakungen Guido Barilla som hostade upp denna sanslösa summa.
 
 

10. Naken, gröna löv och byst

705 miljoner kronor

Det regnar miljoner över Pablo Picassos målningar och detta exemplar som porträtterar hans älskarinna Marie-Thérèse Walter räknades 2010 som den dyraste tavla som någonsin sålts på auktion när den klubbades för 705 miljoner kronor. Fram tills dess hade inte tavlan synts i offentligheten på 50 år – vi får hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa gång.
 
 

9. Flag 1954

723 miljoner kronor

Den amerikanske popkonstnären Jasper Johns är kanske mest känd för sina målningar av den amerikanska flaggan. Just den här tavlan, som är en av 40 versioner av Stjärnbaneret såldes 2010 till amerikanen Steven Cohen för runt 723 miljoner kronor och föreställer flaggan som den såg ut 1912-1959, med endast 48 stjärnor. Målningarna väckte stort uppseende och vissa menade att Johns skändade den amerikanska flaggan på grund av de politiska tidningsurklipp som utgör flaggans vita ränder.
 
 

8. Skriet

840 miljoner kronor

Edvard Munchs Skriet är en av världens absolut mest berömda målningar och blev också en av historiens dyraste tavlor i maj 2012 när den såldes på en auktion i New York för motsvarande 840 miljoner kronor. Exemplaret som såldes är det mest färgglada av de fyra olika versionerna av målningen och köptes anonymt av riskkapitalisten Leon Black, som även äger målningar av bland andra Pablo Picasso.
 
 

7. Porträtt av Adele Bloch-Bauer I

893 miljoner kronor

Österrikaren Gustav Klimts Porträtt av Adele Bloch-Bauer I såldes 2006 för drygt 893 miljoner kronor. Tavlan tog tre år att färdigställa, vilket om han sålt tavlan för motsvarande belopp under sin livstid skulle genererat en timlön på i runda slängar 35 000 kr. Lyckligtvis köptes konstverket av museidirektören Ronald Lauder och visas för allmänheten på Neue Galerie i New York.
 
 

6. Woman III

913 miljoner kronor

Ungefär 913 miljoner fick köparen Steven Cohen punga ut då han köpte denna målning 2006 till sin privata konstsamling. Woman III ingår i en serie av sex målningar med samma motiv och är den enda som fortfarande ägs av en privatperson. Konstnären bakom tavlan är den holländske konstnären Willem de Kooning som var mycket inflytelserik inom abstraktexpressionismen.
 
 

5. No. 5, 1948

927 miljoner kronor

Amerikanske konstnären Jackson Pollocks målning No. 5, 1948 såldes 2006 för drygt 927 miljoner när den bytte ägare från en av Dreamworks medgrundare David Geffen till en anonym mexikansk finansman. Detta gör den till världens dyraste nutida målning – inte illa pinkat för lite droppad färg kan tyckas.
 
 

4. Drömmen

1 miljard kronor

Denna erotiska tavla föreställer Pablo Picassos älskarinna Marie-Therese Walter, och det sägs att Picasso har målat sin egen penis i hennes ansikte. Snuskmålning eller ej, den såldes i alla fall 2013 för svindlande 1 miljard kronor till den skandalomsusade affärsmannen tillika konstsamlaren Steven Cohen.
 
 

3. Kvinnorna i Alger

1,5 miljarder kronor

Mellan 1954 och 1963 målade Pablo Picasso ett flertal tavlor utifrån original av gamla mästare, till exempel Kvinnorna i Alger som ursprungligen målades av den franske konstnären Eugene Delacroix 1834. Efter en intensiv budgivning som varade i elva minuter, klubbades tavlan för otroliga 1,5 miljarder kronor i maj 2015.
 
 

2. Kortspelarna

1,7 miljarder kronor

Kortspelarna av den franske post-impressionisten Paul Cézanne såldes 2011 för makalösa 1,7 miljarder kronor till kungafamiljen i Quatar – vilket gör den till historiens näst dyraste tavla.
 
 

1. När ska du gifta dig?

2,5 miljarder kronor

Verket När ska du gifta dig? föreställer två flickor och målades 1892 på Tahiti där Paul Gauguin bodde i perioder under slutet av sitt liv. Tavlan ägs idag av den schweiziske konstsamlaren Rudolf Staechelin, vars familj skall haft den i sin ägo sedan början av förra seklet. I början av nästa år byter dock målningen ägare till Qatar. Detta sedan det lilla svinrika emiratet enligt uppgift pungat ut med motsvarande 2,5 miljarder kronor.

4.21/5 (19)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap