Listor.se

Sveriges största listsajt

15 klassiska brädspel

Få saker får känslorna att svalla som sällskapsspel. Tänk bara hur många familjefejder skaparna av Monopol måste ha på sitt samvete. Här har vi listat 15 klassiska brädspel som de flesta av oss har genomlidit vid olika tillfällen.

Under en regnig dag på landet. Efter maten på julafton. I skidstugan efter en dag i backen. Då brukar det gamla sällskapsspelet åka fram. Frågesport, strategi- eller rollspel? Alla har vi våra favoriter när det är dags att samlas med vänner och familj för att damma av de gamla sällskapsspelen.

Vilket är din favorit bland alla brädspelsklassiker?
 
 
 

15. Rappakalja


Rappakalja är ett sällskapsspel som går ut på att komma på trovärdiga förklaringar till svåra ord, där meningen är att på ett övertygande vis ljuga ihop en förklaring snarare än att svara rätt. I detta spel är fantasi viktigare än kunskap.
 
 

14. Fia


I Fia har varje spelare fyra spelpjäser i varsitt bo och målet är att med utgång från tärningskast flytta sina pjäser från boet, ett varv medsols runt spelplanen och slutligen in i mitten. Den som först når mitten med samtliga pjäser vinner.

”Fia med knuff” innebär att om man hamnar på samma spelruta som en motspelare, ”knuffar” man ut motståndarens spelpjäs. Det betyder att motspelaren får börja om från sitt bo med spelpjäsen. Spelrutorna som leder in i mitten av spelplanen är ”säker mark” och man kan därför inte bli utknuffad där.
 
 

13. Kinaschack


Kinaschack är ett brädspel som går ut på att flytta färgade, ofta kulformade spelpjäser över ett stjärnformat bräde fyllt av hål. Spelet kan spelas av 2-6 spelare. Man flyttar pjäserna genom att låta dem ”hoppa” över andra pjäser och man får ta flera steg om det är möjligt. Spelet har trots sitt namn inte sitt ursprung i Kina, utan gavs namnet för att det skulle låta exotiskt.
 
 

12. Stratego


Stratego är ett sällskapsspel för två personer. Spelplanen består av ett rutnät med storleken 10×10 rutor. Varje spelare förfogar över vars 40 spelpjäser som representerar en armé. Spelpjäserna är rankade utifrån olika armégrader. Målet med spelet är att hitta motståndarens flagga, eller att besegra så många av motståndarens spelpjäser att han inte kan utföra något drag. Den som först uppnår något av dessa mål vinner spelet.
 
 

11. Backgammon


Backgammon är ett spel för två, som spelas på ett bräde med 24 tunna trekanter som kallas spetsar eller punkter. Punkterna har olika färger och är grupperade i fyra fyrkanter med sex punkter var. Fyrkanterna kallas inre plan eller yttre plan. Inre plan och yttre plan är avskilda av en linje ned genom centrum av brädet, som kallas barriär. Målet i backgammon för spelarna är att få hem alla sina brickor till sin egen inre plan för att därefter ta ut dem från brädet. Den spelare, som först får alla sina bricker av brädet, vinner spelet.
 
 

10. Alfapet


Populära ”Scrabble” har legat på försäljningstoppen i USA i över 30 år. Ordspelsklassikern går ju som bekant under namnet Alfapet här hemma och gynnar spelare med stort ordförråd.
 
 

9. Pandemic


Pandemic är ett kooperativt brädspel för två till fyra spelare. Spelet är konstruerat av Matt Leacock och lanserades av Z-Man Games 2008. Bakgrunden till spelet är att fyra stora sjukdomar har brutit ut och det är spelarnas uppgift i roller som experter från CDC i Atlanta att stoppa en pandemi. Till skillnad från de flesta spel är Pandemic inte ett spel där spelarna spelar mot varandra, istället ska de samarbeta för att utveckla de fyra botemedel som krävs för att stoppa sjukdomarna innan något av spelets förlustvillkor uppfylls.
 
 

8. Ticket to Ride


Ticket to Ride går ut på att resa mellan städer och åka så långa sträckor som möjligt för att generera poäng.
 
 

7. Monopol

Klassiska brädspel
Monopol är ett av världens genom tiderna mest sålda sällskapsspel, lanserat 1935 av spel- och leksaksföretaget Parker Brothers. Visste du att den amerikanska originalversionen av spelet utspelar sig i Atlantic City?
 
 

6. Trivial Pursiut


Världens mest kända frågesportspel skapades av kanadensarna Chris Haney, John Haney och Scott Abbott, och första utgåvan nådde butikerna 1981. Slå en tärning, svara på frågor och samla tårtbitar – reglerna i TP finns det inte mycket att säga om. Lika delar underhållning och allmänbildning.
 
 

5. Battleship


Battleship, eller Sänka skepp som vi kallar det i Sverige, är ett spel där två spelare försöker sänka varandras fartyg genom att gissa vilka av spelplanens rutor som rymmer ett skepp. Oss veterligen det enda spelet på listan som blivit Hollywoodfilm, för övrigt med svenske Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna.
 
 

4. Cluedo


Cluedo, utvecklat av Waddington Games 1948, utspelas på ett engelskt gods där man skall lösa en mordgåta. Spelet har släppts i flera utgåvor och många av namnen som används i spelet har ändrats med tidens gång.
 
 

3. Settlers of Catan


Settlers of Catan är ett brädspel som går ut på att spelarna koloniserar byar, städer och vägar på ön Catan. Spelet är framtaget av tyske tandläkaren och speldesignern Klaus Teuber.
 
 

2. Risk


I strategiklassikern Risk sätts din taktiska förmåga på prov, där du med list och en nypa flax har möjlighet att erövra hela världen.
 
 

1. Schack


Tidernas brädspel, schack, har anor så långt tillbaka som på 500-talet och är ett bräd- och strategispel för två deltagare. Spelet är det enda på listan som nästan anses som en officiell sport med världsmästerskap och allt! Vem har inte hört talas om amerikanen Bobby Fischer och det klassiska partiet om vm-titeln 1972 mot ryssen Boris Spasskij, mitt under det kalla kriget? År 2013 vann den unge norrmanen Magnus Carlsen som förste nordbo den prestigefulla titeln.
 

3.88/5 (8)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap