Listor.se

Sveriges största listsajt

RETROSPECIAL: 10 klassiska tv-spel

Vi lever utan tvekan i nördarnas tidsålder. Sci-fi- och superhjälterullar produceras på löpande band i Hollywood-fabriken, The Big Bang Theory är en av världens populäraste tv-serier och gamingkulturen är större än någonsin. Det har äntligen blivit coolt att spela tv-spel!

I störtfloden av nya titlar som Call of Duty, Grand Theft Auto och FIFA för att bara nämna några, är det lätt att glömma bort sina rötter. Vi har därför listat elva klassiska tv-spel som vi alla någon gång blivit mer eller mindre beroende av. Oavsett om det handlar om en italiensk rörmokare, invasioner från yttre rymden eller att försöka knocka Mike Tyson – det här är tv-spelen vi aldrig kommer att tröttna på!
 
 

11. Duck Hunt

duck-hunt
Duck Hunt från Nintendo var värsta framtidsspelet när det lanserades under åren 1985-87. Varför? Det var det första spelet med tillbehöret NES Zapper, en ljuspistol med vilken spelaren kunde skjuta ankorna på TV-skärmen. Ascoolt – i 5 minuter. Denna forntida föregångare till Wii blev tråkigt ganska snabbt, men platsar trots detta med nöd och näppe bland tidernas mest klassiska spel.
 

10. Mega Man

mega-man
Svingrymma Mega Man från 1987 följer huvudkaraktären med samma namn i kampen mot den galne vetenskapsmannen Dr. Wily och hans robotarmé. Spelet som utvecklades av japanska Capcom för NES blev aldrig någon storsäljare, men har ända sen lanseringen hyllats av spelentusiaster världen över.
 

9. Pong

pong
Briljanta Pong från 1972, utvecklat av Atari, var det första kommersiellt framgångsrika arkadspelet och är idag allmänt känt som spelet som skapade tv-spelsmarknaden. Sedan 2007 hålls svenska mästerskap i Pong i Stockholm.
 

8. Ice Hockey

ice-hockey
Detta galet roliga och beroendeframkallande hockeyspel från Nintendo släpptes 1988 till konsolen Nintendo Entertainment System. Roliga spelartyper, slagsmål där förloraren blir utvisad och varken offside eller icing. Laglös hockey när den är som allra bäst!
 

7. The Legend of Zelda

zelda
Legendariska spelserien The Legend of Zelda skapades av Shigeru Miyamoto, även känd för att ha utvecklat Super Mario-franchisen, och det första spelet släpptes 1986. Spelet där hjälten Link har som uppdrag att rädda prinsessan Zelda från den onde antagonisten Ganon, var det första med en batteribackup som erbjöd upp till tre spelare att samtidigt spara sin status i kassetten.
 

6. Harpan

Harpan
Harpan må kanske inte vara ett tv-spel i ordets rätta bemärkelse. Men vem har inte spelat det klassiska patiensspelet på en gammal Windows-burk någon gång? Svar: typ ingen. I datorvarianten av Harpan kan man både vinna och förlora poäng under läggningens gång. Samtidigt kan, om man vill, den tid klockas som man använder för att fundera ut en lämplig strategi för flyttning av korten. Genom tidtagningen kan spelaren tävla mot sig själv genom att med snabba och kloka beslut försöka få patienten att gå ut på kortast möjliga tid. Läs mer och spela Harpan gratis här!
 

5. Space Invaders

space-invaders
Vem har inte någon gång fastnat i timtal framför Space Invaders i en eller annan form? Det genialiska arkadspelet, utgivet av Taito 1978, är skapat av Tomohiro Nishikado och går ut på att styra en kanon i sidled och försöka skjuta ner olika rymdmonster.
 

4. Punch-Out!!

punch-out
Supersköna Punch-Out!! lanserades första gången 1984 som ett arkadspel, men det är NES-versionen vi minns bäst. Man figthades så tummarna blödde och slog ut titelhållarna, Piston Honda, Bald Bull och Super Macho Man nivå för nivå, innan man slutlige nådde den till synes oövervinneliga slutmotståndaren i form av ingen mindre än självaste Mike Tyson.
 

3. Pac-Man

pac-man
Den gula lilla gubben som äter prickar och blir jagad av spöken i labyrinter, är tidernas kanske mest kända datorspelskaraktär. När Pac-Man lanserades som arkadspel 1980 blev det snabbt ett fenomen inom spelindustrin och spelet är idag ikonstämplat. På Thorildsplans tunnelbanestation i Stockholm kan man skymta både huvudpersonen och de inte så skräckinjagande spökena, som en del av den tv-spelsinfluerade konstnärliga utsmyckningen.
 

2. Donkey Kong

donkey-kong
Första gången vi mötte tv-spelvärldens odiskutable kung, Super Mario, var i arkadspelet Donkey Kong från 1981, men då under namnet Jumpman med yrket snickare istället för rörmokare. Spelet går ut på att styra hjälten uppåt på en byggnadsställning för att rädda Pauline från Donkey Kong. Enligt ett dementerat rykte skulle spelet egentligen hetat Monkey Kong, men ett suddigt fax gjorde att det i stället blev Donkey Kong. I dokumentären ”The King of Kong: A Fistful of Quarters” från 2007, får vi följa kampen om Donkey Kong-världsrekordet mellan två spelare, Steve Wiebe och Billy Mitchell. Rekommenderas varmt!
 

1. Super Mario Bros.

super-mario-bros
Världens mest klassiska tv-spel genom alla tider är naturligtvis Super Mario Bros. till Nintendos 8-bitarskonsol från 1985. Plattformsspelet kretsar kring den lille rörmokaren från Mario Land som skall rädda prinsessan Toadstool (senare känd som Peach) från den onda sköldpaddskungen Koopa (senare känd som Bowser) och återställa ordningen i Mushroom Kingdom. Skruvat, roligt och utan tvekan bäst! Det snart 30 år gamla spelet har till dags dato sålts i fler än ofattbara 40 miljoner exemplar världen över, vilket gör det till tidernas 4:e mest sålda tv-spel.

2.67/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
patiensgratis.com
1 år sedan

Online-patiens är en fascinerande intellektuell aktivitet mot tristess och stress.

Spindel online-patiens är populärt för sina lätt att komma ihåg regler och förtrollande engagemang. En ytterligare attraktion för användare är förmågan att välja önskad svårighetsnivå: enkel, medium eller komplex).


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap