Listor.se

Sveriges största listsajt

Hetaste Hollywood-svenskarna

Vi svenskar blir omåttligt stolta när våra inhemska filmstjärnor och regissörer lyckas i Hollywood – och visst klappar hjärtat lite extra när man ser Dolph Lundgren spöa skiten ur Sylvester Stallone i ”Rocky IV”.

Dolphs tolkning av Ivan Drago är dock inte det enda som satt Sverige på Hollywood-kartan – Greta Garbo, Max von Sydow, Ingrid och Ingmar Bergman med flera kan nog alla ha ett finger med i spelet vad gäller det goda rykte svenskar verkar ha i Tinseltown. På senare tid har dock mycket hänt i den svenska ensemblen och vid sidan om stjärnfabriken Skarsgård syns fler och fler svennar på vita duken och bakom kameran. Här kommer, utan inbördes ordning, den absoluta gräddan av de hetaste Hollywood-svenskarna.

 

Noomi Rapace

n-rapace

Guldbaggebelönade Noomi Rapace blev Lisbeth Salander med hela svenska folket då hon spelade huvudrollen i Stieg Larssons Millenium-trilogi. Hon blev även Guldbaggenominerad för sin roll som Leena i ”Svinalängorna” där hon bland andra spelar mot sin ex-man Ola Rapace.  Den oundvikliga färden över Atlanten skedde 2011, då hon landade en stor roll i ”Sherlock Holmes: A Game of Shadows” med superheta motspelarna Robert Downey Jr. och Jude Law. Ett år senare fick Rapace huvudrollen i Ridley Scotts nya Alien-film, ”Prometheus”.

Alexander Skarsgård

a-skarskard

Alexander är äldst i syskonskaran Skarsgård, fostrad av pappa Stellan och mamma My. Hans första större framträdande på den amerikanska filmduken var som korkad modell som går ett bisarrt öde till mötes i ”Zoolander” mot bland andra Ben Stiller. Han har sedan dess framgångsrikt undvikit att fastna i ”male-bimbo”-facket och istället bjudit publiken på betydligt mer mångfacetterade rolltolkningar. Bland annat har vi fått se Alexander som amerikansk soldat under Irak-kriget i hyllade HBO-serien ”Generation Kill”, som hunkig vampyr i blodiga vampyrserien ”True Blood” och kanske framförallt som hustrumisshandlande skitstövel i HBO:s superhyllade drama ”Big Little Lies”.

Malin Åkerman

m-akerman

Denna svenska aktris och fotomodell är uppvuxen i Kanada och fick sitt genombrott 2005 då hon medverkade i HBO-serien ”The Comeback”. Hon har sedan dess figurerat i filmer som ”27 Dresses”, ”Watchmen”  och ”The Heartbreak Kid”. Åkerman har även gästspelat i flertalet amerikanska tv-serier, bland annat kultförklarade ”Entourage” och hyllade ”Billions”.

Lasse Hallström

l-hallstrom

Lasse Hallström föddes 1946 i Stockholm och regisserade i början av sin karriär ABBA:s musikvideos och senare även dokumentären ”ABBA-The Movie” 1977. Han upptäcktes av jänkarna när filmen ”Mitt liv som hund” gick upp på de svenska biograferna 1985 och inledde därefter sin karriär som Hollywood-regissör. Sedan dess har han hunnit med att regissera en hel drös stjärnspäckade filmer och arbetat med några av Hollywoods största stjärnor – eller vad sägs om namn som Johnny Depp, Leonardo Di Caprio, Michael Cane, Heath Ledger, Juliette Binoche, Richard Gere, Kevin Spacey, Tobey Maguire och Julia Roberts? För ”Mitt liv som hund” och 1999 års ”Ciderhusreglerna” nominerades Hallström till Oscars för bästa regi, men han har ännu inte vunnit någon statyett.

Stellan Skarsgård

stellan-skarsgard

Redan på 60-talet var Stellan Skarsgård tonårsidol efter sin roll i Tv-serien ”Bombi Bitt och jag”. Därefter axlade han olika roller på teatrar runt om i Sverige och hamnade slutligen på Dramaten. Sitt genombrott på vita duken fick han efter sin roll i Hasse Alfredsons ”Den enfaldige mördaren” 1982, för vilken han belönades både med en guldbagge och silverbjörnen på Berlins filmfestival. Han fortsatte på den inslagna vägen och blev den första att gestalta Carl Hamilton i ”Täcknamn-Coq Rouge” 1988 och även senare i ”Den demokratiske terroristen” 1992. Karriären i Hollywood inleddes med en roll i filmen ”Varats olidliga lätthet” och han har sedan dess gått från klarhet till klarhet. Efter en briljant insats i ”Good Will Hunting” som han var nära att bli Oscarsnominerad för har han setts i flertalet stora produktioner som bland annat ”Mama Mia!”, ”The Avengers” och ungefär fjorton ”Pirates of the Caribbean”-filmer.

Joel Kinnaman

j-kinnaman

Joel Kinnaman fick sitt stora genombrott som kokainkrängande stekar-wannabeen JW i ”Snabba Cash”-trilogin. På andra sidan Atlanten slog han igenom i och med sin medverkan i hyllade tv-serien ”The Killing”, baserad på danska ”Brottet”. I Hollywood har vi bland annat kunnat se honom i huvudrollen i nytappningen av klassikern ”Robocop” samt hyllade storserien ”House of Cards”.

Fares Fares

faresfares

Fares Fares föddes 1973 i Beirut och flyttade med sin familj till Örebro 1985. Svenska folket bekantade sig först med Fares i och med ”Jalla Jalla” och ”Kopps” – båda i regi av brorsan Josef – och på senare tid har vi sett honom i bland annat ”Snabba Cash”-serien. Det var egentligen bara en tidsfråga innan Hollywood skulle få korn på denna coola skådis och 2012 spelade han både mot Denzel Washington i ”Safe House” och Jessica Chastain i Oscarsbelönade ”Zero Dark Thirthy” som är den verkliga berättelsen om USA’s jakt på Osama Bin Laden. Just nu kan vi se Fares i HBO:s storsatsning ”Westworld”.

Peter Stormare

p-stormare

Rolf Peter Ingvar Storm, som han egentligen heter, började sin skådespelarkarriär på Dramaten i Stockholm där Ingmar Bergman tog honom under sina vingar. De båda samarbetade bland annat i uppsättningar som ”Kung Lear” och ”Fröken Julie” samt i Oscarsbelönade klassikern ”Fanny och Alexander” från 1982. Samarbetet ledde honom så småningom till Hollywood där han debuterade med en liten roll i filmen ”Uppvaknanden” från 1990. Sedan dess har han medverkat i en rad Hollywood-produktioner där vi ofta fått se honom axla rollen som elak skurk, inte alltför sällan med någon skön brytning. Listan kan göras lång, men bland de filmer som bidragit mest till att ge Peter Stormare en makalöst framgångsrik karriär finner vi ”Fargo” (1996), ”Armageddon” (1998), ”Dancer in the Dark” (2000), ”Minority Report” (2002) samt som maffiabossen John Abruzzi i tv-serien ”Prison Break”.

Gustaf Skarsgård

g-skarsgard

Gustaf Skarsgård född 1980 är det andra barnet i Skarsgård-klanen på listan och debuterade tidigt som skådespelare i filmen ”Prima Ballerina” redan 1989. Han har därefter medverkat i bland annat filmatiseringen av Jan Guillous ”Ondskan” (2003) och ”Patrick 1,5” (2008). Hans medverkan i den Oscarsbelönade filmen ”Kon-Tiki” från 2012 kanske kan räknas som hans stora genombrott internationellt, även om han redan 2010 medverkade i ”The Way Back” med bland andra Ed Harris och Colin Farrell. Just nu är Gustaf Skarsgård aktuell i tv-serien ”Vikings”, baserad på den ökände vikingen Ragnar Lodbroks liv, producerad av The History Channel.

Tomas Alfredson

t-alfredson

Tomas Alfredson har bland annat regisserat Killinggängets filmer och belönades med en guldbagge för bästa regi för både ”Fyra nyanser av brunt” och ”Låt den rätte komma in”. Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists vampyrroman fick stor internationell uppmärksamhet och belönades bland annat med pris för bästa film vid Tribeca Film Festival i New York. Alfredson fortsatte briljera i Oscarsnominerade ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy” baserad på John le Carrés roman ”Mullvaden”, och nästa projekt för den hyllade regissören är en nyinspelning av Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”.

Rebecca Ferguson

r-ferguson

Rebecca Ferguson inledde sin resa vid Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm och slog igenom som 15-åring i TV-såpan ”Nya tider”. Sedan dess har det dock hänt en del. Rebecca har bland annat nominerats till en Golden Globe i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie eller TV-film för rollen som Elisabet Woodville i hyllade BBC-produktionen ”The White Queen”, samt spelat mot Tom Cruise i ”Mission Impossible”. Kuriosa: Rebecca Ferguson är på långt håll släkt med hertiginnan av York, Sarah ”Fergie” Ferguson.

Alicia Vikander

a-vikander

Alicia Vikander från Göteborg (född 1988) har under en mycket kort period gått från helt okänd till en av de hetaste nykomlingarna både i Sverige och i Hollywood. Förutom den svenska succé-miniserien ”Kronjuvelerna” har hon haft roller i filmer som ”A Royal Affair” (2012) och nyinspelningen av klassikern ”Anna Karenina” (2012). Övriga världen fick definitivt upp ögonen för vår nya superstar efter den storslagna insatsen i ”The Danish Girl” (2015) som gav henne en Oscar för Bästa kvinnliga biroll 2016.

Bill Skarsgård

billskarsgard

Vi avrundar listan med ytterligare en medlem ur familjen Skarsgård. Alexander och Gustafs yngre bror Bill fick sitt stora svenska genombrott 2010 i rollen Simon i filmen ”I rymden finns inga känslor”. Han följde upp sin gulbaggenominerade insats med huvudrollen i Hannes Holms ”Himlen är oskyldigt blå” och 2012 deltog han i sin första internationella storproduktion när han landade en liten roll i ”Anna Karenina”. Sedan dess har han bland annat spelat en av huvudrollerna i den amerikanska TV-serien ”Castle Rock” som hade premiär 2018, samt gestaltat den läskiga clownen Pennywise i nytolkningen av Stepen Kings ”Det”.

4.33/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap