Listor.se

Sveriges största listsajt

10 kända böcker som blivit bannlysta

Genom hela mänsklighetens historia har skönlitteraturen varit ett återkommande föremål för censur. Vare sig det handlat om politik, religion eller sexualitet så är det alltid någon någonstans i världen som låtit sig uppröras lite för mycket.

I dagens bokvänliga samhälle är vi dock tillåtna att läsa om allt från korruption och våld till sex och droger utan att behöva vara rädda för repressalier. För att fira detta faktum ger vi er här en lista över tio kända böcker som blivit bannlysta genom åren, men som vi alltså är fria att ta del av idag.

10. Frankenstein – Mary Shelley (1818)

Frankenstein

Mary Shelleys monsterklassiker (höhö) bannlystes i Sydafrika under apartheid-åren på grund av ”obscent” och ”opassande” innehåll.

9. På västfronten intet nytt – E. M. Remarque (1929)

På västfronten intet nytt

Erich Maria Remarques klassiska skildring av första världskriget förbjöds i Nazityskland under krigsåren med motiveringen att den skulle vara demoraliserande och kränkande.

8. American Psycho – Bret Easton Ellis (1991)

10 kända böcker som blivit bannlysta

Bret Easton Ellis makabra roman om den seriemördande aktiemäklaren Patrick Bateman ansågs så våldsam att både försäljning och inköp av boken förbjöds i den australiska delstaten Queensland. Idag finns den dock åter tillgänglig för allmänheten, men i hela landet är det fortfarande 18 års-gräns för att få ha ett exemplar i sin ägo.

7. Djurfarmen – George Orwell (1945)

Djurfarmen

George Orwells satiriska roman om en bondgård där djuren beslutar sig för att göra uppror mot sin bonde har bannlysts i flera länder genom åren, dock av en mängd olika anledningar. Boken förbjöds direkt efter publicering i Sovjetunionen och andra kommunistländer av ideologiska skäl, och i Kenya nekades en teateruppsättning av fabeln på grund av dess kritik mot korrupta ledare. 2002 drogs romanen tillbaka från skolorna i Förenade Arabemiraten med motiveringen att den innehöll texter och bilder som inte ansågs förenliga med islamiska värderingar. Framför allt var det förekomsten av en människoliknande, talande gris som upprörde. ”Djurfarmen” är än idag bannlyst både på Kuba och i Nordkorea, och i Kina finns den bara tillgänglig i en censurerad version.

6. Bibeln

Bibeln

Världens mest sålda bok finns inte att få tag på någonstans i hela Nordkorea. Den slutna diktaturen är dock långt ifrån det enda land som förbjudit kristendomens heliga skrift genom historien.

5. Da Vinci-koden – Dan Brown (2003)

Da Vinci Koden

Dan Browns bestseller bannlystes 2004 i Libanon då katolska ledare ansåg boken som kränkande gentemot kristendomen.

4. Anne Franks dagbok – Anne Frank (1947)

Anne Franks Dagbok

Så var det dags för Libanon att visa framfötterna igen! ”Anne Franks dagbok” förbjöds i landet för sin ”fördelaktiga porträttering av judar, Israel och sionism”.

3. Du sköna nya värld – Aldous Huxley (1932)

Du sköna nya värld

Aldous Huxleys parodi på H.G. Wells utopiska framtidsskildring ”Men Like Gods” är inte helt olik George Orwells klassiker ”1984”. Varför den förbjöds? Inledningsvis var det irländarna som plockade ner boken från hyllorna för sin kontroversiella syn på barnafödande. I USA har flera delstater försökt få bort ”Du sköna nya värld” från läroplanen på grund av dess ”negativa tema.”

2. Vredens druvor – John Steinbeck (1939)

Vredens Druvor

John Steinbecks Pulitzer-belönade mästerverk ”Vredens druvor” från 1939 var under en period förbjuden bland annat i Kalifornien för sin påstått ”osmickrande porträttering av områdets befolkning”.

1. Satansverserna – Salman Rushdie (1988)

Satansverserna

Salman Rushdie fick en fatwa hängande över sig för sina satans verser… I följande länder bannlyste man ”Satansverserna” för påstådd hädelse mot islam: Bangladesh, Egypten, Indien, Iran, Kenya, Kuwait, Liberia, Malaysia, Papua Nya Guinea, Pakistan, Senegal, Singapore, Sri Lanka, Tanzania och Thailand.

4.8/5 (5)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap