Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Så mycket bättre: 10 bästa tolkningarna

Bra original. Usla original. Fantastiska tolkningar. Vissna trötta tolkningar. Tolkningar som glöms omedelbart de framförts. Tolkningar som blir nya delar i den svenska låtskatten.

Så mycket bättre har sedan starten år 2010 bjudit på lågt, lägre men också högt och skyhögt i konsten att göra covers. Sajten Rocklistor.se har grävt fram de 10 bästa tolkningarna.

 

10. Plura ”Logiskt” (2010)


Pluras buttervemodiga röst, en mandolin, en svensk sommar. Det lät som Eldkvarn, Det var en från början en låt av Petter.

 

9. Orup ”Magiker” (2014)


Orups album ”Orupean Songs” är en grymt underskattad uppvisning i vit svensk soul. Här hade han kunnat upprepa det. Istället översatte han Amanda Jensen och skapade en av sina bästa egna låtar på några år. Just det, egna.

 

8. Niklas Strömstedt ”Lyckolandet” (2015)


Knappast bästa originalet i serien (”Happy Nation” med Ace Of Base) och definitivt inte en av de bästa tolkningarna. Men kuraget att göra detta i ett läge när det svenska hatet höll på att brisera under flyktingströmmarna 2015. Strömstedt borde fått tapperhetsmedalj efter att hatfloden forsat över honom.

 

7. Darin “En apa som likar dej” (2012)


Darins lilla ”problem” är att han hade så många starka tolkningar att ingen stod solklart över de andra. Men som Olle Ljungström-fans väljer Rocklistor.se denna. Det är svårt att veta om Darin greppar texten, med det spelar liksom ingen roll.

 

6. Laleh ”Here I Go Again” (2011)


Laleh sa knappt ett ord i programmen. Men vilka tolkningar. Allra vassast blev den som var mest osannolik. Laleh gör E-Type, på papperet som om Påven skulle sjunga Sex Pistols. Men som det fungerade.

 

5. Petra Marklund ”Mikrofonkåt” (2010)


Vi var nog många som undrade vad ”Så mycket bättre” var för påhitt av TV4. Med namn som Christer Sandelin, Di Leva och en då för svenska folket okänd Petra Marklund lät det som ett crazy grepp som skulle gå en säsong och sedan glömmas. Men så kom Marklunds version av Petters ”Mikrofonkåt” och allt ändrades. Plötsligt var ”SMB” en av de viktigaste hitkällorna för musikbranschen och nästan alla ville vara med.

 

4. Miriam Bryant “Ett sista glas” (2015)


Bakgrunden till att ”Ett sista glas” ens kom med är en av de flummigare i programmets historia. Det är en irländsk folksång med text av Lars Forsell, som Sven-Bertil Taube vintern innan ”Så mycket bättre” spelade in för albumet ”Hommage”. Men vad gör det när den låter som gjord för en sångerska som innan detta bara sjungit på engelska?

 

3. Freddie Wadling ”Broken Promise Land” (2016)


Så tragiskt bortgången en vecka innan inspelningen skulle börja på Gotland i juni. Så välförtjänt upptäckt av så många fler svenskar efter att postumt fick vara med först i Magnus Carlsons kväll, sedan i ett eget program. Tårarna hade fyllt Hammarby Sjö om Carlson varit där i stället för i Burgsvik bär han hörde denna version framför kamerorna.

 

2. Magnus Uggla ”Jag och min far” (2012)


Troligen självklar etta för de flesta som aldrig hade hört den här låten innan ”SMB”. För oss som gråtit till originalet med Olle Ljungström blev det nästan lite hemfridsbrott när människor trodde att det var Ugglas egen låt.

 

1. Miss Li ”Här kommer natten” (2012)


En av de bättre originallåtarna i programmets historia blev ännu starkare som cover. Miss Li var i hamn redan vid ett falskt slut efter tre minuter. Men därefter klöser hon fram själen ur sin kropp och levererar en slutminut som får låtskrivaren Pugh Rogefeldt att kippa efter andan i TV-rutan. Han var inte ensam om den känslan.

 

Bubblare: Jill Johnson ”Open Your Heart”(2016), Ebbot ”Allanballan” (2013), Titiyo “Själen av en vän” (2013), Olle Ljungström “Johnny The Rucker” ((2012), Mikael Wiehe “Ropar ditt namn” (2011), Lill Lindfors “Pass Through Fear” (2013)
4.4/5 (5)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap