Listor.se

Sveriges största listsajt

15 klassiska filmskurkar

Som vi älskar våra filmskurkar! Från Hannibal Lecter och Darth Vader till Cruella de Vil och Dr. No – filmhistorien har verkligen givit oss mängder av oförglömliga bad guys genom åren.

Här har vi valt ut 15 klassiska filmskurkar som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Ju hemskare och elakare desto bättre! Vem är din favoritskurk på vita duken?

15. Norman Bates

Först ut på vår lista över tidernas bästa filmskurkar är Norman Bates. Motelägaren med ett minst sagt komplicerat förhållande till sin mamma och en fäbless för att hugga ihjäl unga kvinnor i duschen dök för första gången upp i Robert Bloch’s roman ”Pshycho” 1959. Men det är från filmerna med Anthony Perkins vi minns honom bäst.

14. Jack Torrance

Jack Torrance har inga onda avsikter i början av The Shining, men alla som sett filmen med Jack Nicholson i huvudrollen vet att han inte slutar som en hjälte. Tvärtom blir den nyktre alkoholisten och misslyckade författaren spritt språngande galen och jagar bland annat sin fru och son genom det enorma och tomma hotell där historien utspelar sig.

13. Dr. No

Doctor Julius No är inte bara den första Bondskurken på film. Han är en av de bästa någonsin. Den galne vetenskapsmannen med metallhänderna och den iskalla rösten kom att bli stilbildande för många senare Bondskurkar.

12. Cruella de Vil

Glenn Close är som klippt och skuren i rollen som Cruella de Vil i filmerna om Pongo och de 101 dalmatinerna. Karaktären, som vill kidnappa dalmatiner-valpar för att kunna klä sig i deras vackra pälsar, är på många sätt den ultimata skurken i en barnfilm.

11. Lord Voldemort – Harry Potter

Ralph Fiennes skulle lika gärna kunnat hamna på listan för sin roll som nazisten Amon Göth i ”Shindler’s List”, men vi väljer istället hans förkroppsligande av J.K. Rowlings superskurk i Harry Potter-serien. Lord Voldemort än ondskan personifierad. Och så ser han för jäkla risig ut!

10. Ivan Drago – Rocky IV

Frågan är hur Dolph Lundgren egentligen vågade skriva på för rollen som Ivan Drago i storfilmen ”Rocky IV” mitt under Kalla krigets värsta kapprustningshets mellan USA och Sovjet i mitten av 80-talet. Men det gjorde han, och mannen som slog ihjäl Apollo Creed har nog enligt de flesta amerikaner en alldeles speciell plats i helvetet.

9. Biff Tannen – Tillbaka till framtiden

Inte Sauron, inte Freddy Kruger, inte Leatherface – men Biff Tannen? Ja, och det står vi för! Thomas F. Wilsons bad guy i ”Tillbaka till framtiden”-trilogin är både vidrig, elak och självisk – och bäst av allt – han får vad han förtjänar i slutet. En helgjuten filmskurk helt enkelt.

8. Keyser Söze – De misstänkta

Eftersom det är nästan 20 år sedan Bryan Singers ”De misstänkta” hade premiär känns det som att vi kan skippa spoilervarningen och avslöja att det är Kevin Spacey som är filmens superskurk, den mystiske Keyser Söze. Twisten i slutscenen är en av filmhistoriens allra bästa, och det är möjligt att detta fördunklat vårt omdöme något. Men ändå, en riktigt klassisk filmskurk!

7. Anton Chigurh – No Country for Old Men

Bröderna Choens ångestladdade thriller baserad på Cormac McCarthys roman är visserligen en riktigt bra film överlag, men det är Javier Bardem som stjäl rampljuset som den psykopatiske mördaren Anton Chigurh. Beväpnad med en tryckluftsdriven bultpistol glider han runt genom det ödesmättade Texas-landskapet och singlar slant om folks vara eller icke vara som om det inte fanns någon morgondag.

6. Ernst Stavro Blofeld

Den mest ikoniska av alla Bondskurkar är självklart mannen med den vita angorakatten – Ernst Stavro Blofeld. Ledaren av den onda terroristorganisationen S.P.E.C.T.R.E. är inte bara James Bonds ärkefiende. Med hela sju framträdanden är han den bad guy som varit med i överlägset flest Bondfilmer.

5. Darth Vader – Star Wars

Bara James Earl Jones magnifika röst räcker för att placera tidernas sci-fi-skurk på en respektabel femteplats. Även om det är kejsaren Palpatine som är den främsta antagonisten i George Lucas Star Wars-universum så är det Darth Vader som är mest minnesvärd. Och så var det ju det där med rösten…

4. Hannibal Lecter – När lammen tystnar

Allas vår favoritkannibal Hannibal Lecter måste så klart få plats på en lista över tidernas bad guys. Den manipulativa sociopaten med smak för chianti och människokött, spelad av Anthony Hopkins, ger även de mest hårdhudade av filmälskare kalla kårar längs ryggraden.

3. Annie Wilkes – Lida

Vem kan glömma Cathy Bates Oscarsbelönade tolkning av fullblodspsykopaten Annie Wilkes som kidnappar en strandsatt författare i ”Lida” från 1990, baserad på Stephen Kings roman med samma namn. Scenen när Bates bryter benen på James Caan med en slägga är fortfarande lika plågsam att genomlida som den var för 25 år sedan.

2. The Joker – The Dark Knight

Heath Ledger, som så tragiskt gick bort i januari 2008, tilldelades 2009 postumt en birolls-Oscar för sin insats som superskurken Jokern i regissören Christopher Nolans ”The Dark Knight” – och det är lätt att förstå varför. Ledger fullkomligen lyser i varje scen han dyker upp i och hans Joker är den allra största behållningen med den mest hyllade delen i Nolans Batman-trilogi, vilket inte vill säga lite.

1. Hans Landa – Inglourious Basterds

Det är omöjligt att inte förtrollas av Christoph Waltz fenomenala gestaltning av den genomvidrige nazistofficeren och ”judejägaren” Hans Landa i Quentin Tarantinos ”Inglourious Basterds”. Ingen har fått något så oskyldigt som att äta en strudel med grädde att kännas så perverst som herr Landa. Waltz vann en Oscar 2009 för rollen, en bedrift han upprepade med ”Django Unchained” 2013. Välförtjänt!

4.57/5 (63)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Robin
Robin
1 år sedan

1. Jokern
2. Hans Landa
3. Darth Vader
4. Lecter
5. Voldemort
6. Hans Gruber
7. Sauruman
8. Fransmannen i Indiana Jones 1
9. Shere Khan
10. Darth Sidious

Hans
Hans
1 år sedan
Svara till  Robin

Syster Ratched i Gökboet och Sir Laurence Olivier nazistledare i Maratonmannen (tandläkarscenen är i obehagligaste laget).

JFK
JFK
6 år sedan

Skurkar är det bästa med filmer. Här kommer min lista.

1. Greve Dracula. (Alla versioner.)
2. Hannibal Lecter.
3. Anton Chigurh.
4. Amon Goeth.
5. Jokern ( Nicholson, Ledger)
6. Nurse Ratched.
7. John Doe.
8. Darth Vader.
9. Sauron.
10. Hans Gruber.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap