Listor.se

Sveriges största listsajt

Listor på listor: 10 klassiska listor du borde ha koll på

Nu blir det meta! Eller tårta på tårta. Kalla det vad du vill – vi väljer att kalla det för listor på listor. Heter en sajt Listor.se måste det i alla fall finnas en ordentlig lista över just klassiska listor.

Hängde du inte med? Oroa dig inte, det är inte så knöligt som det låter. Kolla igenom hela listan här nedanför så fattar du galoppen.

Vi hade dock lite svårt att komma på bra listor som vi tyckte förtjänade att vara med, och många goda kandidater, däribland Svensktoppen och White Guides årliga lista över världens bästa restauranger fick alla se sig hamna utanför den exklusiva skaran.

10. Foo Fighters 52-sidor långa rider

foofighters-rider
Bild: © Public domain

Foo Fighters är kända för att smyga in lustigheter i sina riders (de listor med önskemål artister skickar till konsertarrangören innan en spelning), men inför 2011 års världsturné överträffade Dave Grohl och grabbarna sig själva. Och det med råge. I arrangörernas brevinkast damp det innan bandets ankomst ner en 52 sidor lång lista med rimliga, men väldigt kreativt illustrerade krav. Komplett med färgläggningsbilder, labyrinter och annat pyssel blev den fiffiga ridern en viral succé.

9. Regelverket i Fight Club

fightclublista
Bild: © Public domain

Listan på regler för att få vara med i Tyler Durdens (Brad Pitt) slagsmålsklubb är lika enkla och rättvisa som de är råa:

1st RULE: You do not talk about FIGHT CLUB.

2nd RULE: You DO NOT talk about FIGHT CLUB.

3rd RULE: If someone says ”stop” or goes limp, taps out the fight is over.

4th RULE: Only two guys to a fight.

5th RULE: One fight at a time.

6th RULE: No shirts, no shoes.

7th RULE: Fights will go on as long as they have to.

8th RULE: If this is your first night at FIGHT CLUB, you HAVE to fight.

8. Svenska Akademiens ordlista

saol
Bild: © U. Aujar

Sveriges längsta lista måste ju ändå vara SAOL – Svenska Akademiens ordlista över svenska språket. Den allra första upplagan utgavs 1874 och den fjortonde är planerad att släppas i april 2015. Och ja, ”hen” kommer att finnas med.

7. Billboard Hot 100

hot100
Bild: © Billboard

Världens tyngsta hitlista för populärmusik är så klart given i de här sammanhangen. Billboard Hot 100 har sedan 1955 redovisat USA:s för tillfället populäraste låtar. Listan som publiceras varje torsdag i musiktidskriften Billboard är baserad på både på försäljningssiffror och radiospelningar.

6. Maslows behovstrappa

maslow
Bild: © Rakel Rejnheden

Forskaren Abraham Maslows behovstrappa, eller behovshierarki som den också kallas, är en modell som förklarar hur vi människor prioriterar våra behov. Modellen menar att en människas behov kan delas in i följande 5 kategorier:

1. Grundläggande behov (mat, kläder, tak över huvudet osv.)
2. Trygghetsbehov
3. Kärleks- och gemenskapsbehov
4. Uppskattningbehov
5. Behov av självförverkligande

Den primära idén innebär att behoven på en lägre nivå måste vara tillfredsställda innan högre mål blir viktiga för individen.

[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]

5. Oskar Schindlers namnlista

schindlerslista
Bild: © Public domain

De flesta av oss har säkert sett Steven Spielbergs gripande drama ”Schindler’s List” och vet vad det handlar om. För er som missat den sjufaldigt Oscarsbelönade filmen kan vi avsölja att titeln syftar på den förteckning över runt tolvhundra judiska arbetare som den tysk-tjeckiske industrimannen Oskar Schindler räddade undan förintelsen.

4. De 95 teserna

luther95teser
Bild: © Public domain

Martin Luther (1483-1546) startade en revolution med de 95 teser han enligt traditionen spikade upp på en av portarna till slottskyrkan i Wittenberg den 31 oktober 1517. På köpet blev han dödsfiende med Påven och förklarades fredlös av kejsaren Karl V.

3. De tolv stegen

12-steg
Bild: © Public domain

De tolv stegen är hämtade ur rörelsen Anonyma Alkoholister och föddes efter befruktningen mellan Oxfordgruppernas dynamiska andlighet och alkoholisters djupa lidande. Metoden som hjälpt miljontals människor världen över bygger på tron på en ”högre makt”, men är inte bunden till en specifik religion eller gud.

2. USA:s konstitution

usa-konstitution
Bild: © Public domain

USA:s konstitution, antagen den 17 september 1787, är världens näst äldsta ännu gällande skrivna grundlag. Endast San Marinos motsvarighet från år 1600 är äldre. En får dock erkänna att den amerikanska grundlagen haft större effekt på omvärlden än den lilla republiken i södra Europa. Konstitutionen är uppdelad i sju artiklar (motsvarande kapitel i svenska lagar), men det är de för närvarande 27 tilläggen som gör den intressant. I synnerhet tillägg nummer två, det som förbjuder inskränkningar av delstaternas miliser och bedyrar folkets rätt att äga och bära vapen.

1. De tio budorden

10budorden
Bild: © Public domain

Alla listors urmoder. Ja, de tio budorden måste nog ändå betraktas som listornas lista. Med klassiker som ”Du skall inte dräpa” och ”Du skall inte stjäla” lade Moses grunden till vad som skulle kunna liknas vid sunt förnuft när han läste högt från Guds stentavlor. Men bäst av alla är nästan: ”Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.”

4/5 (7)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap