Listor.se

Sveriges största listsajt

Så mycket bättre: 10 bästa tolkningarna

Bra original. Usla original. Fantastiska tolkningar. Trötta tolkningar. Tolkningar som glöms omedelbart de framförts. Tolkningar som blir nya delar i den svenska låtskatten.

Så mycket bättre har sedan starten år 2010 bjudit på lågt, lägre men också högt och skyhögt i konsten att göra covers. Här har vi listat vad vi anser vara de 10 bästa tolkningarna från succéprogrammet.

Vilken Så mycket bättre-cover är din favorit?

10. Plura ”Logiskt” (2010)

Plura har stått för en rad fina tolkningar genom Så mycket bättre-historien. Finast av alla är nog ändå den Eldkvarnifierade versionen av Petters låt Logiskt. Pluras buttervemodiga röst, en mandolin och svensk sommar. Det blir inte mycket mysigare än såhär.

9. Orup ”Magiker” (2014)

Orups album Orupean Songs är en grymt underskattad uppvisning i vit svensk soul. Här hade han kunnat upprepa det. Istället översatte han Amanda Jensens Illusionist och skapade en av sina bästa egna låtar på flera år.

8. Freddie Wadling ”Broken Promise Land” (2016)

Freddie Wadling gick tragiskt bort bara en vecka innan inspelningen av 2016 års säsong skulle börja. Så välförtjänt upptäckt av så många fler svenskar efter att han postumt fick vara med först i Magnus Carlsons kväll, sedan i ett eget program. Tårarna hade fyllt Hammarby Sjö om Carlson varit där i stället för i Burgsvik när han hörde denna version framför kamerorna.

7. Darin “En apa som likar dej” (2012)

Darin levererade under tredje SMB-säsongen otroligt ambitiösa och genomarbetade tolkningar. Hans version av Ove Ljungströms En apa som liknar dig sticker dock ut. Låten blev dessutom en en riktigt hit.

6. Magnus Carlson ”Eternal Love” (2016)

Magnus Carlson lyckades med det omöjliga när han förvandlade Kärleken är, Jill Johnsons något mossiga Mellovinnare från 1998, till en alldeles ljuvlig Righteous Brothers…förlåt, Weeping Willows-doftande evergreen.

5. Laleh ”Here I Go Again” (2011)

Laleh sa knappt ett ord i programmen. Men vilka tolkningar! Allra vassast blev den som var mest osannolik. Laleh gör E-Type, på papperet som om Påven skulle sjunga Sex Pistols. Men som det fungerade.

4. Miriam Bryant “Ett sista glas” (2015)

Bakgrunden till att Ett sista glas ens kom med är en av de flummigare i programmets historia. Det är en irländsk folksång med text av Lars Forsell, som Sven-Bertil Taube vintern innan Så mycket bättre spelade in för albumet Hommage. Men vad gör det när den låter som gjord för Miriam Bryant, som innan detta bara hade sjungit på engelska?

3. Petra Marklund ”Mikrofonkåt” (2010)

Vi var nog många som 2010 undrade vad Så mycket bättre var för påhitt av TV4. Med namn som Christer Sandelin, Di Leva och en då för svenska folket okänd Petra Marklund lät det som ett crazy grepp som skulle gå en säsong och sedan glömmas. Men så kom Marklunds version av Petters Mikrofonkåt och allt ändrades. Plötsligt var Så mycket bättre en av de viktigaste hitkällorna för musikbranschen och nästan alla ville vara med.

2. Magnus Uggla ”Jag och min far” (2012)

Troligen självklar etta för de flesta som aldrig hade hört den här låten innan Så mycket bättre. För de som gråtit till originalet med Olle Ljungström blev det nästan lite hemfridsbrott när en del människor trodde att Jag och min far var Magnus Ugglas egen låt. Likväl – en makalöst fin version som faktiskt parkerade på Svensktoppen i inte mindre än 161 veckor!

1. Miss Li ”Här kommer natten” (2012)

En av de bättre originallåtarna i programmets historia blev ännu starkare som cover. Miss Li var i hamn redan vid ett falskt slut efter tre minuter. Men därefter klöser hon fram själen ur sin kropp och levererar en slutminut som får låtskrivaren Pugh Rogefeldt att kippa efter andan i TV-rutan. Han var inte ensam om den känslan.

Bubblare:

• Jill Johnson ”Open Your Heart” (2016)
• Ebbot ”Allanballan” (2013)
• Titiyo “Själen av en vän” (2013)
• Olle Ljungström “Johnny The Rucker” (2012)
• Mikael Wiehe “Ropar ditt namn” (2011)
• Lill Lindfors “Pass Through Fear” (2013)
• Plura Jonsson – Det hon vill ha (2010)

4.4/5 (101)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap