Listor.se

Sveriges största listsajt

15 oförglömliga tv-karaktärer

15 oförglömliga tv-karaktärer
James Gandolfini i rollen som Tony Soprano. Bild: HBO

”Breaking Bad” utan Walter White eller ”Big Bang Theory” utan Sheldon – vad vore våra tv-seriefavoriter utan sina färgstarka karaktärer? Här listar vi vilka vi anser vara tidernas bästa tv-karaktärer, och konkurrensen har varit stenhård.

Enskilda rollfigurers dragningskraft bör verkligen inte underskattas, och det är inte ovanligt att fansens favoriter får egna spin-offs. Några av de mer kända exemplen är Frasier från ”Skål”, Joey från ”Vänner” och på senare år den hale lagvrängaren Saul Goodman från ”Breaking Bad”, som alla gått vidare efter originalseriernas slut.

Det är svårt att inte förälska sig i sina tv-favoriter, vilket ibland får smärtsamma konsekvenser när älskade karaktärer möter sina öden. Andra hatar man så intensivt att blodet kokar, utan att man för den sakens skull kan slita blicken från dem. Vad tycker du? Har du någon egen favorit som du anser bör uppmärksammas bland de bästa tv-karaktärerna någonsin?

 

15. Gemma Teller Morrow – Sons of Anarchy

Katey Sagal skulle lika gärna kunna hamna på denna lista för sin oförglömliga roll som Peggy Bundy i klassiska white trash-sitcomen ”Våra värsta år”. Vi väljer dock istället att uppmärksamma henne för sin gestaltning av stenhårda, konspirerande och manipulativa biker-hustrun Gemma i våldsamma mc-gängsdramat ”Sons of Anarchy”.

14. Omar Little – The Wire

Efter endast en audition landade skådespelaren Michael K. Williams rollen som den ikoniske homosexuelle hämnaren Omar Little i världens tyngsta snutserie genom tiderna, ”The Wire”. Karaktären är en av de mest framträdande och uppskattade i tv-serien som till stor del utspelar sig i knarklangarnas Baltimore.

13. Phoebe Buffay – Vänner

Bohemiska och rara Phoebe Buffay är en av ”Vänner”-ensemblens mest omtyckta karaktärer. Vem kan gömma avsnittet när Phoebe skall förföra Chandler för att få honom att avslöja sitt förhållande med Monica? Eller ”Smelly Cat”!

12. Amy Farrah Fowler – The Big Bang Theory

Mayim Bialik slog igenom på 90-talet i familjevänliga komediserien ”Blossom”, men det är i rollen som übernörden Amy Farrah Fowler i omåttligt populära ”The Big Bang Theory”-skådespelerskan gjort sig själv odödlig. Scenerna tillsammans med kollegan Jim Parsons hör till det roligaste man kan se på tv just nu.

11. Tyrion Lannister – Game of Thrones

I böckerna av författaren George R. R. Martin beskrivs Tyrion Lannister som ful och på gränsen till motbjudande. Detta verkar skaparna av HBO’s fantasydrama ”Game of Thrones” ha förbisett när de valde stilige Peter Dinklage att gestalta rollen som den kortväxte och listige livsnjutaren. Den 44-årige skådespelaren belönades 2012 välförtjänt med en Golden Globe i kategorin bästa manliga biroll i en tv-serie för sin insats.

10. Phil Dunphy – Modern Family

Supernördiga förortsfarsan Phil Dunphy är den klarast lysande stjärnan i underbara ”Modern Family”. Visst, vi älskar Mitch och Cam, Jay och Gloria, Claire och alla ungar också, men det är något med Ty Burrells gestaltning av den barnsliga livsälskaren Phil som får oss att kikna av skratt varje gång.

9. Saul Goodman – Breaking Bad

Hamnat i klammeri med rättvisan? Better call Saul! Den milt uttryckt tveksamme advokaten Saul Goodman är det kanske finaste guldkornet i hela superhyllade ”Breaking Bad”. Han må se ut som en skojare, men när det verkligen gäller är det honom man vill ha!

8. Leopold ”Butters” Stotch – South Park

Supergulliga Butters från satirmästerverket ”South Park” har det mesta emot sig. Han utnyttjas ständigt av sina kompisar, blir hunsad av sina föräldrar och firar givetvis sin födelsedag den 11 september. Det kan inte vara en slump att några av de bästa avsnitten har den lite knepiga och nervösa ungen i fokus.

7. Stewie Griffin – Family Guy

Ett mordlystet spädbarn känns på förhand inte som det mest tippade valet om man vill skapa en älskvärd tv-figur. Tur då att ”Family Guy”-skaparen Seth McFarlane struntade i det och gav oss Stewie Griffin. Han har ett huvud format som en amerikansk fotboll, är homosexuell och talar som enda medlem i familjen med en brittisk accent. Alla älskar Stewie – ständigt med bästa kompisen, familjens hund Brian vid sin sida.

6. Daenerys Targaryen – Game of Thrones

Här snackar vi riktig girl power! Daenerys Targaryen inleder sin resa som en blyg och ung flicka, men utvecklas efter ett elddop (bokstavligt talat!) till en ledare och största utmanare till den eftertraktade järntronen. Glömde vi säga att hon har tre eldsprutande drakar vid sin sida?

5. Samantha Jones – Sex and the City

Självsäkra Samantha Jones, gestaltad av Kim Cattrall, visar upp helt andra prov på vad girl power kan innebära. En manslukerska av rang som alltid har en vass replik i bakfickan när det som mest behövs.

4. George Costanza – Seinfeld

Jerry Seinfelds korpulenta sidekick George Costanza är mannen som gav losern ett ansikte. Den enfaldige och misslyckade egoisten är utan tvekan en av de mest populära sitcom-karaktärerna genom tiderna. Han beskriver sig kanske bäst själv i serien med orden, ”Yeah, I’m a great quitter. It’s one of the few things I do well. I come from a long line of quitters. My father was a quitter, my grandfather was a quitter… I was raised to give up.”

3. Sheldon Cooper – The Big Bang Theory

Han uppvisar symtom på Aspbergers syndrom, tvångsmässigt beteende och är extremt socialt obegåvad. Nördarnas konung heter givetvis Sheldon Cooper och spelas av skådespelaren Jim Parsons, som vunnit tre Emmys och en Golden Globe för sin rolltolkning av den viktigaste karaktären i ”The Big Bang Theory”.

2. Tony Soprano – The Sopranos

Tjurnacken, det häftiga lynnet och den där blicken som gick från ömhet till hotfull på ett ögonblick kunde mycket väl gjort Tony Soprano till en av tv-historiens mest hatade rollfigurer någonsin. James Gandolfini spelade dock rollen så värdigt och ärligt att man inte kunde låta bli att sympatisera med den mordiske maffiabossen hela vägen till seriens sista bildruta. För rollen som Tony Soprano belönades Gandolfini med tre Emmys och lika många Screen Actors Guild Awards.

1. Homer Simpson – Simpsons

Hur man än vrider och vänder på det går det liksom inte att bortse från det faktum att Homer J. Simpson är hela tv-världens leading man nummer ett! Den korkade men kärleksfulla pappan i världens mest kända tv-familj har 2014 fått oss att skratta framför dumburken i 25 år och hans ställning som tidernas bästa tv-karaktär har aldrig varit starkare.

 

4.86/5 (29)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap