Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av tidernas bästa liveband

Led Zeppelin – ett av tidernas bästa liveband.
Led Zeppelin – ett av tidernas bästa liveband. Bild: Jim Summaria

Snart är sommaren här vilket innebär att det är dags för de stora konserterna och festivalerna att börja avlösa varandra i rasande tempo. Vad går egentligen upp mot en riktigt grym livekonsert under en stjärnklar sommarhimmel?

Rolling Stone Magazine lät sina läsare rösta fram tidernas bästa liveband, och glädjande nog är ett flertal av dem aktiva än idag – ett par av dem har till och med stått på svenska scener denna sommar. Här redovisar vi topp tio – hur många av banden kan du bocka av på din lista?

10. Kiss

Kiss vet precis vad deras publik vill ha: explosioner, eld, högljudda gitarrer och massor av hits! Det är anledningen till att en Kiss-konsert från 1975 är inte skiljer sig nämnvärt från en i dag, trots att man har ersatt två av originalmedlemmarna. Bandet sa farväl 2000, men alla visste att det var skitsnack – och mycket riktigt, tre år senare var de tillbaka på vägarna och har turnerat sedan dess. Fansen gnäller dock titt som tätt om frånvaron av Ace Frehley och Peter Criss, vilket dock inte verkar hindra många av dem från att ändå köpa biljetter…

9. The Greatful Dead

Vad mer finns det att säga om Grateful Dead? Under sin 30-åriga odyssé byggde bandet upp den kanske mest hängivna fanbasen i rockhistorien, samtidigt som de i princip uppfann en helt ny musikgenre. Medan de flesta band på den tiden körde inövade shower med en mycket strikt setlist, gick Grateful Dead åt andra hållet och bjöd på episka föreställningar som förändrades radikalt från kväll till kväll.

8. Pearl Jam

Om du går på en Pearl Jam-konsert vet du aldrig riktigt vad du kommer att få. Ibland radar de upp tidiga hits som ”Jeremy”, ”Black” och ”Alive”, medan de nästa kväll huvudsakligen fokuserar på djupare låtar från ”Yield”, ”Riot Act” och ”No Code”. Oavsett vilken slags konsert du får så kommer du inte bli besviken. Pearl Jam kan närmast liknas vid Bruce Springsteen vad gäller passion och respekt för sina fans, och bandet anstränger sig alltid hedervärt för att göra varje show till en unik upplevelse för alla som löst biljett. Det är till exempel inte ovanligt att extranumren kan hålla på i väl över en timme, vilket är en av många anledningar till varför Pearl Jam fortsätter att fylla arenor utan vare sig radiospelningar eller medias uppmärksamhet. Kvalitet helt enkelt!

7. Queen

”Live Aid” 1985 hade en av tidernas mest imponerande line-ups: The Who, Led Zeppelin, U2, Madonna, Bob Dylan, Tina Turner, David Bowie, Neil Young och många fler. Men det var Queen som stal showen. Vid den här tidpunkten var bandet utan tvekan en av planetens bästa liveakter som, medan punk- och new wave-banden skalade av sina shower, glammade upp sina så mycket som möjligt – med Freddie Mercury i förarsätet. Frågan är om det finns en enda artist som någonsin trivts så bra i rampljuset som den karismatiske mustaschprydde sångaren?

6. U2

U2:s utveckling till en stor liveakt gick långsamt. Lyssna på tidiga liveframträdanden från slutet av sjuttiotalet och låtar som ”Street Mission” och ”Cartoon World”, och du blir förstummad över hur illa det låter. I början av 80-talet malde de på obevekligt med klubbgig och gradvis växte dynamiken på scenen. När de tog steget från klubbar till teatrar 1983 i samband med ”War”-turnén var de mer än redo, och 1987 tog bandet sin rockexamen och flyttade in i de stora arenorna. Sedan dess har Bono med följe utvecklat liveframträdandet till en visuell konstform och bandets turnéer beskrivs idag bäst som en gigantisk cirkus som reser runt världen över.

5. Led Zeppelin

Till skillnad från The Who och många andra rockband, visste Led Zeppelin när det var dags att lägga ner. I 12 år hade de turnerat över hela världen och i praktiken uppfinnit hårdrocken på vägen. När trummisen John Bonham dog 1980 valde bandet omgående att avveckla verksamheten, men trots sångaren Robert Plants konsekventa vägran att åter ge sig ut på vägarna med Zeppelin, gick han till slut med på en engångsåterförening i London 2007 som visade att bandet inte hade förlorat mycket med åldern…

4. Pink Floyd

Återföreningar brukar ha en tendens att bli bleka, patetiska försök att återskapa det förflutna, men när Pink Floyd’s klassiska line-up intog scenen tillsammans för första gången på 24 år vid ”Live 8”-galan 2005 bjöd de på ren magi. De fyra låtar som framfördes tog publiken tillbaka till den tid då bandet förvandlade fotbollsarenor till psykadeliska och häpnadsväckande fantasiland med allt från flygplan till svävande grisar. Dessvärre omöjliggör Richard Wrights död 2008 ännu en komplett återförening.

3. The Who

När The Who först kom till USA 1967 chockades publiken av deras minst sagt vilda scenframträdanden. Pete Townshend slog sönder gitarrer, Keith Moon trumset och Roger Daltrey sjöng om att han ville dö innan han blev gammal. När de återvände 1969 för att promota rockoperan ”Tommy” hade de blivit rockgudar och hyllades av en enad kritikerkår som rockenmusikens nya frälsare. Keith Moons död 1978 drabbade bandet svårt, liksom John Entwistle’s 2002 – men trots att halva medlemsstyrkan gått förlorad har Townshend & Daltrey fortsatt att bjuda på en fantastisk show genom åren. 2013 bekräftade bandet i samband med sitt 50-årsjubileum, att de 2015 ger sig ut på en sista världsturné.

2. The Rolling Stones

När Rolling Stones började spela ihop 1962 hade rock & roll inte ens funnits i ett decennium och livslängden på ett band var ungefär tre till fyra år – i bästa fall. Ett halvt sekel senare fyller bandet fortfarande arenor världen över trots att medlemmarna alla är i 70-årsåldern. Den ökända USA-turnén 1969 har kallats ”historiens första mytiska rock’n’roll-turné”, och visade att rockmusik fungerade på större arenor. Så sent som för någon vecka sedan intog gubbarna Tele2 Arena i Stockholm, utan att göra bort sig – imponerande!

1. Bruce Springsteen & the E Street Band

Rolling Stone Magazines läsare har sagt sitt; världens bästa liveakt är Bruce Springsteen och hans E Street Band. Bossens legendariska kompband var till en början en kvartett bestående av Clarence Clemons på saxofon, Danny Federici på orgel, Vini ”Mad Dog” Lopez på trummor och Garry Tallent på bas. Idag består bandet, inklusive Bruce, av 7 medlemmar och konserterna brukar beskrivas som rena rama väckelsemötena i rockens tecken. Och kompetensen finns utan tvekan där – när medlemmarna inte arbetat med Springsteen, har de bland annat spelat in soloskivor och haft framgångsrika karriärer som gästmusiker, producenter, låtskrivare, skådespelare och andra uppdrag inom nöjesbranschen.

4.72/5 (43)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap