Listor.se

Sveriges största listsajt

15 ikoniska musikvideos

Det har gått över trettio år sedan MTV visade sin allra första musikvideo, och även om konstformen fortfarande utövas av artister över hela världen så var det under 80- och 90-talet den hade sin absoluta guldålder.

Här har vi grävt i YouTube-arkivet i jakt på tidernas 15 bästa musikvideos, och resultatet är en kavalkad i nostalgi för alla som var med när det begav sig. Vilken är din favoritmusikvideo genom tiderna?

 

15. The Buggles – Video Killed the Radio Star (1979)

buggles

Det här är väl inget mästerverk direkt, men är man den första musikvideon som någonsin visades på MTV så förtjänar man en plats på listan. Låten släpptes 1979, men det var 1 augusti 1981 den innebar startskottet för kult-tv-kanalen.

Se videon här!

14. Fatboy Slim – Weapon of Choice (2001)

weaponofchoice

När skådespelaren Christopher Walken utbildade sig till dansare back in the days troddde han nog inte att han skulle få visa upp sina färdigheter vid 58 års ålder på uppdrag av en brittisk DJ. Men det är precis vad som hände, tack vare regissören Spike Jonze, som hyrde ett helt hotell och instruerade filmstjärnan att dansa och härja runt i byggnaden. Om de delade ut Oscars för musikvideos skulle Walken ha en statyett i sin ägo. Lätt.

Se videon här!

13. Radiohead – Just (1995)

just

Handlingen till detta mästerverk är enkel; en kostymklädd man som ser ut att vara på väg till jobbet blir plötsligt apatisk och lägger sig helt sonika mitt på trottoaren till de förbipasserande människornas bestörtning. Alla vill veta varför mannen ligger ner, men han förklarar att han inte kan berätta. Till slut övertalas mannen och säger något (otydbart för tittaren), följt av slutscenen där resten av människorna oförklarligt också ligger ner på marken. Den gåtfulla videon är än idag ett av musikhistoriens stora gissel – vad är det egentligen mannen säger på slutet? Titta och döm själv!

Se videon här!

12. George Michael – Freedom (1990)

freedom

Efter framgångarna både med Wham! och som soloartist hade George Michael i slutet av 80-talet börjat tröttna på uppmärksamheten kring sin person, när han bestämde sig för att inte medverka i någon musikvideo från sitt kommande album. I ”Freedom” använde regissören David Fincher istället några av 90-talets hetaste supermodeller som mimade till sången, däribland Naomi Campbell, Linda Evangelista och Cindy Crawford. Videon innehöll dessutom den brinnande förstörelsen av tre ikoniska objekt från videon till hiten ”Faith”, som kommit att symbolisera George Michaels offentliga image; en skinnjacka, en jukebox och en gitarr.

Se videon här!

11. Nirvana – Smells Like Teen Spirit (1991)

smellsliketeenspirit

Videon till Nirvanas stora genombrott ”Smells Like Teen Spirit” från 1991 äger rum i en gymnastiksal där bandet spelar inför en galen publik som till sist stormar scenen och river hela haket. Aggressionerna under ”upploppet” var äkta och berodde på statisternas genuina missnöje med inspelningen efter att de tillbringat en hel dag på den obekväma läktaren. Regissören Samuel Bayer hämtade inspiration till videon från bland annat Jonathan Kaplans film ”Unga rebeller” och Ramones ”Rock ’n’ Roll High School”, båda från 1979.

Se videon här!

10. OK Go – Here It Goes Again (2006)

okgo

I mitten av 2000-talet var läget för musikvideons fortsatta existens kritiskt. MTV hade övergivit konstformen till förmån för dokusåpor och YouTube hade inte fått sitt stora genomslag än. Då släppte bandet OK Go en hemmagjord video till sin låt ”A Million Ways” som, tack vare en fånig dansrutin, snabbt blev en viral hit. Inför singeln ”Here It Goes Again” bestämde sig bandet för att fortsätta på temat, bara den här gången skulle de göra det på löpband! Regin står frontmannen Damian Kulash syster för, och det krävdes totalt 17 försök innan de fick till videon som är inspelad i en enda lång tagning.

Se videon här!

9. Chris Isaak – Wicked Game (1989)

wickedgame

Chris Isaaks ”sexvideo” till den förföriska jättehiten ”Wicked Game” fick många att höja på ögonbrynen när den släpptes 1989. Scenerna med Isaak och danska supermodellen Helena Christensen hånglandes på en sandstrand till den desperata kärlekslåtens toner gränsar till mjukporr, men påminner ändå om en tid då man fortfarande kunde anspela på sex utan att behöva bli vulgär.

Se videon här!

[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]

8. Weezer – Buddy Holly (1994)

weezerbuddy

Här är det geniet Spike Jonze som varit i farten igen. Videon till Weezers ”Buddy Holly” är helt klart en av 90-talets mest ambitiösa, och förflyttar Rivers Cuomo & co. till den populära 70-talsserien ”Happy Days”. Bandet framför låten på en diner inför Fonzie och resten av gänget, och Jonzes fläckfria integrering av scener från serien gjorde videon till en av decenniets populäraste samt cementerade Weezer som ett av sin tids allra nördigaste och smartaste band.

Se videon här!

7. The Prodigy – Smack My Bitch Up (1998)

smack

Det blir inte mycket skitigare och mer osminkat än Jonas Åkerlunds högoktaniga skildring av sex, droger och våld ur ett febrigt förstapersonsperspektiv i The Prodigys ”Smack My Bitch Up” från 1998. Både låten och videon väckte stor uppmärksamhet när det begav sig, och den bannlystes bland annat av brittiska BBC.

Se videon här!

6. A-ha – Take on Me (1985)

takeonme

En ung kvinna sitter på ett café och läser en serietidning när hon plötsligt bokstavligen blir indragen i serien och en del av historien. Det är grundstoryn i videon till norska popundret A-ha:s superhit ”Take On Me”. När regissören Steve Barron tog sig an uppdraget hade han redan ikoniska musikvideos som Michael Jacksons ”Billie Jean” och ”Money for Nothing” med Dire Straits innanför bältet, men det är något alldeles särskilt med detta blyertsskiss-animerade mästerverk!

Se videon här!

5. Johnny Cash – Hurt (2003)

hurt

Ingen musikvideo i historien kan matcha dramaturgin i Johnny Cash Nine Inch Nails-cover ”Hurt” från 2003. Videon som spelades in endast sju månader innan countrylegendens bortgång, varvar bilder på frukt och blommor i olika stadier av förfall med en härjad 71-åring som förlorat sin livskamrat och betraktar gamla fotografier från sitt liv. Regissören Mark Romanek ville inte romantisera bilden av en åldrande Cash, utan valde istället en infallsvinkel som var minst sagt uppriktig gällande stjärnans hälsotillstånd. Resultatet? Det knyter sig fortfarande i magen varje gång man ser den.

Se videon här!

4. The Presidents of the United States of America – Peaches (1995)

peaches

Kommer ni ihåg The Presidents of the United States of America? Det sköna bandet med det långa namnet är mediets okrönta konungar med sina udda videos och glada rockstänkare. Bäst av alla är ”Peaches” där bandet framför låten i en skog när de plötsligt attackeras – av ninjor!

Se videon här!

3. Peter Gabriel – Sledgehammer (1986)

sledgehammer

Stop motion-animering var något av det hetaste som fanns 1986, vilket tvingade Peter Gabriel att tillbringa 16 timmar under en glasskiva under inspelningen av videon till jättehiten ”Sledgehammer”. Videon är inte bara ansedd som en av de viktigaste i MTV:s historia – den är även den mest visade. Men vad hände egentligen med männen bakom animationerna? De fortsatte med vad de är bäst på och kom att producera en viss Oscarsbelönad serie kortfilmer om två karaktärer du säkert känner igen, nämligen Wallace och Gromit.

Se videon här!

2. Michael Jackson – Thriller (1982)

thriller

Med ”Thriller” förändrade Michael Jackson förutsättningarna för hur en musikvideo kunde se ut. Den nästan 14 minuter långa resan genom skräckgenrer med bland annat den klassiska zombie-dansen, innehåller dessutom en replik av Jackson som kan ha varit 80-talets understatement: ”I’m not like other guys”.

Se videon här!

1. Beastie Boys – Sabotage (1994)

sabotage

Konceptet bakom Beastie Boys fantastiska video till låten ”Sabotage” är lika idiotsäkert som det är genialt; en pastisch på alla gamla snutfilmer från 70-talet. Förutom att videon är både underhållande och spot on i sin parodierande tanke, är klippen vansinnigt snyggt synkade med låtens stenhårda beats. Men vem är förvånad? Det är ju som så många andra gånger på den här listan Spike Jonze som stått för regin.

Se videon här!

1.5/5 (10)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap