Listor.se

Sveriges största listsajt

Tidernas 25 bäst säljande artister

Rihanna är redan en av tidernas bäst säljande artister.

Vem är tidernas bäst säljande artist? Den kontroversiella frågan har debatterats livligt i musikbranschen genom åren – men nu är det slut med det!

Efter att ha lusläst varenda officiell källa som finns (nja…) kan vi med glädje presentera denna kartläggning över tidernas 25 bäst säljande artister.

25. Bruce Springsteen

Sålda album: 102 miljoner

Bruce Springsteen har alltid jobbat stenhårt för att ta sig till toppen – och som det har lönat sig! Tolv Grammys, två Golden Globes, en Oscar och invald i Rock and Roll Hall of Fame…och 100 miljoner sålda album. Like a Boss!

24. Billy Joel

Sålda album: 103 miljoner

Ungefär ingen under trettio har ens hört talas om Billy Joel. Det är synd. Pianomannen från South Bronx är faktiskt USA:s tredje bäst säljande manliga soloartist genom alla tider efter Garth Brooks och Elvis Presley.

23. U2

Sålda album: 108 miljoner

U2 har varit ute på typ trehundrafyrtionio världsturnéer och mycket tyder på att de irländska rockgubbarna tänker fortsätta lira tillsammans ett bra tag till. 108 miljoner sålda album har det blivit genom åren.

22. Kanye West

Sålda album: 121 miljoner

På sistone har Kanye West gjort sig mest känd för konstiga uttalanden i intervjuer och på Twitter. Det är lätt att glömma att Yeezy har sålt en herrans massa skivor. Över 121 miljoner för att vara exakt.

21. Ed Sheeran

Sålda album: 124 miljoner

Det är något av ett mysterium hur Ed Sheeran kan vara så stor som han är. Men stor är han. Den lille britten har till dags dato sålt knappt 124 miljoner album över hela världen.

20. Bruno Mars

Sålda album: 127 miljoner

Hitmaskinen Bruno Mars har toppat de flesta listor de senaste åren. Totalt har hans album redan sålts i imponerande 127 miljoner exemplar.

19. Justin Bieber

Sålda album: 149 miljoner

Enligt officiella siffror har Justin Bieber sålt nästan 149 miljoner album – hittills. Det är både inspirerande och lite sorgligt…

18. Eagles

Sålda album: 150 miljoner

Oavsett vad Aerosmith hävdar – enligt officiella siffror är det Eagles som är det bäst säljande amerikanska bandet genom tiderna. Med drygt 150 miljoner sålda album världen över slår därmed americanahjältarna från Los Angeles sina glamrockande kollegor från Boston med nästan 50 miljoner exemplar.

17. Garth Brooks

Sålda album: 160 miljoner

Kungen av superkommersiell country, Garth Brooks, har sålt strax över 145 miljoner album sedan genombrottet 1989.

16. Whitney Houston

Sålda album: 170 miljoner

Whitney Houston lämnade oss 2012, men hon lever kvar genom sin musik. Och rekorden. Hon är bland annat den enda artist som haft sju raka ettor på den amerikanska singellistan.

15. Queen

Sålda album: 175 miljoner

Med låtar som ”Bohemian Rhapsody”, ”We Will Rock You” och ”We are the Champions” är Queens plats i musikhistorien är säkrad med god marginal. Deras Greatest Hits-album från 1981 är med sina 6 miljoner sålda exemplar Storbritanniens bäst säljande någonsin.

14. Celine Dion

Sålda album: 178 miljoner

Celine Dions album ”D’eux” från 1995 är tidernas bäst säljande album på franska. Totalt har den kanadensiska sångfågeln sålt över 175 miljoner skivor – inte illa för någon som inledde karriären i Eurovision Song Contest…

13. Rolling Stones

Sålda album: 180 miljoner

Världens äldsta aktiva band – ja, Stones är faktiskt det! – har trots alla framgångar och sin långa karriär inte sålt så många skivor som man kanske skulle kunna tro. Men ändå, strax över 180 miljoner sålda album får betraktas som godkänt. Eller hur?

12. Taylor Swift

Sålda album: 185 miljoner

Taylor Swift har gjort slut med en handfull pojkvänner och skrivit låtar om det. Något som fått 185 miljoner människor världen över att köpa hennes skivor.

11. Mariah Carey

Sålda album: 190 miljoner

Mariah Carey var 90-talets bäst säljande artist och har till dags dato haft fler förstaplaceringar (18 st) på den amerikanska singellistan än någon annan kvinnlig artist. Det räcker dock inte för att slå sig in på topp tio.

10. ABBA

Sålda album: 200 miljoner

Enligt uppgifter har ABBA sålt så många som 200 miljoner album världen över. Imponerande, minst sagt.

9. Led Zeppelin

Sålda album: 210 miljoner

Led Zeppelin är tidernas näst bäst säljande band i USA efter Beatles, och sammantaget en av de mest kommersiellt framgångsrika grupperna i musikhistorien.

8. Pink Floyd

Sålda album: 212 miljoner

Vi vill helst inte prata om Pink Floyds kommersiella framgångar. Det vore nästan ett hån mot världens kanske mest progressiva rockband genom tiderna. Men visst, de har sålt över 200 miljoner plattor.

7. Eminem

Sålda album: 220 miljoner

Det går väl ungefär 100 svarta rappare på varje vit motsvarighet. Hur jävla ironiskt är det då inte att alla tiders bäst säljande hiphop-artist är – just det – vit? Så är det i alla fall, och vi ska inte ta något ifrån Eminem på grund av hans hudfärg. Bra jobbat Slim Shady!

6. Rihanna

Sålda album: 230 miljoner

Rihanna ligger trea genom tiderna på Billboards lista över artister med flest ettor på deras ”Hot 100 Chart”, endast slagen av Mariah Carey, Elvis och Beatles. Totalt har popikonen från Barbados såld 230 miljoner album hittills.

5. Elton John

Sålda album: 250 miljoner

Elton Johns version av ”Candle in the Wind” som släpptes i samband med prinsessan Dianas begravning 1997 är tidernas näst mest sålda singel (efter Bing Crosbys ”White Christmas”) med 33 miljoner sålda exemplar. På den här listan får det lilla geniet från Middlesex nöja sig med en femteplats. Inte så illa ändå!

4. Madonna

Sålda album: 300 miljoner

Musikhistoriens bäst säljande kvinnliga artist hittar vi inte oväntat i Madonna. Den vandrande miljardindustrin har sålt över 300 miljoner album fram till idag, och det lär väl stanna ungefär där. Men ändå – kudos Madonna!

3. Michael Jackson

Sålda album: 350 miljoner

Vissa menar att Michael Jackson sålt över en halv miljard skivor genom åren, något som inte riktigt stämmer. Enligt officiella siffror har ”The King of Pop” dock sålt mer än 350 miljoner album fram till dags dato. Han får trösta sig med att ”Thriller” fortfarande är tidernas mest sålda platta, var han än befinner sig…

2. Elvis Presley

Sålda album: 500 miljoner

Elvis är den enda soloartist som lyckats kravla sig upp till en halv miljard (!) sålda album, vilket är rätt mäktigt. Enligt ”Kungens” skivbolag, RCA, är deras gunstling tidernas bäst säljande artist med över en miljard sålda skivor världen över. Tills dess att motsatsen är bevisad väljer vi dock att gå på de mer vedertagna siffrorna.

1. Beatles

Sålda album: 600 miljoner

Beatles innehar nästan varenda rekord som finns i musikbranschen – detta inkluderat. Med typ 100 miljoner fler sålda album än Elvis råder det inga tvivel om att tidernas bästa band också är historiens bäst säljande.

2.9/5 (109)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap