Listor.se

Sveriges största listsajt

Pop- och rockhistoriens 50 mest ikoniska låtar

Pop- och rockhistoriens mest ikoniska låtar
Sex Pistols har gjort en av pop- och rockhistoriens mest ikoniska låtar. Bild: Koen Suyk

Vilka är pop- och rockhistoriens mest ikoniska låtar? Fråga dataforskaren och musikern Dr. Mick Grierson från University of London – han vet.

Genom att plocka låtar från olika ”tidernas bästa låtar”-listor, och sedan använda sig av en analytisk programvara för att undersöka vad som gjorde låtarna speciella, har Grierson kunnat ta fram en lista över tidernas 50 mest ikoniska låtar.

Kan man lösa frågan genom forskning? Vad tycker du? Här publicerar vi i alla fall topp 15, och i slutet hittar du resten av listan.

15. Stairway To Heaven, Led Zeppelin

Led Zeppelins populäraste och mest kända verk klockar in på respektabla åtta minuter och tre sekunder och är allt en ikonisk rocklåt ska vara. ”Stairway to Heaven” är utan tvekan en av de allra mest kända låtarna i modern musikhistoria och det är svårt att ifrågasätta dess plats på listan.

14. Your Song, Elton John

Elton Johns klassiker ”Your Song”, med text av Bernie Taupin, tog enligt upphovsmännen själva endast 10 minuter att skriva. Ibland behövs det inte mer tydligen.

13. Hotel California, Eagles

Eagles mastodonthit från 1977 har överlevt de flesta trender och är utan tvekan en av den amerikanska västkustens allra största anthems.

12. Waterloo Sunset, The Kinks

Man skulle kanske tro att om The Kinks hade en låt med på denna lista så skulle det vara ”You Really Got Me” – men forskningen väljer alltså ”Waterloo Sunset” istället. Vi har inga invändningar.

11. London Calling, The Clash

”London Calling” skrevs av Joe Strummer och Mick Jones som en reaktion på den känsliga kärnkraftsfrågan som hade blivit aktuell under 1970-talets slut. Och det är svårt att inte tänka på låten när man ska summera de senaste 100 årens mest igenkända låtar.

10. Sweet Child O’Mine, Guns N’ Roses

”Sweet Child O’Mine” hamnar ofta i toppskiktet när tidernas gitarriff ska koras – och visst sitter det som en ringsignal i skallen.

9. God Save The Queen, Sex Pistols

Låten som för den breda publiken kom att uppfattas som själva sinnebilden för punkrörelsen. ”God Save The Queen” släpptes lagom till drottning Elizabeth II:s 25-årsjubileum, och ansågs kontroversiell då den innehöll kritik mot både drottningen och politiker.

8. (I Can’t Get No) Satisfaction, Rolling Stones

”(I Can’t Get No) Satisfaction” innebar Rolling Stones första singeletta och stora genombrott i USA. Detta är alltså låten som presenterade ett av tidernas största rockband för världen. Ikonisk är bara förnamnet.

7. Like A Rolling Stone, Bob Dylan

Trots sin längd på 6 minuter, alltså ungefär dubbelt så lång som samtida radiospelade hitlåtar, så är ”Like a Rolling Stone” en av Bob Dylans mest kända låtar och även en av de som har haft störst kommersiell framgång.

6. Hey Jude, The Beatles

Spontant känns det som att vilken Beatles-låt som helst skulle platsa på den här listan utan att skämmas. Men ”Hey Jude” är ett utmärkt val, och låten har allt en ikonisk klassiker ska ha. ”Naaa-naa-naa-na-na-na-na…” osv.

5. Bohemian Rhapsody, Queen

”Bohemian Rhapsody” är tveklöst en av de mest komplexa låtarna i populärmusikalisk historia. Den har till exempel ingen refräng, utan består istället av tre huvuddelar: en ballad-del som avslutas med ett gitarrsolo, en operadel och en hårdrockssektion. Till låten gjordes också en musikvideo som av många anses som banbrytande.

4. Billie Jean, Michael Jackson

Måste du välja en av alla Michael Jacksons monumentala hits för att definiera vår tids största popfenomen är risken överhängande att svaret blir ”Billie Jean”. Det var dessutom till ”Billie Jean” som Jackson introducerade sin patenterade ”moonwalk” under ett uppträdande på Motowns 25-årsjubileum 1983.

3. One, U2

Enda riktigt stora överraskningen på listan – för oss i alla fall. Nog för att ”One” är en riktig pärla till poplåt, men tidernas tredje mest ikoniska? Tveksamt va?

2. Imagine, John Lennon

Att vi i toppen av listan hittar John Lennons vädjan om en bättre värld är i jämförelse med U2 mindre förvånande. ”Imagine” känns verkligen som en låt som precis ALLA har hört. En ikonisk låt av en ikonisk konstnär.

1. Smells Like Teen Spirit, Nirvana

Pop- och rockhistoriens mest ikoniska låt är alltså Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit” från 1991. Det går att försonas med den tanken, helt klart. Få låtar känns så direkt förknippade med en hel generation som denna.

RESTEN AV LISTAN

16. The Twist, Chubby Checker
17. Live Forever, Oasis
18. I Will Always Love You, Whitney Houston
19. Life On Mars? David Bowie
20. Heartbreak Hotel, Elvis Presley
21. Over The Rainbow, Judy Garland
22. What’s Goin’ On, Marvin Gaye
23. Born To Run, Bruce Springsteen
24. Be My Baby, The Ronettes
25. Creep, Radiohead
26. Bridge Over Troubled Water, Simon & Garfunkel
27. Respect, Aretha Franklin
28. Family Affair, Sky And The Family Stone
29. Dancing Queen, ABBA
30. Good Vibrations, The Beach Boys
31. Purple Haze, Jimi Hendrix
32. Yesterday, The Beatles
33. Jonny B Good, Chuck Berry
34. No Woman No Cry, Bob Marley
35. Hallelujah, Jeff Buckley
36. Every Breath You Take, The Police
37. A Day In The Life, The Beatles
38. Stand By Me, Ben E King
39. Papa’s Got A Brand New Bag, James Brown
40. Gimme Shelter, The Rolling Stones
41. What’d I Say, Ray Charles
42. Sultans Of Swing, Dire Straits
43. God Only Knows, The Beach Boys
44. You’ve Lost That Lovin’ Feeling, The Righteous Brothers
45. My Generation, The Who
46. Dancing In The Street, Martha Reeves and the Vandellas
47. When Doves Cry, Prince
48. A Change Is Gonna Come, Sam Cooke
49. River Deep Mountain High, Ike and Tina Turner
50. Best Of My Love, The Emotions

2.7/5 (30)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap