Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av Rockhistoriens bästa sångare

Led Zeppelins Robert Plant har en rockstrupe av guld. Bild: Jim Summaria
Led Zeppelins Robert Plant har en rockstrupe av guld. Bild: Jim Summaria

Ett av de viktigaste elementen i vad som gör ett riktigt bra rockband är utan tvekan en grym sångare. Antalet stora vokalister genom rockhistorien är minst sagt många. Men vem är egentligen störst?

Här har vi listat 15 av rockhistoriens bästa sångare.

15. Axl Rose – Guns N’ Roses

Axl Rose faller under kategorin fantastiska rocksångare som kanske inte har den bästa rösten. Faktum är dock att han har ett enormt omfång och sjunger med en sådan hänsynslös passion att hans röst är och förblir helt unik i rockhistorien. Det finns heller ingen annan sångare som skulle komma undan med textraden: ”Take me down to the paradise city, where the grass is green and the girls are pretty”. Ingen.

14. Bruce Springsteen

Att Bruce Springsteen är en berättare av rang och kan välta fotbollsarenor med sina vansinniga maratonkonserter är känt sedan länge. Mitt i allt är det lätt att glömma bort vilken bra sångare Bossen är. Den råa, raspiga rösten kan dock nästan (men bara nästan!) bli en parodi på sig själv, som i den klassiska ”We are the World”-videon.

13. Layne Staley – Alice in Chains

Alice in Chains blev aldrig riktigt lika stora som kollegorna i Nirvana, Pearl Jam och Soundgarden, men med 20 miljoner sålda album världen över kan vi enas i att det trots allt gick ganska bra för 90-talets bästa grungeband. Halva framgången stavas utan tvekan Layne Staley. Bandets gänglige sångare hade en röst som var rent ångestdrypande med en nästan monstruös kraft när han var som bäst. I och med ett eskalerande heroinmissbruk falnade dock lågan och 2002 hittades Layne Staley död i sitt hem efter en överdos. Kolla in det här klippet på ”Man in the Box” från en konsert i Miami 1991. Sista refrängen är ENORM.

12. Kurt Cobain – Nirvana

Om ångest har ett soundtrack måste det låta som Kurt Cobains röst. Total avsaknad av skolning och teknik, men med så mycket känsla och nakenhet att du nästan kan ta på uppgivenheten och våndan hos den plågade och motvillige rockstjärnan när du lyssnar på musiken. Bästa sättet att uppleva det är fortfarande genom den oöverträffade ”MTV Unplugged in New York”-spelningen.

11. Steve Perry – Journey

Steve Perry var helt klart en av de största rockrösterna under sina bästa år. Fraseringen var perfekt och han hade alltid total kontroll över sin röst. Mest imponerande är nästan hur väl Perry presterade live med tanke på att Journey hade ett av 80-talet mest intensiva turnéscheman, vilket inte hindrade honom från att leverera perfektion kväll efter kväll.

10. Roger Daltrey – The Who

Roger Daltrey tog rockrösten till en ny nivå med sin råa och genuina stämma. Ett sätt att beskriva sångstilen är att föreställa sig en kombination av Robert Plant och Mick Jagger, typ. Lyssna på det där galna skriket i ”Won’t Get Fooled Again”, vilket måste vara ett av rock n’ roll-historiens mest minnesvärda ögonblick.

9. Rod Stewart – The Jeff Beck Group/The Faces

Det är lätt att tänka på ”All For Love” och ”Rythm of My Heart” och andra pekoral när någon nämner Rod Stewart. Vad många födda efter 1985 dock har missat är att han faktiskt var riktigt cool en gång i tiden. Och den där raspiga rösten! Shit pommes frites vad bra den är till bra låtar.

8. Eddie Vedder – Pearl Jam

En stor del i Pearl Jams enorma genombrott i början av 90-talet kan tillskrivas Eddie Vedder och hans unika, kraftfulla stämma. Han är den där typen av sångare som känner varenda ord han sjunger med en intensitet och inlevelse som är svår att värja sig mot. Kolla in den här akustiska versionen av ”Black” från 1992 så får du se, och framförallt höra, själv.

7. Mike Patton – Faith No More m.fl.

Doldisen i sammanhanget, Faith No Mores experimentella frontfigur Mike Patton nämns ofta bland världens bästa rocksångare och är känd för att låta sin röst snarare än sång likna ett helt annat instrument eller ljud. Lyssna på plattan ”King for a day… fool for a lifetime” från 1995.

6. Bruce Dickinson – Iron Maiden

Bruce Dickinson har varit en inspirationskälla för metalsångare i över 30 år med sin genuina kraft och melodiösa röst. Med en utomjordlig förmåga att ta både höga och låga toner, samt ett unikt teatraliskt uttryck förtjänar han en topp tio-placering på listan.

5. Steven Tyler – Aerosmith

Alla gillar inte Steven Tylers säregna röst, men faktum kvarstår; han har (eller i alla fall hade) en uppsättning av rockhistoriens mest unika och väloljade stämband. Och skam vore det väl om inte den där munnen kunde sjunga… Lyssna på ”Dream On” för att få perspektiv på hans omfång och röstförändringar. Magiskt.

4. Chris Cornell – Soundgarden/Audioslave

Soundgardens frontman Chris Cornell är ur teknisk synvinkel utan tvekan en av de bästa sångare som rockhistorien sett. Han kan gå från skrikande geni i låtar som ”Nothing to Say” och ”New Damages” till mjuk och känslig i låtar som ”Preaching the end of the world” och ”I Am the Highway”. Och låt oss inte glömma de mörka tonerna i låtar som ”Mailman”, ”Limo Wreck” och ”Blow Up the Outside World”. Listan kan göras lång. Vi nöjer oss med att konstatera att Chris Cornell är en av de största.

3. Joe Cocker

Joe Cockers röst är en oemotståndlig kraft som kombinerar en kärlek till amerikansk soulmusik med en obestridlig djup känsla. Arbetargrabben från Sheffield med läderlungorna sjöng covers med soulig rock’n’roll attityd som ingen annan. Lyssna på ”The Letter”, eller kanske framförallt hans monumentala tolkning av Beatles ”With a Little Help From My Friends”.

2. Robert Plant – Led Zeppelin

Led Zeppelin är förmodligen tidernas bästa rockband. Jimmy Page på gitarr, John Paul Jones på bas, John Bonham på trummor – och den oefterhärmlige Robert Plant på sång. Och vilken sång sedan! Han sjunger hårdrock i ”Dazed and Confused”, folk i ”Battle of Evermore”, pop i ”Fool in the Rain”, soft rock i ”Hey Hey What Can I Do?” – och i princip samtliga sångstilar i ”Stairway to Heaven”. En av rockhistoriens mest mångsidiga vokalister.

1. Freddie Mercury – Queen

Freddie Mercury hade den ultimata rockrösten. Punkt. Klarheten, pitchen, omfånget, passionen…ingen kunde, eller har sedan hans död kunnat matcha Queen-sångarens kvaliteter både som vokalist och rockstjärna. Kolla in konserten från Wembley 1986 och låt dig förtrollas.

3.9/5 (50)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap