Listor.se

Sveriges största listsajt

Bästa vinnarlåtarna i Melodifestivalen

Bästa vinnarlåtarna i Melodifestivalen
Lena Philipsson vann melodifestivalen 2004. Bild: Matthew Dinkel

Melodifestivalen är Sveriges mest populära tv-program. Under de sex veckor som Sveriges största musiktävling pågår drabbas människor över hela landet av schlagerfeber. Här har vi listat de 10 bästa vinnarlåtarna i Melodifestivalen.

Den allra första vinnaren av Melodifestivalen var Alice Babs som tävlade med bidraget ”Lilla stjärna” 1958. På senare år har tävlingen fått kritik för bland annat svaga startfält, dåliga programledarmanus och trist pausunderhållning. Är Melodifestivalens forna glans på väg att vattnas ur eller är det bara en liten formsvacka för General Björkman med följe vi bevittnar? Vi får hoppas på det senare, för visst behöver vi lite schlager-glitter som värmer under årets kallaste månader?

Här följer ett pärlband av vad vi anser vara de allra bästa vinnarlåtarna i Melodifestivalen genom åren. Vilka är dina favoriter?

10. När vindarna viskar mitt namn

År: 2000
Artist: Roger Pontare
Text & musik: Thomas Holmstrand, Linda Jansson, Peter Dahl

Alltså, den här låten måste ju bara med på den här listan, inte minst för Pontares märkliga outfit – och den jojkande samen! Festivalen år 2000 var den sista i det gamla formatet med endast en tävling, samt den sista att ha en liveorkester.

Texten i denna klockrena vikingarockschlager, som handlar om urivånares rättigheter, gick hem både hos juryn och svenska folket. Låten hamnade dessutom på en hedervärd sjunde plats i Eurovision Song Contest.

9. The Worrying Kind

År: 2007
Artist: The Ark
Text & musik: Ola Salo

Glamrockarna i The Ark, anförda av scengeniet Ola Salo, tog inte bara hem segern under 2007 års Melodifestival, de satte även röstningsrekord. Salos underbara hakuna matata-budskap i vinnarlåten, som svängmässigt andas ABBA och ”Waterloo”, förtjänade verkligen ett bättre öde än den ruttna 18:e platsen i ESC-finalen i Helsingfors 2007.

8. Stad i ljus

År: 1988
Artist: Tommy Körberg
Text & musik: Py Bäckman

Schlager-veteranen Tommy Körbergs bästa bidrag genom tiderna är naturligtvis storslagna knockout-balladen ”Stad i ljus”. Han stod för en riktig comeback när han 1988 tog hem Melodifestivalen med bidraget, men

I ESC fick han dock se sig slagen av bland andra Céline Dion, och slutade på en tolfte plats. Låten har sedan dess lite oväntat fått en närmast ikonisk status på Östgötaslätten där den i princip alltid spelas som sista låt på studentfester över hela Norrköping och Linköping.

7. Fångad av en stormvind

År: 1991
Artist: Carola
Text & musik: Stephan Berg

Tycka vad man vill om Carola, men i mello-sammanhang är hon störst och imponerar med deltagande i inte mindre än fem melodifestivaler, varav tre slutat med vinst. Av dessa är det ”Fångad av en stormvind” som ger oss gladast minnen.

Hon vann en utklassningseger i den svenska finalen som hölls i Malmö 1991. Efter att ”Carola-fläkten” slagit ut strömmen under framträdandet i ESC, fick tv-publiken bevittna en final som gått till historien som en av de mest dramatiska någonsin. Sverige och Frankrike slutade på samma poäng, vilket tvingade fram särskiljning genom antal tilldelade 12-poängare. Vid sammanräkningen visade det sig att båda bidragen kammat hem lika många tolvor, och Carola kunde till slut koras som segrarinna, med fler 10-poängare än det franska bidraget.

6. Satellit

År: 1979
Artist: Ted Gärdestad
Text & musik: Kenneth Gärdestad, Ted Gärdestad

Det blev Ted Gärdestad som fick flyga till Jerusalem och representera Sverige i ESC 1979, efter att ha slagit Tomas Ledin med nio poäng i de svenska uttagningarna. Dessvärre fick ”Satellit” bara åtta poäng i Eurovision Song Contest, vilket gav en tredjeplats – från slutet. Hemma i Sverige har dock den poppiga låten levt vidare, och är idag ett klassiskt Ted Gärdestad-verk.

Den uppmärksamme lyssnaren hör givetvis att låten är slående lik Totos gamla monsterhit ”Hold the Line”, vilket har sin förklaring. Gitarrikonen Janne Schaffer hade varit i USA och hängt med bröderna Porcaro och Steve Lukather, där man lekt lite i studion. Vid hemkomsten till Sverige spelade Schaffer upp resultatet för Ted – resten är svensk pophistoria.

5. Det börjar verka kärlek, banne mej

År: 1968
Artist: Claes-Göran Hederström
Text & musik: Peter Himmelstrand

Claes-Göran Hederströms 60-talsdänga ”Det börjar verka kärlek, banne mej” svänger så det ryker om det, och bidraget stod för popmusikens genomslag i Melodifestivalen.

Hederström, stilig som en femte Beatles-medlem, skulle utan problem smälta in på vilket hippt Söder-hak som helst anno 2014. Låten hamnade till slut på en femteplats i Eurovision Song Contest.

4. Det gör ont

År: 2004
Artist: Lena Philipsson
Text & musik: Thomas ”Orup” Eriksson

18 år efter sin mello-debut kammade Lena Ph hem vinsten i Melodifestivalen 2004, med lite hjälp av Orups briljanta låtsnickeri – och ett mikrofonstativ. Vilket liv det blev om det där mikrofonstativet! ”Det gör ont” slutade på en femte plats i Eurovision Song Contest och toppade svenska singellistan resten av året. Vi är bombsäkra på att Sverige vunnit hela baletten det året om Lena framfört låten på svenska.

3. Heroes

År: 2015
Artist: Måns Zelmerlöw
Text & musik: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb

2015 tog Måns Zelmerlöw Sverige och senare hela Europa med storm när han vann både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest i överlägsen stil med ”Heroes”.

Det visuellt nyskapande numret i kombination med en stark melodi sopade mattan med alla konkurrenter och cementerade ”Mums Mums” plats i schlagerhistorien.

2. Waterloo

År: 1974
Artist: ABBA
Text & musik: Stikkan Andersson, Benny Andersson, Björn Ulvaeus

Efter 1973 års skandalösa förlust för ABBA, som då tävlade med ”Ring, Ring”, byttes expertjuryn ut till 1974 års Melodifestival, och gruppen fick en gruvlig revansch i form av en jordskredsseger med ”Waterloo”.

I Eurovision kammade de sedan hem Sveriges första seger någonsin – resten är historia. Låten är inte en av ABBA:s bästa men i Schlagersammanhang är den en klassiker, och scenkläderna som fått ikonstatus finns utställda på ABBA-museet på Kungliga Djurgården i Stockholm.

1. Euphoria

År: 2012
Artist: Loreen
Text & musik: Thomas G:son, Peter Boström

Vem hade för några år sedan kunnat tro att en forna Idol-deltagare skulle toppa denna lista? Loreen tar ändå hem titeln för tidernas bästa Mello-vinnare, ESC inräknat, med det tre minuter och en sekund långa konstverket ”Euphoria”. Hon vann den svenska finalen mot en besviken Danny Saucedo i rymddräkt 2012 och låten etsade sig sedan fast i skallen på i stort sett varenda kotte.

”Euphoria” har allt en perfekt, tidsenlig schlager bör ha, och med en Loreen som likt ett skogsväsen uppenbarade sig i ett avskalat scenframträdande stack bidraget ut från konkurrenterna och vann Eurovision Song Contest i överlägsen stil. Låten tilldelades inte mindre än 18 av 25 möjliga tolvpoängare, vilket naturligtvis är flest i ESC-historien!

1.75/5 (20)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap