Listor.se

Sveriges största listsajt

Robin Williams 10 bästa roller

Robin Williams 10 bästa roller
Robin Williams gick bort 2014. Bild: Eva Rinaldi

Robin Williams plötsliga bortgång 2014 sände en chockvåg genom hela underhållningsvärlden. Den älskade skådespelaren och komikern som givit liv åt åtskilliga oförglömliga filmkaraktärer genom åren blev 63 år.

För att hylla ett av vår tids stora genier har vi här valt att lista Robin Williams 10 bästa roller – och man inser verkligen vilket omfång han hade när man jämför de olika karaktärerna med varandra.

Vilken är din favoritfilm med Robin Williams?

10. Mrs. Doubtfire (1993)

Williams fullständigt lyser i rollen som den arbetslöse pappan som blir av med vårdnaden av sina barn och klär ut sig till en brittisk barnflicka (med en oförklarlig skotsk dialekt) för att få tillbringa tid med dem.

9. Garp och hans värld (1982)

Den första filmatiseringen av John Irvings kultroman var också Robin Williams första stora filmroll. Med en okonventionell mor och ett okonventionellt liv utforskar Garp allt från feminism till tolerans med en hälsosam dos av både vansinne och sorg.

8. Insomnia (2002)

I ”Insomnia” från 2002 lyckades Christopher Nolan locka fram en obehaglig sida hos Robin Williams vi inte tidigare fått se. Det mesta av berättelsens psykologiska spänning levereras av motspelaren Al Pacino, men den faktiska och konkreta spänningen står Williams mordiska och manipulativa deckarförfattare Walter Finch för.

7. Uppvaknanden (1990)

I ”Uppvaknanden” från 1990 ser vi Robin Williams i rollen som läkaren Malcolm Sayer, vars oro för en grupp apatiska patienter får honom att inleda en medicinsk studie för att bota dem. Filmen innehåller svenska element i form av både Max von Sydow och en Hollywood-färsk Peter Stormare.

6. The Birdcage – lånta fjädrar (1996)

”The Birdcage” är den amerikanska version av den franska filmen ”Får jag presentera min mamma, herr Albin” från 1978, som i sin tur bygger på pjäsen ”Min mamma herr Albin”, vilken även ligger till grund för musikalen ”La Cage aux Folles”. Filmen handlar om ett homosexuellt par där den ena parten, Armand Goldman (Williams), äger en nattklubb och den andra, Albert Goldman (Nathan Lane), är en dragqueen och klubbens huvudnummer.

5. One Hour Photo (2002)

I underskattade dramathrillern ”One Hour Photo” från 2002 får Robin Williams visa upp en ännu mer nyanserad bad guy än den i ”Insomnia”. Enstöringen Seymour ”Sy” Parrish har under hela sitt vuxna liv arbetat i en fotobutik. Han lever sitt liv genom sitt jobb och han fascineras särskilt av familjen Yorkins foton som han har framkallat i åratal. Men intresset övergår i besatthet och Sy utvecklar en ohälsosam relation till familjen.

4. Döda poeters sällskap (1989)

I sin kanske mest ikoniska roll någonsin lät Williams, i skepnad av läraren John Keating, sina elever riva sönder läroböcker, stå på bänkarna samt lära sig både uppskatta poesi och fånga dagen.

3. The Fisher King (1991)

Många av Robin Williams karaktärer genom åren har balanserat på gränsen till galenskap, men med Parry i ”The Fisher King” från 1991 tog han steget fullt ut. Terry Gilliams berättelse bjuder tittaren på en fantastisk resa med Jeff Bridges vanärade radioprofil och Williams hemlösa änkling i deras försök att återta sina liv.

2. Good Morning, Vietnam (1987)

Ingen annan roll under Williams karriär kändes så skräddarsydd för hans maniska komik som den i ”Good Morning Vietnam”, där han porträtterar en amerikansk Vietnam-baserad radiopratare som frustreras över hemlandets censur av sanningen han själv bevittnar i krigszonen.

1. Good Will Hunting (1997)

I och med rollen som psykologen Sean McGuire som tar sig an det missförstådda geniet Will Hunting (Matt Damon) fick Robin Williams äntligen sin välförtjänta Oscarsstatyett 1997 – och det är lätt att förstå varför. Han håller de sedvanliga egenheterna i schack och lyckas därmed dominera filmen fullständigt med en mer subtil stödjande rolltolkning.

4.67/5 (3)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap