Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av Sveriges bästa programledare

Är det bara vi, eller känns det som att svenska tv-program bara blir sämre och sämre i takt med att tiden går? Tur då att vi har så många duktiga programledare som fortfarande vet hur man gör bra tv och som kan lyfta en havererad produktion.

Här har vi rankat vilka vi tycker är Sveriges bästa programledare. Vi har medvetet lämnat ute renodlade nyhetsankare som exempelvis Claes Elfsberg och istället fokuserat mer på nöje och kultur.

Vem tycker du är Sveriges bästa programledare?

10. Ernst Kirchsteiger

Foto: Vogler / Wikimedia Commons

Barfotamysfarbrorn Ernst Kirchsteiger var folkkär programledare för ”Sommartorpet” på SVT fram till 2007, då han lockades över till konkurrenten TV4. Sedan dess har han myst med svenska folket, sommar som vinter, med olika…ja, mysprogram. Julen 2004 fick han dessutom det ärofyllda uppdraget att vara hela Sveriges sällskap i egenskap av julvärd på SVT.

9. Anders Lundin

Foto: Frankie Fouganthin

Anders Lundin, är en av våra mest folkkära programledare och vi har förutom som allsångsledare på Skansen sett honom leda produktioner som Melodifestivalen, Expedition Robinson och Allt för Sverige. Vi har även kunnat se den erkänt djur- och miljövurmande Lundin som programledare för Mitt i naturen och ett antal naturdokumentärserier på SVT.

8. Lotta Lundgren

Lotta Lundgren
Foto: Magnus Bergström

Härliga matskribenten och bloggaren Lotta Lundgren slog igenom som tv-programledare i SVT:s produktion Landet Brunsås tillsammans med Henrik Schyffert och Erik Haag. I par med den senare ledde hon senare Historieätarna som är något av det bästa public service (någonsin?) producerat.

7. David Sundin

Foto: Arkland / Wikimedia Commons

David Sundin har de senaste åren kommit att bli en av Sveriges mest älskade och uppskattade tv-personligheter. Framförallt är han nog känd för sin roll som sidekick till Babben Larsson i SVT:s populära underhållningsprogram Bäst i test. Sundin har dock briljerat i fler programformat såsom Melodifestivalen och Framtiden runt hörnet tillsammans med Emma Frans. Han har även varit Sommarskuggan i SVT:s Sommarlov 2020.

6. Jenny Strömstedt

Foto: Frankie Fouganthin

Jenny Strömstedt, tidigare Östergren, är förutom att vara den coola halvan i äktenskapet med Niklas Strömstedt, även en av TV4:s allra bästa programledare. När hon inte äger Nyhetsmorgon (helst tillsammans med parhästen Steffo Törnquist) har hon kunnat ses som programledare för bland annat debattprogrammet Svart eller vitt, Nobelprisutdelningen samt den egna talkshowen Jenny Strömstedt.

5. Kristian Luuk

Kristian Luuk
Foto: Morgan Norman

Kristian Luuk fick sitt tv-genombrott i samband med programledarjobbet i supersköna pratshowen Knesset på ZTV 1995, och är idag en av Sveriges absolut populäraste tv-personligheter. Han har haft egna talkshows på både TV4 och SVT och lett Melodifestivalen 2007 och 2008. Tillsammans med parhästen Fredrik Lindström leder Kristian Luuk sedan 2009 även SVT:s långkörare På spåret.

4. Rickard Olsson

Foto: OK Ekonomisk Förening

Superproffsiga och roliga Rickard Olsson är ett av de mest frekvent förekommande ansiktena i den svenska tv-rutan. Mest känd är han kanske för sin tid som programledare för långköraren Vem vet mest? på SVT. Han har dessutom tidigare med stadig hand lett storproduktioner som bland annat Melodifestivalen, Söndagsöppet och Bingolotto för att bara nämna några.

3. Tilde de Paula Eby

Foto: Frankie Fouganthin

Tilde de Paula Eby är utan att överdriva en av Sveriges mest omtyckta programledare. Störst avtryck har hon gjort i rollen som programledare för TV4:s Nyhetsmorgon och Efter fem. Tilde har dock utöver dessa uppdrag även lett program som Let’s Dance, På rymmen, Spårlöst och När & fjärran för att bara nämna några.

2. David Hellenius

Foto: Gus Kaage / Film i Väst

Sedan genombrottet med Pyjamas på ZTV/TV3 tillsammans med Peter Magnusson 2001 har David Hellenius etablerat sig som en av våra absolut mest omtyckta programledare. Han har varit programledare för mängder av storproduktioner såsom Idol, Humorgalan, Helt sjukt och Let’s Dance med många fler. Sedan 2010 leder David Hellenius dessutom den egna talkshowen Hellenius hörna på TV4.

1. Filip Hammar & Fredrik Wikingsson

Foto: Kanal 5

TV-Sveriges finaste bromance står Filip & Fredrik för, och den populära duon får därför dela på fjärdeplatsen. Det stora genombrottet kom 2003 i och med Kanal 5-produktionen High Chaparall, där de åkte runt och hängde med avdankade amerikanska stjärnor. Sedan dess har Filip Hammar och Fredrik Wikingsson spottat ur sig så många egna fantastiska programformat att det är svårt att hålla reda på dem. Några favoriter är dock 100 höjdare, Jorden runt på 6 steg, Får vi följa med? och Alla mot alla.

3.9/5 (88)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap