Listor.se

Sveriges största listsajt

18 banbrytande gatukonstnärer

Aztek-robotar som invaderar Sydamerika, monster som klättrar upp för husväggar i Barcelona och rymdvarelser som tar över urbana områden över hela världen…vad är det som händer egentligen? Det handlar naturligtvis om gatukonst!

Gatukonsten uppstod under 80-talet som en vidareutveckling av graffiti-konsten och skapas på offentliga platser utanför ramarna för traditionella konstarenor. Verken kan exempelvis bestå av schabloner, affischer eller klistermärken. Här ger vi er 18 banbrytande gatukonstnärer som hjälpt till att lyfta konsten ur de fina salongerna och ut till folket.

 

18. Nomerz

Nomerz

Den ryske konstnärens surrealistiska verk på övergivna byggnader kan påträffas lite varstans i det väldiga landet Ryssland och hen har kallats för Rysslands version av ”Banksy”.

17. JR

JR

JR är en fransk fotograf och konstnär men den riktiga identiteten bakom signaturen ”JR” är okänd. Hans verk består av svartvita fototryck som ofta har politisk innebörd, 2007 inleddes till exempel ett projekt där han klistrade upp enorma fotografier på palestinier och israeler på motsatt sida av separationsbarriären som skiljer nationerna åt.

16. Crocheted Olek

olek

Den polska konstnären Agata Oleksiak som numera är bosatt i USA är kvinnan bakom ett otaliga verk av virkade konstinstallationer. Hennes mest kända verk är en lägenhet där allt inklusive de boende var invirkade.

15. Aakash Nihalani

Nihalani

3D-konstnären Aakash Nihalani skapar tredimensionella bilder på tvådimensionella ytor med färgglad tejp och den Brooklyn-baserade konstnären har snabbt blivit en av de hetaste namnen inom gatukonst i USA. Hans minimalistiska precisa installationer är oftast utformade för att locka till sig åskådare för att interagera med konstverken.

14. Flix

Flix

Konstnären som använder aliaset Flix är en Venezuelansk artist som främst är verksam i Sydamerika. Hans säregna verk där uråldriga aztek-influenser möter framtiden och robotar är spektakulära konstverk.

13. Slinkachu

slinkachu

Sedan 2007 har gatuartisten känd som Slinkachu lämnat små miniatyrer av Londonbor runtom i staden. Han har även drivit en konstprojekt där han illustrerat skalen på vanliga sniglar och sedan släppt ut dem i frihet igen. Har man tur och är lite försiktig var man sätter ner fötterna kan man alltså med lite tur kan lyckas få se ett av dessa minikonstverk vid nästa tripp till London.

12. Invader

spaceinvader

Invader är en känd fransk gatuartist pseudonym och hans figurer som oftast är i mosaik dyker upp som små landmärken på olika byggnader och hus, är inspirerade av 70-och 80-tals tv-spel. 2011 gjorde artisten sitt 1000:e verk på en byggnad i Paris och hittills har 77 städer blivit invaderade av tusentals ”space invaders”.

11. Shepard Fairey

Shepardfairey

Gatukonstnären med rötter från skateboard-scenen blev världsberömd för sina ikoniska illustrationer av president Obama under valrörelsen i USA 2008. Idag räknas han som en av världens mest inflytelserika gatuartister.

10. Stinkfish

stinkfish

Fantastiske artisten ”Stinkfish” är baserad i Bogota i Colombia och har varit verksam sedan 2003. Konstnären använder sig bland annat av fotografier han tagit själv som inspiration till sina kännetecknande väggmålningar som ofta består av porträtt med psykedeliska inslag.


 

9. Phlegm

Phlegm

Den brittiske konstnären och muralmålaren Phlegm vars surrealistiska och drömlika verk som oftast återfinns på obskyra eller bortglömda platser runtom i världen har gjort honom världskänd.

8. Eine

Eine2

Den brittiska konstnären Ben Flynn är stor i Londons graffiti- och underground-scen och ligger bakom signaturen ”Eine,” vars främsta signum är bokstäver. David Cameron gav självaste Obama en kanvas med ett av Eines verk 2010.

7. YZ

YZ

Den franska gatuartisten bakom artistnamnet ”YZ” har startat ett eget konstprojekt för att hylla de västafrikanska krigarkvinnor som kallades amazoner. Hennes enorma porträtt pryder bland annat kvinnors småbutiker i Senegal och är en påminnelse om kvinnornas bortglömda historia och kamp för jämlikhet.

6. Erica Il Cane

ericailcane

Ericailcane är en italiensk gatukonstnär, formgivare och skulptör som skapat graffiti-konst och konstinstallationer över hela världen. Artisten har kallats ”den nya generation europeiska gatukonstnärer som revolutionerat vårt sätt att tänka i det offentliga rummet” av kulturinstitutet i Chicago.

5. Shamsia Hassani

shamsia

Graffitikonstnären Shamsia Hassani är stationerad Afghanistans huvudstad Kabul och har sedan 2010 fyllt Kabuls väggar med graffiti, själv beskriver hon det som att hon målar över de hemska minnena från kriget. Hennes motiv är främst kvinnor i burka, vilkas liv hon tycker är viktiga att synliggöra.

4. Os Gemeos

osgemeos

Os Gemeos är graffitikonstnärer och tvillingbröder födda i Sao Paolo 1974 som har varit verksamma sedan 1987. Deras verk består ofta av stora figurer med gul hud, som har figurerat i båda brödernas drömmar. Deras stil blandar influenser från brasiliansk folktro med hip hop och street och idag kan man träffa på deras väggmålningar i storstäder över hela världen.

3. Miss Van

miss-van-11

Ett av de mest välkända namnet inom graffiti-konst är Miss Van, och Vanessa Alice Bensimon som konstnären egentligen heter började måla väggar runtom i Toulouse redan som 18-åring. Hennes verk består av olika kvinnofigurer och hon har även designat tryck för olika klädkollektioner.

2. Banksy

Banksy

De flesta har nog hört talas om den brittiske konstnären, filmregissören och politiska aktivisten som använder pseudonymen ”Banksy”. Banksy började sin karriär i Bristols underground-scen men hans egna verk började dyka upp i slutet av 90-talet. Banksys schabloner är slående och humoristiska, ibland kombinerat med slagord med antikrigs- och antikapitalistiska budskap.

1. Blu

blu

Hen är en italiensk gatukonstnär som går under pseudonymen Blu. Mer än så vet ingen om den mystiska konstnären. Blu har varit aktiv sedan slutet på 90-talet då de första verken dök upp i den italienska staden Bologna. De flesta av verken finns i Sydamerika och Europa, men konstnären har även lämnat spår efter sig både i USA och på Västbanken. Blu arbetar främst med enorma muralmålningar som kan täcka en hel byggnad och försöker kommunicera med samhället som lever i de utrymmen där hen skapar sin konst.

4.81/5 (31)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap