Listor.se

Sveriges största listsajt

Historiens mest ikoniska gitarrer

Vissa anser att utseende och image inte har något med rockmusik att göra, utan att allt istället handlar om sound och teknik. Vi menar dock att dessa människor helt missuppfattat begreppet rock ’n’ roll. Kolla bara på den här listan över historiens mest ikoniska gitarrer!

Vissa av gurorna på listan är så förknippade med sin ägare att det närmast skulle liknas vid en skymf om någon annan använde en likadan. Några av tidernas största rockstjärnor och gitarrister staplas på hög i listan som presenteras i sin helhet här nedan – och visst börjar det klia lite i de gamla riff-fingrarna?
 
 

20. Kurt Cobain – Fender Jag-Stang

Ikoniska gitarrer
Kurt Cobain hade en svaghet för Fenders modeller Jaguar och Mustang. För att slippa välja en av favoriterna blev det naturliga steget att kombinera de två. Resultatet – Fender Jag-Stang. Efter Cobains död efterskänktes hans blå modell av gitarren till R.E.M.-gitarristen Peter Buck, som kan ses använda den i videon till ”What’s the Frequency Kenneth?”
 

19. James Hetfield – ”EET FUK” ESP Explorer

Ikoniska gitarrer
Metallicas James Hetfield har använt en mängd olika Explorers genom tiderna, men den som står ut får ändå sägas vara hans vita ”EET FUK”-modell från ESP, som användes flitigt under ”And Justice For All”-turnen i slutet av 80-talet. Det är än idag oklart vad texten på gitarren betyder.
 

18. Rick Nielsen – 5-halsad Hamer

Ikoniska gitarrer
Konkurrensen är, om man ska vara helt ärlig, inte direkt mördande när det kommer till klassiska 5-halsade gitarrer. Kanske är det just därför Cheap Trick-gitarristen Rick Nielsens märkliga konstruktion tar plats på listan.
 

17. Willie Nelson – ”Trigger”

Ikoniska gitarrer
Willie Nelson köpte sin ”Trigger”, en akustisk Martin N-20, redan 1969, och det numer minst sagt slitna instrumentet har förblivit hans trognaste följeslagare genom åren. Han har själv sagt angående sin relationen till den älskade gitarren: ”When ”Trigger” goes, I’ll quit.”
 

16. Bo Diddley – ”Twang Machine”

Ikoniska gitarrer
Inflytelserika blues- och rockmusikern Bo Diddley skapade denna rektangulärt formade gitarr för Gretsch 1958. Inspirationen hämtades från hemmagjorda instrument från gamla folkmusiker, som bland annat tillverkade gitarrer av cigarrlådor.
 

15. Jack White – ”Airline”

Ikoniska gitarrer
Det är vid det här laget ganska väl vedertaget att The White Stripes grundläggande färgschema innehåller färgerna rött, svart och vitt. Frontmannen Jack Whites ”Airline”-modell, passar så bra i bandets stillmall att den verkar skräddarsydd för sitt ändamål. Gitarren är ursprungligen en lågprismodell tillverkad av Valco som säljs genom postorder, vilket var precis vad White behövde för att bevisa att man inte behöver en dyr kvalitetsgitarr för att kunna spela vad man vill.
 

14. Prince – ”Cloud”

Ikoniska gitarrer
Denna berömda gitarr hade en framträdande roll i filmklassikern ”Purple Rain” från 1984 med Prince i huvudrollen. Vissa fans hävdar att hans ”symbol-gitarr” är hans fetaste, men the Cloud är helt enkelt sexigare!
 

13. Tom Morello – ”Arm The Homeless”

Ikoniska gitarrer
Tom Morello beställde denna gitarr från en lokal gitarraffär i Hollywood, helt enligt hans egna exakta specifikationer. Resultatet blev vad han själv kallat ”the shittiest guitar in the world”. Efter att instrumentet genomgått flertalet modifikationer, gav den forna RATM-gitarristen upp och valde istället att fokusera på att med den skeva guran skapa ett eget sound. Resten är, som man brukar säga, historia.
 

12. Zakk Wylde – ”Bullseye” Gibson Les Paul

Ikoniska gitarrer
När Zakk Wylde började turnera med Ozzy Osbourne insåg han tidigt att han inte skulle kunna komma släpandes med sin gräddvita Gibson Les Paul – inget som tydligen ett gäng svarta ringar inte kunde råda bot på!
 

11. Gene Simmons – Kramer yxbas

Ikoniska gitarrer
Säga vad man vill om Kiss och deras musikaliska skicklighet – det är omöjligt att förneka vikten av hur mycket bandets image påverkat deras framgångar. Men nog om det – Gene Simmons har en bas formad som en jävla yxa! Det må inte vara en gitarr i ordets rätta bemärkelse, men med en design som denna går yxan inte att förbise. Lite töntigt kan tyckas, men är det något band som kommer undan med det är det Kiss.
 

10. Neil Young – ”Old Black” Gibson Les Paul

Ikoniska gitarrer
Neil Youngs ”Old Black”, ursprungligen en Gibson Les Paul Goldtop, har hängt med ”the godfather of grunge” i över fyrtio år, och har använts på nästan alla hans studioalbum. Få musiker visar den typen av engagemang för ett enskilt instrument genom en hel karriär – med redan nämnda Willie Nelson som undantag.
 

9. Paul McCartney – Höfner-bas

Ikoniska gitarrer
Okej, det här är inte heller en gitarr, men ex-Beatlen Paul McCartneys vrålsnygga Höfner-bas får ändå vara med. Bara för att den är så fin!
 

8. Randy Rhoads – Flying-V Polka Dot

Ikoniska gitarrer
Ozzy Osbournes karriär efter Black Sabbath hade inte varit mycket hänga i granen om det inte vore för Randy Rhoads. Gitarristen var med och skrev samtliga spår på Ozzys första två (och utan tvekan mest framgångsrika) album, Blizzard of Ozz och Diary of a Madman, fram till sin död 1982. Rhoads prickiga Flying-V har en självklar plats på denna lista – kombinationen hårdrock och polka dots måste uppmuntras!
 

7. Brian May – ”Red Special”

Ikoniska gitarrer
Gitarren ansvarig merparten av Queen-gitarristen Brian Mays odödliga riff är egentligen ett hemmabygge som tillverkades av stjärnan tillsammans med sin pappa redan 1963. May använder än idag gitarren, även om den genom åren genomgått ett antal restaureringar.
 

6. Eddie Van Halen – ”Frankenstrat”

Ikoniska gitarrer
Eddie Van Halens legendariska ”Frankenstrat” tillkom som ett resultat av hans försök att kombinera ljudet hos en Gibson med kroppen från en Fender Stratocaster. Gitarren, med sin berömda finish, har tillverkats i ett antal replikor världen över.
 

5. Tony Iommi – ”Old Boy” SG

Ikoniska gitarrer
Tony Iommis ”Old Boy” byggdes i stjärnans hemstad, Birmingham av Jaydee Custom Guitars och användes först under Dio-åren av Black Sabbaths långa karriär. Gitarren har råkat ut för ett antal mindre olyckor genom åren, vilket gett den sitt karaktäristiskt slitna utseende.
 

4. Keith Richards – ”Micawber” Fender Telecaster

Ikoniska gitarrer
Det var med sin gräddkola-gula Fender Telecaster Keith Richards fick den klyftiga idén att ta bort den sjätte strängen för att möjliggöra att två ackord spelar mot varandra. Alltid stämd i öppet G – redo för riffet i ”Brown Sugar”.
 

3. Jimi Hendrix – Monterey Stratocaster

Ikoniska gitarrer
Denna gitarr förtjänat sin plats i musikhistorien av en unik anledning – det faktum att den är mest känd för hur den slutade sina dagar, snarare än dess faktiska utseende och/eller sound. Vid Monterey Pop Festival 1967 höll Hendrix på att avsluta sin spelning med en marathonversion av ”Wild Thing”, när han plötsligt började knäböja vid sin Stratocaster – och satte eld på den. Bilderna på Jimi Hendrix från Monterey tillhör de mest berömda i rockhistorien.
 

2. Angus Young – Jaydee SG

Ikoniska gitarrer
Jaydee Custom Guitars, samma upphovsmän som till Tony Iommis ”Old Boy”, bär även ansvaret för Angus Youngs klassiska specialbyggda SG. Ingen gitarrist i historien är väl så förknippad med modellen som AC/DC-gitarristen?
 

1. Jimmy Page – Gibson Les Paul Standard

Ikoniska gitarrer
Jimmy Page är långt ifrån ensam att ha lirat på denna ikoniska Gibson-modell – men frågan är om det är någon gitarrist som burit upp det vackra instrumentet bättre än Led Zeppelins kreativa kraft? Till skillnad från de flesta instrument på denna lista, är det som gör denna gitarr unik inte dess utseende, utan snarare sättet på hur en enskild briljant gitarrist lyckades göra den synonym med sitt eget sound.

4.38/5 (13)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap