Listor.se

Sveriges största listsajt

25 klassiska leksaker

Det är något speciellt med nostalgiska leksaker. Att hålla ett Märklintåg i handen, känna lukten av en gammal teddybjörn eller förbryllas av He-Mans välsvarvade magrutor. Ja, en del saker vittnar verkligen om en svunnen tid som i vissa fall nästan kan definiera en hel barndom. Kommer du ihåg dessa 25 klassiska leksaker vi brukade leka med innan smartphones och surfplattor?

Back in the days fick barn roa sig med pinnar och kottar, men när plast blev populärt i mitten av 1900-talet uppstod en helt ny marknad för leksaker och vi fick stifta bekantskap med varumärken som Lego och Barbie. Här blandar vi friskt och tittar närmare på såväl gamla storsäljare, som mer obskyra inslag från tiden då leksakerna fortfarande hade ett uns själ kvar.

Vilken var din absoluta favoritleksak när du var liten?
 
 

25. Spelkulor

Spelkulor
Kommer ni ihåg porsar, dankar och rymdisar? Vi pratar givetvis om spelkulor. De eftertraktade kulorna var superpoppis på skolgårdarna under 80- och 90-talen, men har en mycket äldre historia än så. Redan de gamla romarna spelade faktiskt med marmorkulor, och på 1920-talet började man tillverka stenkulor i spelsyfte. Så det är bara att gå ut, sopa rent garageuppfarten, ställa upp en ”pyrra” och utmana polarna i ett känsloladdat parti kula!
 

24. Quints

Quints
De som var unga på 90-talet känner säkert igen dessa gulliga små dockor. Quints, eller ”femlingarna” som de kallades på svenska, fanns i olika hår- och hudfärger och såldes i set med olika tillbehör.
 

23. Meccano

Meccano
Meccano grundades i Storbritannien 1901 och hade sin storhetstid under 30- och 50-talet. Modellbygglådan innehöll olika byggsatsdelar som plattor, balkar, hjul, axlar och kugghjul som kunde monteras ihop och isär efter eget tycke.
 

22. Kodak Kolorkins

Kodakkolorkins
Är det någon som kommer ihåg Kodak Kolorkins? Under slutet av 80-talet lanserade Kodak en serie mjukdjur som kunde köpas tillsammans med deras produkter. Mjukdjuren tillverkades bara under några år men blev otroligt populära och såldes i över 40 miljoner exemplar världen över.
 

21. Madballs

Madballs
Madballs dök upp i mitten av 80-talet och var en serie gummibollar med olika läskiga ansikten som gick att samla på. De obehagliga bollarna var otroligt hypade under en kort period, men försvann relativt snabbt från leksakshyllorna.
 

20. Playmobil

Playmo
Efter oljekrisen 1973 hade priset på plast skjutit i höjden vilket gav det tyska företaget Brandstättergruppen idén att börja tillverka små leksaker som kostade mindre att tillverka. Resultatet kom 1974 och fick namnet Playmobil.
 

19. Brio leksaksspis

Briospis
Hur många fantasimiddagar har inte tillagats på Brios röda spis? En svensk leksaksklassiker!
 

18. Furby

Furby
Originalversionen av den talande elektroniska leksaken Furby tillverkades mellan 1998-2000 och såldes under denna period i över 40 miljoner exemplar. Den lurviga figuren talade till en början endast det påhittade språket ”furbish”, men var programmerad att successivt lära sig engelska.
 

17. Tamagotchi

Tamagotchi
Det digitala ”husdjuret” Tamagotchi utvecklades i Japan 1996 och utsågs till årets julklapp i Sverige 1997. Det gällde att ta hand om sitt lilla djur ordentligt för att hålla det vid liv, något som orsakade viss oro i landets skolor. Lärarna var nämligen rädda att eleverna inte skulle kunna fokusera på skolarbetet när de tog hand om sina elektroniska kompisar.
 

16. Slinky

Slinky
Denna leksaksklassiker uppfanns 1943 av misstag av ingenjören Richard James och tillverkades ursprungligen av stål. På 70-talet lanserades Slinkyn i färgad plast då det ansågs vara säkrare för barn att leka med.
 

15. Slime

slime
Leksaksföretaget Mattel introducerade en ny leksak på marknaden lagom till julen 1976 – slime! Den geléliknande geggan som bestod av guargummi fanns i olika färger och såldes förpackad i en liten soptunna.
 

14. Duplo

Duplo
Som Lego för de allra minsta. Duplo introducerades 1969 och bestod till en början endast av stora legobitar i fyra olika färger. Senare tillkom även figurer och rundade klossar med ögon, dörrar och vagnar. Duplos produkter finns fortfarande på marknaden, men har inte samma sköna känsla som originalen.
 

13. Skogsfamiljerna

Sylvanianfamilies
Skogsfamiljerna lanserades av det japanska spelföretaget Epoch 1985 och de samlingsbara skogsdjuren blev snabbt en succé över hela världen.
 

12. Brio tax

Briohund
Brios klassiska draghund började tillverkas på 50-talet, och de riktigt tidiga versionerna är så fina att man nästan smäller av.
 

11. Jojo

jojo
Jojon blev en populär leksak på 1930-talet, men den snurriga leksaken uppfanns faktiskt redan på antiken. Efter andra världskriget ökade den i popularitet igen och på 80-talet upplevde världen en andra jojo-boom.
 

10. Star Wars-figurer

starwarsfigurer
Leksaksföretaget Kenners serie av figurer baserade på karaktärerna från ”Star Wars” blev inte oväntat en enorm succé över hela världen. Mer än 100 unika figurer såldes mellan 1978 till 1985 i över 300 miljoner exemplar, och idag är de riktiga dyrgripar på samlarmarknaden.
 

9. Lyckotroll

Troll
De första Lyckotrollen, eller Damtrollen som de också kallas efter sin danske upphovsman Tomas Dam, skapades ursprungligen 1959 och blev snabbt en succé i Europa. På 60-talet introducerades de söta trollen i USA som ”Good Luck Trolls”. Efter att ha fallit i glömska en tid gjorde leksaken en storstilad comeback i början av 90-talet.
 

8. Transformers

transformers
I mitten av 80-talet föddes en av tidernas coolaste leksaker – Transformers. Robotarna som kan förvandla sig till bilar härstammar från den fiktiva planeten Cybertron och är indelade i två klaner: Autobots (de goda) och Decepticons (de onda). Leksakerna blev så populära att de gav upphov till en tecknad serie som sändes under 80-talet, och på senare år har vi även sett fläskiga Hollywood-produktioner med de tuffa bilrobotarna.
 

7. Polly pocket

Pollypocket
Dockhuset som var så litet att det skulle få plats i en ficka började säljas i butik 1989 och blev genast en supersuccé. Dockorna var knappt 2 cm långa och de hopfällbara husen kom i flera olika modeller.
 

6. Kåldockor

Kaldocka3
Kåldockorna var en serie tygdockor som skapades av den amerikanska konststudenten Xavier Roberts 1978 och var populära under 80-talet. Varje docka sades vara unik och hade olika ansiktsdrag, kläder och hårfärg.
 

5. My Little Pony

Mylittlepony
De små färgglada plasthästarna i My Little Pony-konceptet lanserades 1983 och blev en dundersuccé som gav upphov till både en tecknad långfilm och en tv-serie.
 

4. Micro Machines

Micro-machines
Dessa supercharmiga minibilar dök upp på leksakshyllorna under mitten av 80-talet och förblev väldigt populära långt in på 90-talet.
 

3. He-Man


He-Man lanserades första gången 1981, och de kommande 10 åren var figurer som Beast Man, She-Ra, Evil-Lyn, Moss Man och Skeletor det absolut mest avundsvärda man kunde ha i sin ägo – förutsatt att man gillade actionfigurer. Precis som Transformers fick He-Man en egen tecknad tv-serie, samt en biofilm med ingen mindre än Dolph Lundgren i huvudrollen som den blonde hjälten.
 

2. Sindy-dockan

Sindy-docka
Originalversionen av Sindy, utrustad med en moderiktig garderob, tillverkades mellan 1963-1986 och var tänkt som en mer barnvänlig version av den populära Barbie-dockan. Några år senare lanserades även hennes pojkvän Paul, döpt efter Paul McCartney.
 

1. Monchhichi

monchhichi
Världens kanske genom tiderna sötaste leksak, den japanska apdockan Monchhichi, skapades 1974 av Koichi Sekiguchi och blev genast en jättesuccé. I Sverige var den gulliga dockan som mest populär under första halvan av 80-talet.

4.44/5 (34)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap