Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges bästa regissörer genom tiderna

Sveriges bästa regissörer
Är Ingmar Bergman Sveriges bästa regissör genom tiderna? Bild: Okänd

Vem är Sveriges främsta regissör genom tiderna? Det är svårt att inte svara Ingmar Bergman på den frågan. Den här listan är inget undantag. Vi har tidigare stuckit ut hakan och rankat både Mike Tyson som tidernas bästa tungviktsboxare och ”Forrest Gump” som världens bästa film, men här känner vi att det är svårt att gå emot etablissemanget och utnämna någon annan än den ikoniska demonregissören till Sveriges bästa filmskapare genom tiderna.

Det visade sig dock desto svårare att gallra ut de övriga nio namnen på listan då lilla Sverige genom historien ända fram till idag varit så förbannat bra på det här med film. Till slut enades vi om denna samling som enligt oss får representera Sveriges 10 bästa regissörer genom tiderna.

Något beklämmande är att endast en kvinna får plats, vilket bara är ytterligare bevis på hur tufft det kan vara i nöjesbranschen om man inte har något dinglandes mellan benen.

10. Hans Alfredson

Precis som Tage Danielsson utvecklades multitalangen Hans Alfredson på 1970-talet som regissör. Han kom dock till skillnad från sin parhäst att arbeta med allvarligare och mörkare projekt, däribland ”Den enfaldige mördaren” och ”Falsk som vatten”.

9. Jan Troell

Jan Troell har vunnit Guldbaggar i kategorin bästa regi för ”Här har du ditt liv” och ”Så vit som en snö”, samt nominerats för ”Maria Larssons eviga ögonblick”. Mest känd är han dock kanske för sin filmatisering av Vilhelm Mobergs romansvit ”Utvandrarna”, ”Invandrarna”, ”Nybyggarna” och ”Sista brevet till Sverige”. De fyra böckerna komprimerades till två filmer som båda nominerades till flera Oscarsstatyetter, bland annat för bästa regi och bästa manus efter förlaga.

8. Bo Widerberg

Bo Widerberg var erkänt både egensinnig och strulig som regissör, och han gjorde sig ovän med många i den svenska filmbranschen under sin karriär. Till skillnad från den påstådda personligheten är dock Widerbergs filmer inte alls komplicerade. Bland de större framgångarna hittar vi ”Kvarteret Korpen”, ”Ådalen 31”, ”Mannen på taket”, samt ”Lust och fägring stor” som 1996 nominerades till en Oscar i kategorin bästa utländska film.

7. Lasse Hallström

Lasse Hallström regisserade i början av sin karriär ABBA:s musikvideos och senare även dokumentären ”ABBA-The Movie”. Han upptäcktes av jänkarna när filmen ”Mitt liv som hund” gick upp på de svenska biograferna 1985 och inledde därefter sin karriär som Hollywood-regissör. Sedan dess har han hunnit med att regissera en hel drös stjärnspäckade filmer och arbetat med några av Hollywoods största stjärnor. Både ”Mitt liv som hund” och ”Ciderhusreglerna” från 1999 resulterade i Oscarsnomineringar för Hallström i kategorin bästa regi.

6. Victor Sjöström

Victor Sjöström kom jämte Mauritz Stiller att bli den svenska stumfilmens ledande gestalt. Bland hans mer berömda verk finner vi filmatiseringarna av Selma Lagerlöfs ”Ingmarssönerna” och ”Körkarlen” från 1921. Den sistnämnda gjorde Sjöström till ett världsnamn som så småningom ledde till att han mellan åren 1923–30 var anställd som regissör vid Metro-Goldwyn-Mayer Studios i Hollywood.

5. Tomas Alfredson

Hans Alfredsons son Tomas har bland annat regisserat Killinggängets filmer och belönades med en guldbagge för bästa regi för både ”Fyra nyanser av brunt” och ”Låt den rätte komma in”. Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists vampyrroman fick stor internationell uppmärksamhet och belönades bland annat med pris för bästa film vid Tribeca Film Festival i New York. Alfredson fortsatte briljera i Oscarsnominerade ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy” baserad på John le Carrés roman ”Mullvaden”, och nästa projekt för den hyllade regissören är en nyinspelning av Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”.

4. Mai Zetterling

Listans enda kvinnliga representant är Mai Zetterling, som förutom sina färdigheter bakom kameran även var framgångsrik skådespelare, författare och manusförfattare. Med sina skildringar av känsligare ämnen i filmer som ”Älskande par”, ”Flickorna” och ”Doktor Glas” utmanade Zetterling etablissemanget vilket gjorde henne till en pionjär inom okonventionellt och expressivt filmskapande.

3. Lukas Moodysson

Lukas Moodysson slog igenom över en natt i samband med supersuccén ”Fucking Åmål” som 1998 matchade kioskvältaren ”Titanic” i antal svenska biobesökare. Med framgångsrika uppföljare som ”Tillsammans”, ”Lilja 4-ever” och ”Vi är bäst!” har den kontroversielle regissören cementerat sig som en av vår tids mest spännande svenska filmskapare.

2. Roy Andersson

Roy Andersson fick sitt stora genombrott som långfilmsregissör med ungdomsskildringen ”En kärlekshistoria” från 1970. Efter succén ägnade han sig framförallt åt reklamfilm och utvecklade en berättarteknik baserad på långa tagningar i helbild. I samband med sin stora comeback på vita duken valde Andersson sedan att använda det säregna bildspråket i filmerna ”Sånger från andra våningen” (belönad med fem Guldbaggar samt jurypriset i Cannes), ”Du levande” och ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Den senare tilldelades som första svenska film Guldlejonet vid Filmfestivalen i Venedig 2014.

1. Ingmar Bergman

Den störste av alla och en av historiens främsta regissörer är naturligtvis Ingmar Bergman – allt annat vore en lögn. Den egensinnige filmskaparen var mästare på att få sina skådespelare prestera maximalt och rörde sig obehindrat mellan de flesta genrer. Bland alla oförglömliga verk signerade Ingmar Bergman hittar vi ”Fanny och Alexander”, ”Det sjunde inseglet”, ”Jungfrukällan” och ”Smultronstället”, för att bara nämna några.

2.92/5 (13)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap