Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av Sveriges bästa tv-serier genom tiderna

Sveriges bästa tv-serier
”Bron” har haft stora framgångar borde i och utanför Norden. Bild: SVT

Vilken är den bästa svenska tv-serien någonsin? Ja, säg det. Att tvingas välja bland allt som producerats för svensk tv genom åren är svårare än man tror.

Här har vi definierat ”svensk tv-serie” enligt följande kriterier: den ska bestå av minst två avsnitt, vara producerad i Sverige och premiärvisats på svensk tv. Vi har även lämnat ute såpafavoriter som ”Rederiet” och ”Tre Kronor”, samt renodlade humorserier.

Vilka tycker du är Sveriges bästa tv-serier genom tiderna? Här är vår lista.

10. Tusenbröder & Tusenbröder II

Den föräldraledige tvåbarnspappan, Jan ”Hoffa” Lenhoff, startar en målarfirma med namnet tillsammans med sina två barndomsvänner Niklas och Hamid. Hoffas pappa äger redan en stor målarfirma, och passar över många jobb till sin sons företag. Firman går därför till en början bra, men efter att de agerat oprofessionellt under ett uppdrag slutar pappan att hjälpa Hoffa och hans vänner. Plötsligt står de utan jobb och har snart inte råd att betala av på sina lån. Samtidigt får Niklas flickvän ett missfall. Stressade av sina skulder och förvirrade över de turbulenta händelserna beslutar de tre vännerna att råna en bank.

Rollista, urval: Ola Rapace, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Danilo Bejarano, Jakob Eklund, Stina Ekblad

9. Kullamannen (1967)

Leif Krantz var mannen som under sent 60-tal och tidigt 70-tal levererade ett gäng fantastiska barn- och ungdomsserier med inslag av både thriller och spänning. Bäst av alla är ”Kullamannen” från 1967 där vi får följa Bröderna Kaj och Tommy som tillbringar sommarlovet tillsammans med sina kusiner Peter och Marianne på gården Himmelstorp nära Kullaberg i Skåne. Ungdomarna blir snart inblandade i en snårig spionhärva där de inte kan lita på någon. Spionage, mystiska ljussignaler och underliga kodord blir plötsligt en del av vardagen, liksom vilda jakter i gruvgångar, kidnappningar och nattliga inbrott. Det blir ett sommarlov de sent ska glömma…

Rollista, urval: Olle Myrberg, Håkan Waldebrandt, Maria Lindberg, Staffan Hallerstam

8. Bron

Det superhyllade och prisbelönta svensk-danska kriminaldramat ”Bron” från 2011 är något av det mest nervkittlande som visats på svensk tv. En kvinna hittas död på Öresundsbron, precis på gränsen mellan Sverige och Danmark. En polis från respektive land sätts på fallet för att driva en gemensam utredning. Snart står det dock klart för både Saga Norén (Sofia Helin) och Martin Rodhe (Kim Bodnia) att den mördade kvinnan på bron bara är början. Totalt gick den populära serien i fyra säsonger.

Rollista, urval: Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Maria Sundbom

7. Raskens (1976)

Vilhelm Mobergs småländska historia om Gustav Rask och hans familj gick rakt in i svenskarnas hjärtan och hade som mest närmare sex miljoner (!) tittare. Handlingen tar sin början 1872. Efter ett fylleslag slår drängen Gustav Karlsson sin husbonde på käften. För att slippa straff tar han värvning som soldat och tar sig namnet Rask. Han träffar sin blivande hustru och vi får sedan följa hans liv tillsammans med hustrun Ida och deras barn i 1800-talets Småland.

Rollista, urval: Sven Wollter, Viveka Seldahl, Gunilla Nyros, Gurie Nordwall, Martin Berggren

6. Hammarkullen eller Vi ses i Kaliningrad (1997)

I Peter Birro och Agneta Fagerström-Olssons moderna klassiker ”Hammarkullen” från 1997 (den fullständiga titeln är ”Hammarkullen eller Vi ses i Kaliningrad”) skildras motsättningar, romantik och dekadens i en invandrartät förort till Göteborg. Seriens kanske största behållning är det brokiga persongalleriet. Ska Kristina lyckas förföra fastighetsskötaren? Kan arbetsförmedlaren övertala Mohammed att ta ett svartjobb? Går Ballongmannen på helium? Vem vinner musikkriget i trappuppgången? Är Josef homosexuell? Orkar socialsekreteraren hjälpa somaliskan och hennes barn? Är Boris verkligen Guiseppes vän? Varför snattar Dino muffins och inte Raider? Och är det sant att de ska flytta hela Hammarkullen till Kaliningrad?

Rollista, urval: Viveka Seldahl, Maria Lundqvist, Lakke Magnusson, Anders Lönnbro, Shanti Roney, Reine Brynolfsson, Peter Andersson, Jonas Karlsson, Cecilia Frode

5. Hemsöborna (1966)

”Hemsöborna” från 1966 är ett älskat tv-drama i sju delar efter romanen med samma namn av August Strindberg. På Hemsö i Stockholms skärgård bor änkan madame Flod. Efter sin mans död har skötseln av gården blivit eftersatt, eftersom hennes son Gusten mest intresserat sig för jakt och fiske. Hon anställer drängen Carlsson från Värmland som är arbetsam och duktig. Han får gården att leva upp igen och gifter sig så småningom med änkan Flod trots Gustens motstånd. Livet i skärgården är inte så fridfullt som det verkar…

Rollista, urval: Sif Ruud, Allan Edwall, Sven Wollter, Hilding Gavle, Edvin Adolphson

4. Bonusfamiljen

I centrum av denna dramakomedi står paret Lisa och Patrik, deras barn från tidigare förhållanden – och deras ex. SVT:s supersuccé ”Bonusfamiljen” är redan en modern klassiker. Med både värme och humor lyckas upphovsmakarna Felix, Clara och Moa Herngren skildra de konflikter och eviga livspusslande som en separation med barn inblandade innebär för tusentals svenskar varje dag.

Rollista, urval: Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Lill-Babs

3. Vår tid är nu

Utsökta familjekrönikan ”Vår tid är nu” är en av SVT:s största dramasatsningar genom tiderna. Handlingen tar sin början på fredsdagen 1945. Därifrån för vi sedan följa den borgerliga familjen Löwander – syskonen Gustaf, Peter och Nina samt mamma Helga – som driver en av Stockholms populäraste restauranger, Djurgårdskällaren. Här bjuds det på kärlek, humor, drama och spänning i en salig blandning – och det är en njutning att bevittna!

Rollista, urval: Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Peter Dalle, Charlie Gustafsson och Mattias Nordkvist

2. Torka aldrig tårar utan handskar

Det är 1980-tal och de allra modigaste bögarna har börjat resa sig för ett liv i frihet. Rasmus flyr trångsyntheten i Koppom och flyttar till Stockholm där han möter kärleken i Benjamin. En tid av lycka tar sin början samtidigt som unga män börjar magra av, tyna bort och dö. Aids har drabbat Stockholm. Jonas Gardells delvis självbiografiska tårdrypare ”Torka aldrig tårar utan handskar” belyste en mörk period i svensk historia som det pratats alldeles för lite om. Lika viktig som bra.

Rollista, urval: Adam Lundgren, Adam Pålsson, Simon J. Berger, Björn Kjellman, Stefan Sauk, Ulf Friberg, Gerhard Hoberstorfer, Marie Richardson

1. Lasermannen

Leif G.W. Persson har kallat serien ”den bästa polisfilmen som producerats i Sverige”. Vi talar naturligtvis om ”Lasermannen” från 2005 som är baserad på Gellert Tamas bok ”Lasermannen – En berättelse om Sverige”. I tre 90-minutersavsnitt får vi följa särlingen John Ausonius väg från udda fågel till en av Sveriges mest ökända brottslingar – Lasermannen. Regissören Mikael Marcimain fångar med imponerande tydlighet både sinnesstämningen och tidsandan på ett närmast perfekt sätt och resultatet blir både obehagligt, intressant och väldigt, väldigt spännande.

Rollista, urval: David Dencik, Sten Ljunggren, Amanda Ooms, Sverrir Gudnason, Leif André, Per Morberg

1.59/5 (34)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap