De 10 mest inkomstbringande filmerna genom historien

 
 

Att göra en fläskig Hollywoodproduktion är inte billigt. Men ibland spelar det mindre roll för filmbolagen när deras alster blir stora publiksuccéer. I samarbete med Discover Media har vi här listat de 10 mest inkomstbringande filmerna genom historien.

Alla utom den första filmen i denna lista är action-filmer och alla är amerikanska. Flera är dessutom från samma serie. Vilka av dessa filmer har du sett? Kolla gärna in vår lista med de sämsta superhjälte-filmerna genom tiderna.

 

10. Harry Potter och dödsrelikerna – del 2 (2011)


Den sista delen i Harry Potter-filmserien som trots sin enorma popularitet bland bokläsare “enbart” har dragit in 1,3 miljarder dollar. Harry Potter-rekordet kommer dock att se sig omsprunget av Star Wars: The Last Jedi som sedan 2017 fortfarande drar in pengar…

9. Black Panther (2018)


Ytterligare en superhjältefilm från Marvel (!), som har dragit in strax över 1,3 miljarder dollar. Eftersom Black Panther hade premiär i år förväntas den klättra minst ett steg upp i denna lista.

8. Avengers: Age of Ultron (2015)


Ännu en film i Marvel-serien som har dragit in över 1,4 miljarder dollar.

7. Furious 7 (2015)


Huvudrollen spelas av Paul Walker som tragiskt nog dog i en bilkrasch 2013 när filmen ej ännu var klar. För att hedra hans minne slutfördes filmen två år senare. Furious 7 har dragit in strax över 1,5 miljarder dollar (strax under Avengers).

6. The Avengers (2012)


En till Avenger-film från Marvel, som har hittills dragit in över 1,5 miljarder dollar. 

5. Jurassic World (2015)


Notera här att vi alltså syftar på den fjärde delen i Jurassic Park-filmserien. Den har blivit den mest inkomstbringande filmen av de fyra och har hittills dragit in över 1,7 miljarder dollar. Filmen har dock kritiserats för att ha porträtterat könsstereotypiska manliga och kvinnliga roller. En uppföljare är på gång men fans kan tills dess hålla sig till olika officiella spel som har släppts såsom Jurassic World med karaktärer från filmen och fängslande bakgrundsmusik från filmen som man nu hittar hos Full Tilt; eller Jurassic World Live som är ett AR-spel där man jagar dinosaurier i “verkligheten”.

4. Avengers: Infinity War (2018)


En ny film som redan har seglat upp på fjärde plats trots att den släpptes i år: ”Avengers: Infinity War” är den nittonde (!) filmen från Marvel-serierna. Filmens produktion skedde i en rasande takt: inspelningarna började i januari 2017 och slutade i juli 2017. Samtidigt spelades en uppföljare in. Man kan därmed tro att man sparade in pengar på produktionskostnaden men faktum är att trots effektiv inspelning så kostade allt sammanlagt mellan 316-400 miljoner dollar att spela in. Så hur mycket har denna film inbringat hittills då? Jo, över 2,04 miljarder dollar. En bra investering med andra ord!

3. Star Wars: The Force Awakens (2015)


Den sjunde filmen i Star Wars-sagan har hittills inbringat över 2 miljarder dollar. Numera är det Walt Disney som äger Star Wars-serien och de har meddelat att de siktar på att lansera en ny Star Wars-film per år (!) så vi kommer nog se detta rekord slaget igen snart.

2. Titanic (1997)


Nummer två i listan är klassiska Titanic som är baserad på en sann händelse, nämligen Titanics jungfruresa över Atlanten. Även denna megasuccé är regisserad av James Cameron (som regisserade Avatar). Titanic har hittills dragit in  2,2 miljarder dollar. Även Titanic är en av de dyraste i världen när det kommer till produktion: över 200 miljoner dollar ska projektet ha kostat. En stor del ska ha gått till scenerna när fartyget sjunker. Filmen blev en publiksuccé och en kritikersuccé med 11 vunna Oscars. Direkt efter att Titanic hade färdigställts ville James Cameron filma Avatar men med dåvarande tekniken skulle produktionen kosta 400 miljoner dollar vilket tvingade honom att vänta tio år på att tekniken skulle komma ikapp.

1. Avatar (2009)


Denna science-fiction film hade premiär 2009 och blev en omedelbar succé över hela världen. En av anledningen till detta var att Avatar var en av de första filmerna som på allvar lanserade 3D-effekter i biografer. Tekniken kallas för stereoskopisk 3D-teknik och var den första filmen med denna teknik. Inte så konstigt då att Avatar är världens fjärde dyraste film när det kommer till kostnad för produktionen: 237 miljoner dollar. Men vad gör det när filmen till dags dato har bringat in närmare 2,8 miljarder dollar? Det kanske inte är så konstigt då att det finns hela fyra stycken uppföljare planerade!

4.5/5 (2)

 
 

1 kommentar

Diskutera denna lista

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 Shares
Share15
Tweet
Pin