Listor.se

Sveriges största listsajt

De 10 mest inkomstbringande filmerna genom historien

Att göra en fläskig Hollywoodproduktion är inte billigt. Men ibland spelar det mindre roll för filmbolagen när deras filmer blir stora publiksuccéer. I samarbete med Discover Media har vi här listat de 10 mest inkomstbringande filmerna genom historien.

Listan består av idel actionfilmer, med ett undantag, och alla är amerikanska. Flera är dessutom från samma serie. Vilka av dessa filmer har du sett? Kolla gärna även in vår lista över de sämsta superhjälte-filmerna genom tiderna!

10. Black Panther (2018)

Denna Oscarsnominerade superhjältefilm från Marvel har dragit in strax över 1,3 miljarder dollar. Black Panther hade dock premiär så sent som 2018, och redan i år förväntas den klättra minst ett steg på denna lista.

9. Avengers: Age of Ultron (2015)

Ännu en film i Marvel-serien. Och det kommer fler… Avengers: Age of Ultron har hursomhelst dragit in över 1,4 miljarder dollar.

8. Furious 7 (2015)

Huvudrollen spelas av Paul Walker som tragiskt nog dog i en bilkrasch 2013 innan filmen var klar. För att hedra hans minne slutfördes projektet två år senare. Furious 7 har dragit in strax över 1,5 miljarder dollar.

7. The Avengers (2012)

Den första Avengers-filmen från Marvel har hittills dragit in över 1,5 miljarder dollar.

6. Jurassic World (2015)

Notera här att vi alltså syftar på den fjärde delen i Jurassic Park-filmserien. Jurassic World är med 1,7 miljarder dollar i intäkter med god marginal den mest inkomstbringande filmen av de hittills fyra som spelats in. Filmen har dock kritiserats för att ha porträtterat könsstereotypiska manliga och kvinnliga roller.

En uppföljare är på gång, och fram tills dess kan fans roa sig med ett flertal olika officiella spel med Jurassic Park-tema. Ett av de mest populära är Jurassic World med karaktärer från filmen och fängslande bakgrundsmusik från som man nu hittar hos Full Tilt. Ett annat är Jurassic World Live som är ett AR-spel där man jagar dinosaurier i “verkligheten”.

5. Avengers: Infinity War (2018)

Avengers: Infinity War är den nittonde (!) filmen i Marvels senaste stora franchise-satsning.

Filmens produktionen skedde i en rasande takt: inspelningarna började i januari 2017 och var färdiga redan i juli samma år. Samtidigt spelades dessutom en uppföljare in. Man kan därmed tro att man sparade in pengar på produktionskostnaden, men faktum är att trots effektiv inspelning så gick hela kalaset på sammanlagt mellan 316-400 miljoner dollar.

Så hur mycket har Avengers: Infinity War inbringat hittills? Över 2,04 miljarder dollar. En bra investering med andra ord!

4. Star Wars: The Force Awakens (2015)

Den sjunde filmen i Star Wars-sagan har hittills inbringat över 2 miljarder dollar.

Numera är det Walt Disney som äger Star Wars-serien och de har meddelat att de siktar på att lansera en ny Star Wars-film per år (!). Så det är nog inte omöjligt att vi kommer se denna rulle slagen inom kort.

3. Titanic (1997)

Denna klassisker är som bekant delvis baserad på en verklig händelse – Titanics ödesdigra jungfruresa över Atlanten år 1912. James Camerons storfilm blev en enorm succé både bland publik och kritiker och vann bland annat otroliga 11 Oscars.

Titanic har totalt dragit in knappt 2,2 miljarder dollar sedan premiären 1997. Filmen är dessutom en av de dyraste filmproduktionerna någonsin. Över 200 miljoner dollar ska projektet ha kostat. Men vad gör det med den vinstmarginalen?

2. Avatar (2009)

James Camerons science-fiction-blockbuster Avatar hade premiär 2009 och blev en omedelbar succé över hela världen. Filmen var en av de första som på allvar lanserade 3D-effekter i biografer.

Avatar är dessutom världens fjärde dyraste film med sina 237 miljoner dollar i produktionskostnader. Men vad gör det när filmen till dags dato har bringat in närmare 2,8 miljarder dollar?

1. Avengers: Endgame (2019)

Den avslutande delen i Avengers-serien är också den mest framgångsrika. I juli 2019 petade ”Avengers: Endgame” dessutom ner ”Avatar” från förstaplatsen över världens mest inkomstbringande filmer. Totalt har den här actionsmockan dragit in svindlande 2,9 miljarder dollar i globala intäkter .

4.38/5 (8)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap