Listor.se

Sveriges största listsajt

Rockhistoriens 10 bästa basister

Jaco Pastorius anses vara en av tidernas allra bästa basister. Foto: Chris Hakkens

Vem som är den bästa gitarrist världen skådat har diskuterats fram och tillbaka genom åren. Men vilka är egentligen tidernas basvirtuoser? Rolling Stone Magazine lät sina läsare lista rockhistoriens bästa basister. Här ger vi er de tio främsta.

Storheter som Steve Harris, Lemmy Kilmister och Bootsy Collins får se sig hamna utanför toppen, vilket skvallrar om kvaliteten på nedanstående musiker.

Vem är din favoritbasist? 

10. Victor Wooten

Victor Lemonte Wooten (1964 – ) är basist i gruppen Béla Fleck and the Flecktones, men har även spelat in ett antal album som soloartist. En mästare på invecklade jazzmelodier och komplexa R&B-arrangemang. 

9. Cliff Burton

Cliff Burton (1962 – 1986) var tillsammans med kollegorna i Metallica med och skapade thrash metal-scenen i början av 80-talet. Avled tragiskt den 27 september 1986 i samband med en bussolycka under en turné i Sverige, endast 24 år gammal. 

8. Jack Bruce

Jack Bruce (1943 – 2014) inledde sin karriär som jazzbasist, men skarvade så småningom om till rock i början av 60-talet. De flesta musiker skulle ha svårt att hävda sig i ett band med Eric Clapton och Ginger Baker. Men det var precis vad Jack Bruce gjorde när de lirade tillsammans i Cream. 

7. Jaco Pastorius

Jaco Pastorius (1951 – 1987), född John Francis Anthony Pastorius III, är av många ansedd som världens genom tiderna mest innovativa basist. Han var bland annat medlem i fusionens fanbärare, Weather Report, och har kallats elbasens motsvarighet till Jimi Hendrix. Jaco Pastorius dog den 21 september 1987 i sviterna efter skador han ådrog sig i ett slagsmål på en nattklubb i Florida.

6. John Paul Jones

Multitalangen John Paul Jones (1946 – ) är känd som basist i Led Zeppelin. Men visste du att han även spelade keyboards, mandolin och akustisk gitarr under sin tid i världens bästa rockband? 

5. Les Claypool

Les Claypool (1963 – ) är basist och sångare i rockbandet Primus (som bland annat gjort introlåten till South Park). Han är känd för sin avancerade teknik. Och då menar vi verkligen ACVANCERAD. Försök upprepa följande: basgroove med tummen och pekfingret, komp och ackord med pek- och långfingret, solo och melodier med ringfingret och lillfingret…

4. Geddy Lee

Geddy Lee (1953 – ) från kanadensiska proggrockarna Rush är allmänt ansedd som en av världens mest skickliga basister. Hans stil, teknik och virtuositet har inspirerat ett stort antal andra stora basister, däribland Steve Harris (Iron Maiden) John Myung (Dream Theater), Les Claypool (Primus) och Cliff Burton (Metallica), för att bara nämna några. 

3. Paul McCartney

Paul McCartney (1942 – ) får så mycket uppmärksamhet för sin briljanta låtskrivarförmåga i The Beatles att hans fantastiska egenskaper som basist ofta förbises. Sir Paul revolutionerade basens roll i popmusiken under 60-talet. Lyssna på några Beatles-låtar och fokusera på hans djupt melodiska, felfria basdelar. Geni! 

2. Flea

Michael Peter Balzary (1962 – ), mer känd som medlem i Red Hot Chili Peppers under artistnamnet Flea, är den basist som anses ha infört bastekniken slap & pop i populärmusiken. Bonuspoäng för att han (när han själv inte spelar ledmelodin) inte följer med gitarrmelodin, utan cirkulerar RUNT den med små melodiska riff, vilket ger låtarna ytterligare en dimension.

1. John Entwistle

The Who’s John Entwistle (1944 – 2002) lirade på sin bas som om den vore ett huvudinstrument. Samtidigt skapade han ett kraftfullt och blomstrande ljud som vid vissa tillfällen till och med överskuggade Pete Townshends extraordinära gitarrspel. ”Thunderfingers” bassolo på My Generation är förmodligen tidernas mest kända. John Entwistle dog den 27 juni 2002 på ett hotellrum i Las Vegas efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt orsakad av kokainanvändande. Han blev 57 år.

4.48/5 (52)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap