Listor.se

Sveriges största listsajt

20 av rockhistoriens bästa trummisar

Keith Moon trummade skiten ur de flesta under sin korta tid på jorden.

En bra trummis är varje rockbands självklara ryggrad, och många är de batterister som varit med och brutit ny mark i musikhistorien. Nu tycker vi att det är dags att hylla de främsta någonsin inom området med en alldeles egen lista. Så här har ni dem – rockhistoriens bästa trummisar!

Det är alltså rocktrummisar som avhandlas på denna 20 namn långa lista, vilket är anledningen till att vi saknar jazzvirtuoser som Buddy Rich, Gene Krupa och Elvin Jones. Vem på listan tycker du är bäst genom tiderna?

20. Dave Lombardo – Slayer

Att Slayer är ett av världens största metalband kan utan större tvekan tillskrivas Dave Lombardo för sitt vansinnigt tighta trummande. Drummer World Magazine har kallat honom ”Gudfadern av dubbla baskaggar,” och förutom Slayer har Dave Lombardo ingått i lineupen för Fantomas, Philm, Testament och flera andra stora metalakter.

19. Charlie Watts – The Rolling Stones

Stilige silverräven Charlie Watts har hållit takten i Rolling Stones i över 50 år, och den idag 72-årige trummisen verkar inte ha några planer på att lägga stockarna på hyllan.

18. Ringo Starr – The Beatles

När John Lennon en gång fick frågan om Ringo Starr var världens bästa trummis svarade han: ”In the world? He’s not even the best drummer in The Beatles. Stackars Ringo har länge fått utstå kritik för att vara den svaga länken i tidernas viktigaste pop- och rockband. Med tidens gång har dock upprättelsen kommit och han klassas numer som en av historiens mest stilbildande trummisar.

17. Max Weinberg – The E Street Band

Max Weinberg ser ut ungefär som en revisor med sina glasögon och i övrigt städade stil. Men skenet bedrar – ingen har en sån kraft och ett sånt driv som ”Mighty Max” och han brukar kallas den hårdast arbetande trummisen i nöjesbranschen.

16. Stewart Copeland – The Police

Stewart Copelands reggae-influerade stil bakom trummorna var en av de starkast bidragande faktorerna till The Police’s unika sound. En otroligt begåvad och kreativ trumslagare helt enkelt!

15. Bill Ward – Black Sabbath

Black Sabbath-trummisen Bill Ward är utan tvekan en av pionjärerna inom heavy metal-slagverk. Det finns en ruvande, mörk kvalitet över hans spelstil som matchas med skurar av intensiv kraft.

14. Nicko McBrain – Iron Maiden

Iron Maidens trummis, tillika Lasse Berghagens bästis, Nicko McBrain briljerar med mördande precision och teknik, och han är obeveklig i sin förmåga att ge låtarna dess karaktäristiska hårda driv. En av tidernas mest inflytelserika metal-trummisar.

13. Vinnie Colaiuta – Frank Zappa/Sting

Galet mångsidiga Vinnie Colaiuta blev vid 22 års ålder regelbunden trummis åt Frank Zappa och har sedan dess jobbat med bland andra Sting, Jeff Beck, Megadeath och Nik Kershaw. Mångsidig var ordet, sa Bull.

12. Matt Cameron – Pearl Jam/Soundgarden

Matt Cameron slog igenom med Soundgarden under grungevågen på 90-talet, och är sedan 1998 även ordinarie trummis i Pearl Jam. Den Keith Moon- och Stewart Copeland-inspirerade batteristen anses vara en av världens mest mångsidiga.

11. Simon Phillips – Toto

Att ta över trumstockarna i Toto efter legenden Jeff Porcaro är inte lätt, men Simon Phillips gjorde det med både stil och klass. Hans känsla är oklanderlig och spelstilen smakfull, vilket gör honom till en av tidernas bästa trummisar.

10. Chad Smith – Red Hot Chili Peppers

Chad Smith blev medlem i Red Hot Chili Peppers 1988 och har sedan dess hållit sin plats bakom trumsetet hos arenafunkrockarna. Han är en av de mest anlitade och eftertraktade studiotmusikerna i världen och har jobbat med bland andra Deep Purple, The Dixie Chicks och Johnny Cash.

9. Phil Collins – Genesis

Det är lätt att glömma att Phil Collins var trummis i stilbildande progressiva rockgruppen Genesis på 70-talet – och en jävligt bra sådan dessutom!

8. Gavin Harrison – Porcupine Tree/King Crimson

Trummisen i Porcupine Tree, Gavin Harrison, tog hem Modern Drummer Magazines läsaromröstning över världens bästa progressiva trummis 4 år i rad mellan 2007 och 2010, och blev 2010 även framröstad som den tredje bästa trummisen de senaste 25 åren av läsarna av brittiska Rhythm Magazine, efter Slipknots Joey Jordison och Dream Theaters Mike Portnoy.

7. Joey Jordison – Slipknot

Efter 18 år bakom trummorna i Slipknot lämnade Joey Jordison in sin avskedsansökan i december 2013, till fansens stora förtret. År 2010 röstades han fram som världens bästa trummis av Rhythm Magazines läsare.

6. Mike Portnoy – Dream Theater

Grundaren och före detta medlemmen i Dream Theater, Mike Portnoy, har med en examen från Berklee Music Institute en gedigen teoretisk bakgrund att luta sig mot. En mästare på udda taktarter som definitivt förtjänar en plats i rocktrummisarnas finrum.

5. Jeff Porcaro – Toto

Med en solid och samtidigt extremt kreativ spelstil, kryddad med ögonblick av absolut briljans var Jeff Porcaro utan större tvekan en av världens fem bästa trummisar under sin livstid. Utöver framgångarna med Toto var han dessutom en av världens mest eftertraktade studiomusiker och spelade bland annat med Steely Dan, Boz Scaggs, Pink Floyd, Dire Straits och Michael Jackson. Jeff Porcaro avled 1992 till följd av en hjärtattack, endast 38 år gammal.

4. Dave Grohl – Nirvana/Foo Fighters

Världens bästa trummis de senaste 20 åren måste bara vara Dave Grohl. Han var exceptionell i Nirvana, och karriären borde egentligen varit över efter Kurt Cobains död 1994. För HUR toppar man att ha varit trummis i ett av modern musikhistorias viktigaste rockband? Tja, Grohl startade ett eget band och blev större än någonsin. Vi vet att han inte trummar i Foo Fighters, men ärligt, visst önskar vi att han gjorde det också?

3. Neil Peart – Rush

Som trummis i Rush visade kanadensaren Neil Peart i över 40 år prov på enastående teknisk förmåga, musikalitet, kreativitet, groove och känsla. Hans trumsolon och fills var inte av denna värld, och rent stilmässigt var han så kompetent att det nästan är skrämmande. Neil Peart dog 2020 i sviterna av en aggressiv form av hjärncancer.

2. Keith Moon – The Who

Keith Moon var galen – i alla ordets bemärkelser. Som person beskrevs han som ett vandrande dårhus, vilket återspeglade hans prestationer bakom trumsetet ganska väl. Han fullkomligt exploderade på scen med sin oförutsägbara stil, vilken starkt bidrog till att göra The Who till en av de mest övertygande och energiska liveakterna av sin tid. Keith Moon dog 1978 i sömnen av en överdos medicin, 32 år gammal.

1. John Bonham – Led Zeppelin

Förstaplatsen går till Led Zeppelins framlidne trumslagare John Bonham som inledde karriären i bland annat Band of Joy tillsammans med Robert Plant. I och med The Yardbirds uppbrott blev han fast medlem i The New Yardbirds, som senare kom att bli Led Zeppelin. Precis som Keith Moon avled han vid 32 års ålder i sömnen, efter att ha kvävts av sina egna uppkastningar. Att beskriva ”Bonzos” spelstil för direkt tankarna till den dånande urkraft han manifesterade bakom sitt trumset. Hans musikaliska gärning revolutionerade rockmusiken och den talang han besatt förblir oöverträffad och oersättlig. Håller du inte med? Lyssna på liveversionen av ”Moby Dick” från plattan ”How the West Was Won” och motivera gärna sedan varför…

BUBBLARE

Animal – Mupparna

animal

Vi kunde inte riktigt lämna ute den något primitiva och galna trummisen i Dr. Teeth and The Electric Mayhem från TV-serien Mupparna. Skådespelaren bakom dockan, Frank Oz, har sagt i en intervju att karaktären kan sammanfattas med fem ord: sex, sömn, mat, trummor, och smärta. Det låter i alla fall som rock’n’roll i våra öron…

3.95/5 (65)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap