Listor.se

Sveriges största listsajt

15 musikaler du måste se innan du dör

Musikalen som konstform är både älskad och hatad, men oavsett vad man tycker är teater med sjungen dialog omåttligt populärt världen över. Här har vi listat 15 musikaler du måste se innan du dör!

Varje år vallfärdar miljontals människor från hela världen till Broadway och West End för att se någon av de kända teaterdistriktens många föreställningar. Men vilka ska man egentligen se? Läs vidare så får du veta!

Vilken är din favoritmusikal?

15. Miss Saigon

Miss Saigon

Upphovsmän: Claude-Michel Schönberg / Alain Boublil / Richard Maltby Jr.
Urpremiär: 20 September 1989 (London)

Miss Saigon är en musikal med musik av Claude-Michel Schönberg och Alain Boublil. Librettot av Boublil och Richard Maltby Jr. är baserat på Giacomo Puccinis opera Madama Butterfly.

Handlingen tar sin början i slutskedet av Vietnamkriget där den amerikanske soldaten Chris och Kim, en sjuttonårig vietnamesisk barflicka, blir förälskade i varandra. När Saigon faller återvänder Chris hem och överger sin vietnamesiska kärlek. Tre år senare, då gift med en amerikansk kvinna, får han reda på att Kim, som han trodde var död, lever…

14. A Chorus Line

Upphovsmän: Marvin Hamlisch / Edward Kleban
Urpremiär: 15 april 1975 (New York)

Handlingen i A Chorus Line är ganska enkel – tjugofyra dansare slåss om åtta roller på en audition, ständigt bedömda av en enväldig koreograf och regissör.

Den ursprungliga Broadway-uppsättningen nominerades till hela 12 Tony Awards och kammade hem nio.

13. Into the Woods

Upphovsman: Stephen Sondheim
Urpremiär: 4 december 1986 (San Diego)

Sagomusikalen Into the Woods av Stephen Sondheim uppfördes ursprungligen på Broadway den 5 november 1987. Musikalen sammanflätar flera av Bröderna Grimms sagor och figurer, med fokus på Rödluvan, Jack och bönstjälken, Rapunzel och Askungen.

2014 kom musikalen ut som film med bland andra Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt och Anna Kendrick i huvudrollerna.

12. The Sound of Music

Upphovsmän: Richard Rodgers / Oscar Hammerstein
Urpremiär: 16 november 1959 (New York)

The Sound of Music är en av världens mest berömda musikaler, och handlar om nunnan Maria som skickas från sitt kloster för att assistera änklingen Georg von Trapp med hans sju barn.

Filmversionen med Julie Andrews och Christopher Plummer är en av de mest kända och uppskattade i genren, och tog 1966 hem fem statyetter vid Oscarsgalan.

11. The Book of Mormon

Upphovsman: Matt Stone / Trey Parker / Robert Lopez
Urpremiär: 24 mars 2011 (New York)

The Book of Mormon klassas som religiös satir och är skriven av South Park-upphovsmännen Matt Stone och Trey Parker tillsammans med den erfarne musikalkompositören Robert Lopez.

Kort förklarat handlar föreställningen om två unga mormoner som skickas på ett tvåårigt missionsuppdrag i Uganda. Duon har dock svårt att nå ut med sitt budskap till lokalbefolkningen, som istället distraheras av mer akuta frågor som AIDS, svält, könsstympning och förtryck från diverse krigsherrar.

I Sverige har föreställningen gjort stor succé med Linus Wahlgren och Per Andersson i huvudrollerna.

Tveklöst listans roligaste musikal!

10. Chicago

Upphovsmän: John Kander / Fred Ebb
Urpremiär: 3 juni 1975 (New York)

Chicago utspelar sig under förbudstiden och är en historia om mord, girighet, korruption, berömmelse och framför allt showbusiness.

Den unga, oskuldsfulla Roxie Hart drömmer i sin sjaskiga lilla lägenhet om att en dag få stå i dyrbara kläder på en strålkastarbelyst scen inför en jublande publik. Precis som den åtråvärda idolen Velma Kelly, stadens livsfarligt vackra vaudevillestjärna.

Ödet vill att de båda kvinnorna hamnar i samma fängelse, anklagade för mord. På avdelningen regerar fångvaktaren ”Mama” Morton med fast hand. Men om den diskret fylls med prasslande dollarsedlar, kan saker och ting lätt ordnas, som exempelvis kontakt med en kändisadvokat…

9. West Side Story

Upphovsmän: Leonard Bernstein / Stephen Sondheim
Urpremiär: 26 september 1957 (New York)

Superklassikern West Side Story, signerad Bernstein/Sondheim, är en fri omtolkning av William Shakespeares tragedi Romeo & Julia som utspelar sig bland rivaliserande gäng i New York på 50-talet.

Musikalen filmatiserades 1961 och vann året därpå hela tio Oscars, däribland bästa film, bästa regi samt bästa manliga- och kvinnliga biroll.

8. Hamilton

Hamilton

Upphovsman: Lin-Manuel Miranda
Urpremiär: 20 januari 2015 (New York)

Hamilton är skriven och tonsatt av Lin-Manuel Miranda och bygger på Ron Chernows biografi över den amerikanske statsmannen Alexander Hamilton (1755-1804).

Musikalen blandar friskt bland såväl Hip-Hop, R&B och Jazz, som Brit-Pop och typisk Broadwaymusik. Ensemblen består huvudsakligen av skådespelare som oberoende av egen etnicitet porträtterar historiska vita personer.

2016 nominerades Hamilton till hela 16 Tony Awards (flest nomineringar någonsin), och vann 11 av dem. Musikalen har även vunnit en Grammy Award för Best Musical Theater Album samt Pulitzerpriset för drama.

7. Kristina från Duvemåla

Kristina Från Duvemåla

Upphovsmän: Benny Andersson / Björn Ulvaeus / Lars Rudolfsson
Urpremiär: 7 oktober 1995 (Malmö)

Kristina från Duvemåla är kanske det finaste som producerats på en svensk teaterscen. Musikalen, med musik av Benny Andersson, text av Björn Ulvaeus och manus av Lars Rudolfsson, bygger på Vilhelm Mobergs utvandrarepos.

I och med urpremiären 1995 i Malmö blev Helen Sjöholm en av våra mest älskade sångerskor och vi fick sånger som Guldet blev till sand och Du måste finnas inpräntade i den svenska folksjälen.

6. Rent

Upphovsman: Jonathan Larson
Urpremiär: 25 januari 1996 (New York)

Rent handlar om en grupp socialt utstötta människor som bor tillsammans i en rivningskåk i New York, och är en modernisering av Puccinis opera La Bohème.

Regissören Jonathan Larson fick sorgligt nog aldrig uppleva premiären av sitt livsverk, då han oväntat gick bort kvällen innan premiären, endast 35 år gammal.

5. Cats

Cats

Upphovsmän: Andrew Lloyd Webber / T.S. Eliot
Urpremiär: 11 maj 1981 (London)

Cats är utan tvekan en av tidernas mest populära musikaler. Librettot bygger på dikterna ur T.S. Eliots De knepiga katternas bok (Old Possum’s Book of Practical Cats) och är sammanställt av Andrew Lloyd Webber.

Cats har inga repliker utan utgörs endast av sång och dans. Handlingen är egentligen ganska osammanhängande och bygger mer på korta episoder om de olika katterna.

Musikalens paradnummer är otvivelaktigt superhiten Memory, vilken odödliggjorts av bland andra Elaine Paige och Barbra Streisand.

4. Jesus Christ Superstar

Upphovsmän: Andrew Lloyd Webber / Tim Rice
Urpremiär: 12 oktober 1971 (New York)

Jesus Christ Superstar är utan tvekan en av världens mest älskade musikaler.

Rockoperan av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice som skildrar Jesus sista sju dagar släpptes ursprungligen som ett konceptalbum med bland andra Ian Gillan (Deep Purple) som Jesus. Första scenproduktionen uppfördes på Broadway 1971 och sedan dess har musikalen setts av miljontals människor världen över.

Sommaren 2021 spelas en stjärnspäckad version av Jesus Christ Superstar på Dalhalla med bland andra Linus Wahlgren i rollen som Jesus och Peter Stormare som Kung Herodes.

3. The Phantom of the Opera

Upphovsmän: Andrew Lloyd Webber / Charles Hart / Richard Stilgoe
Urpremiär: 27 september 1986 (London)

Andrew Lloyd Webbers mastodontproduktion som berättar den olyckliga kärlekshistorien mellan fantomen på Parisoperan och sopranen Christine, är världens genom tiderna största musikalsuccé med nästan 11 000 föreställningar – bara på Broadway!

The Phantom of the Opera verkar dessutom ha ett gott öga till Sverige, då hela fem olika svenskar axlat manteln utomlands som någon av musikalens huvudrollsinnehavare.

Peter Jöback har gjort rollen som fantomen både i London och New York, och Niklas Asknergård landade den andra manliga huvudrollen som Raoul på West End 2003.

Den kvinnliga huvudrollen, Christine Daaé, spelades 1997 av Myrra Malmberg 2014 av Emmi Christensson, båda på West End i London. 2002-2004 axlade Viktoria Tocca rollen i Köpenhamn i vad som av Phantom-fans över hela världen har hyllats som en av de bästa Christine-tolkningarna någonsin!

2. Wicked

Upphovsman: Stephen Schwartz
Urpremiär: 10 juni 2003 (San Francisco)

Wicked är historien om vad som egentligen hände i landet Oz innan Dorothy satte sina rubinskoprydda fötter på den gyllene vägen.

Storyn är berättad ur de två häxornas perspektiv – å ena sidan om hur den missförstådda flickan Elphaba växer upp till att bli ”The Wicked Witch of the West”, å andra sidan vackra och ambitiösa Glinda som senare blir känd som ”The Good Witch Of The North”.

Wicked har sedan Broadway-premiären gått för fulla hus på Gershwin Theatre och är bland det mest roliga och slipade som går att se på en musikalscen just nu.

1. Les Miserables

Upphovsmän: Claude-Michel Schönberg / Alain Boublil / Herbert Kretzmer
Urpremiär: 8 oktober 1985 (London)

Många hävdar att Les Miserables är världens genom tiderna bästa musikal. Claude-Michel Schönbergs och Alain Boubils musikaliska tolkning av Victor Hugos klassiska roman Samhällets olycksbarn har rönt stora framgångar världen över och filmatiserats vid ett flertal tillfällen.

Den franska uruppsättningen från 1980 skiljer sig en hel del mot den produktion med engelsk text av Herbert Kretzmer som brittiske producenten Cameron Mackintosh fem år senare satte upp i West End. Man brukar därför säga att musikalen hade sin urpremiär i London.

4.25/5 (83)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Johan
Johan
4 månader sedan

Hur ändrar man betyget? Det blev helt fel.

en oväntad bra lista där jag har sett de allra flesta antingen live eller på film.
Jag hade kanske plockat med Lejonkungen som är en riktig klassiker vid det här laget och tagit med den istället för antingen Hamilton (trots att många älskar den) eller Kristina (som egentligen bara är intressant och älskad av oss svenskar – Mig inkluderat.)

men på det hela taget en väldigt bra lista.

Hjalmar
Hjalmar
1 år sedan

rent, och corus line är inte måsten medans matilda, cats, och hamilton borde vara på listan

Eva Karin Österlund
Eva Karin Österlund
2 år sedan

Varför är inte Cats med? /Eka

Lasse Lingman
Lasse Lingman
3 år sedan

Jag saknar min favorit MIss Saigon som jag sett 8 ggr. Sett de flesta men är nyfiken å¨Broarna

Jennie
3 år sedan

Även svenska Emmi Christensson har spelat huvudrollen som Christine på West End!


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap