Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av pophistoriens bästa sångerskor

Vi har genom musikhistorien förförts av mängder av begåvade sångerskor, men endast ett fåtal har nått den nivå av storhet som nedanstående giganter. Här har vi listat 15 av pophistoriens bästa sångerskor.

Valen är baserade på ett flertal faktorer som bland annat röststyrka, räckvidd och karaktär. Detta gör att det kan finnas tekniskt skickligare sångerskor som inte fått plats på listan till förmån för en mer ikonisk röst.

Vem tycker du är tidernas bästa popsångerska?

15. Bonnie Tyler

Bonnie Tyler föddes som Gaynor Hopkins 1951 i Wales och är känd för sin karaktäristiskt raspiga röst. Hon har bland annat kallats ”en kvinnlig Rod Stewart”. Hon slog igenom 1975 med singeln ”Lost in France” och fick en stor hit med ”It’s a Heartache” 1978. Därefter försvann Bonnie från rampluset en tid men gjorde storstilad comeback 1983 med megahiten ”Total Eclipse of the Heart”. Låten är än idag hennes största framgång i karriären.

14. Christina Aguilera

Christina Aguilera föddes 1980 i New York och började, liksom bland andra Britney Spears och Justin Timberlake, sin musikaliska bana i ”The Mickey Mouse Club”. Hon slog igenom med dunder och brak 1999 med monsterhiten ”Genie in a bottle” och fick tre listettor i USA bara från sitt debutalbum. Popikonen har sedan dess fortsatt att toppa singellistor med låtar som ”Beautiful” , ”Candyman” och ”Aint no Other Man”, vunnit 5 Grammys och sålt över 50 miljoner album och singlar världen över.

13. Céline Dion

De flesta av oss förknippar kanske Céline Dion med superhiten och ledmotivet till storfilmen ”Titanic”, ”My Heart Will Go On”. Den kanadensiska sångerkan har dock bra mycket mer än så på sitt CV. Hon slog igenom under Eurovision Song Contest i Dublin 1988 där hon representerade Schweiz med låten ”Ne partez pas sans moi”. Sedan dess har hitsen duggat tätt. Under åren 2003-2007 gjorde hon showen ”A New Day…” på Caesars Palace i Las Vegas som sågs av nästan tre miljoner människor och drog in hisnande 387,5 miljoner kronor.

12. Tina Turner

Tina Turner är utan tvekan en av tidernas mest framgångsrika kvinnliga artister. Ingen annan soloartist har sålt fler konsertbiljetter än ”The Queen of Rock & Roll”. Hon har sålt nästan 200 miljoner album över världen samt vunnit åtta Grammys och nominerats till tjugo. Bland de största låtarna finner vi ”What’s Love Got To Do With It”, ”Simply the Best”, We Don’t Need Another Hero” samt ”Golden Eye”, ledmotivet till Bondfilmen med samma namn från 1995.

11. Ella Fitzgerald

The First Lady of Jazz är utan tvekan en av USA:s största jazzsångerskor under 1900-talet. Ella Fitzgerald inledde karriären vid 18-års ålder som sångerska i Chick Webbs orkester, där hon snabbt blev känd för sin mogna och vackra röst. Hon spelade in över 200 album under sin karriär och många av låtarna komponerades av giganter som Cole Porter och George Gershwin. Med bland annat 14 Grammys och monsterhits som ”A Tisket a Tasket”, ”Every Time We Say Goodbye” och ”Manhattan” i bagaget har Ella Fitzgerald cementerat sin plats i musikhistorien.

10. Barbra Streisand

Med 140 miljoner sålda album är Barbra Streisand en av musikhistoriens mest framgångsrika soloartister. Någonsin. Av 60 album har hela 50 sålt guld, 30 platina och 15 multi-platina. Albumet ”Guilty” från 1980 är Streisands mest framgångsrika med låtar som ”Woman in Love” samt titelspåret ”Guilty”. Förutom den framgångsrika musikkarriären har hon även medverkat i 19 filmer och vunnit en Oscar.

9. Èdith Piaf

Èdith Piaf föddes 1915 och anses vara Frankrikes största populärmusikartist någonsin. Det sägs att hon föddes på trottoaren i Paris fattigaste kvarter och växte upp på en bordell som drevs av hennes mormor. Efter att ha försörjt sig en tid som gatusångare tog karriären fart i mitten av 30-talet i samband med att hon upptäcktes när hon arbetade som sångerska på nattklubben Le Gerny. Piafs råa, hesa röst var omtalad och med dramatiska framträdanden och låtar som ”La vie en rose” och ”Non, je ne regrette rien” blev hon en av världens mest kända personer. Èdith Piaf avled 1963 i sviterna av levercancer, bara 47 år gammal.

8. Billie Holiday

Billie Holiday, även känd som ”Lady Day”, föddes 1915 i Philadelphia och räknas som en av de största jazz- och bluesmusikerna genom tiderna. Efter en tuff barndom uppfostrad av en ensamstående tonårsmamma började Billie som ung sjunga på nattlkubbar runt om i Harlem, där hon så småningom introducerades för orkesterledaren Benny Goodman. Efter att karriären tagit fart turnerade hon med bland andra Count Blasie och Artie Shaw samt medverkade i musikfilmen ”Symphony in Black” tillsammans med Duke Ellington. Holiday var helt självlärd och med sin unika frasering och intensitet trollband hon publiken med låtar som ”Body and Soul”, ”Strange Fruit” och ”God Bless the Child”. Billie Holiday dog vid endast 44 års ålder efter många års drogmissbruk.

7. Mariah Carey

Med den självbetitlade debuten som släpptes 1990 och sålde platina flera gånger om blev Mariah Carey superstjärna över en natt. Succén följdes upp med albumen ”Emotions”, ”Music Box” och ”Merry Christmas”. Efter en dipp i karriären var superdivan borta från rampljuset ett par år innan hon 2005 kom tillbaka med singeln ”We Belong Together” som blev en superhit. 2008 fick hon sin hon artonde listetta i USA med ”Touch My Body” – en bedrift hon delar med Elvis Presley, endast slagen av Beatles. Mariah Carey räknas idag som den tredje bäst säljande kvinnliga artisten i USA genom tiderna.

6. Diana Ross

Diana Ross inledde karriären i superpopbandet The Supremes. Med hits som ”Baby Love”, ”Stop! In the name of Love” och ”You Can’t Hurry Love” röjde bandet stora framgångar fram till 1970. Då bestämde sig Diana Ross för att satsa på en solokarriär där hon fortsatte att skapa hits på egen hand. Hon nådde stora framgångar med låtar som ”Aint no Mountain High Enough” och ”Upside Down”. 1972 Oscarsnominerades hon för sin gestaltning av Billie Holiday i filmen ”Lady Sings the Blues”. Showdrottningen Diana Ross håller fortfarande ångan uppe och uppträdde bland annat under utdelningen av Nobels Fredspris i Oslo 2008.

5. Adele

När brittiska soulfenomenet Adele släppte sitt debutalbum ”19” 2007 var det många som hade svårt att tro att en nittonåring kunde besitta en sådan stor röst. Med singeln ”Rolling in The Deep” slog hon igenom internationellt och blev som 21-åring en av världens hetaste artister. Adele har bland annat hela 15 Grammys i bagaget och gjorde ledmotivet till Bondfilmen ”Skyfall” från 2012, för vilken hon dessutom vann en Oscar.

4. Beyoncé

Beyoncé Knowles inledde sin karriär i Destiny’s Child som har sålt över 50 miljoner album världen över. Solodebuten ”Dangerously in Love” från 2003 kammade hem inte mindre än fem Grammys. Sedan dess har Beyoncé följt upp framgången med ytterligare sex album och typ tusen nya utmärkelser. Med monsterhits som ”If I Were A Boy”, ”Single Ladies” och ”Halo” finns det ingen tvekan om att Beyoncé är en av världens största artister. Kanske den allra största just nu. Forbes har dessutom listat ”Queen B” som en av världens 100 mäktigaste och mest inflytelserika artister.

3. Dolly Parton

Countrydrottningen Dolly Parton räknas som en av världens mest begåvade artister. Hon både sjunger, skriver låtar och spelar en mängd olika instrument. Som artist var hon som mest framgångsrik under 70- och 80-talet, men är ständigt aktuell i turnésammanhang. Med sina över 3 000 skrivna låtar hon dessutom en av världens mest produktiva artister genom tiderna.

Parton debuterade redan som 13-åring med låten ”Puppy Love”. Det stora genombrottet kom dock i mitten av 1970-talet med jättehits som ”Jolene” och ”I Will Always Love You”. Den senare är utan tvekan en av världens mest berömda låtar och kom senare att bli synonym med Whitney Houston för hennes tolkning i filmen ”Bodyguard”. Tillsammans med Kenny Rogers fick hon en monsterhit med ”Islands in the Stream” som är en av historiens mest framgångsrika duetter. 2009 hade musikalen ”9 to 5 the Musical” premiär på Broadway och har sedan dess spelats för utsålda hus.

2. Whitney Houston

Sexfaldigt Grammy-belönade sångerskan, skådespelerskan och producenten Whitney Houston är en av musikhistoriens bäst säljande artister. Som dotter till gospelsångerskan Cissi Houston och gudbarn till Aretha Franklin var det kanske inte helt oväntat att Whitney tidigt började sjunga.

Efter att ha uppträtt tillsammans med sin mamma på nattklubbar i New York blev hon upptäckt av Arista Records och släppte 1985 sitt debutalbum. Med hits som ”Saving All My Love For You” och ”How Will I Know” blev Whitney Houston snart en av världens bäst säljande artister. 1994 spelade hon huvudrollen i supersuccén ”Bodyguard” mot Kevin Costner. Hon stod själv för soundtracket som med över 37 miljoner exemplar med är råge alla tiders mest sålda soundtrack. Under 2000-talet dalade sångerskans karriär, mycket på grund av drogmissbruk och det stormiga förhållandet med maken Bobby Brown. Whitney Houston hittades 2010 död på sitt hotellrum efter en kokainöverdos.

1. Aretha Franklin

När det handlar om att uttrycka sig röstmässigt finns det ingen som kan konkurrera med souldrottningen Aretha Franklin. Rolling Stone Magazine rankade henne bland annat etta över tidernas största sångare. Motiveringen löd: ”Aretha Franklin är anledningen till att kvinnor vill sjunga”. Det ligger verkligen något bakom det. Få sångerskor har influerat så många av dagens största artister. Hon släppte sin första skiva redan som 14-åring 1956 och fick under sin karriär 20 listettor på Rhytm and Blues-listan i USA. 2009 uppträdde hon som enda medverkande artist vid tillsättandet av president Barack Obama. Med odödliga låtar som ”Respect”, ”(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” och ”Think” är det inte konstigt att hon fått epitetet ”The Queen of Soul”.

3.98/5 (66)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap