Listor.se

Sveriges största listsajt

1960-talets 15 bästa svenska popband

60-talets bästa svenska popband
Hep Stars var ett av 60-talets absolut största svenska popband. Bild: Scanpix/Public Domain

Det är inte helt lätt att ge sig på den otacksamma uppgiften att försöka ranka Sveriges bästa 60-talspopband. Liksom, hur mäter man med trovärdighet vilka som var bäst, populärast, coolast och hetast när det väl begav sig? Man frågar proffsen så klart!

För att få hjälp med denna 15 band långa lista tog vi därför hjälp av ett gäng ytterst välmeriterade branschrävar som går under namnet BRB (Bällsta River Boys). Den exklusiva skaran består av ett drygt sextiotal musikälskare från den svenska musikindustrin med sammanlagt över 2 000 arbetade år innanför västarna, från slutet på 50-talet fram till dags dato. Med andra ord – det här är verkligen den definitiva listan över 60-talets bästa svenska popband.

Ett femtiotal bandnamn kom upp vid omröstningen, och lokala storheter som Gonks, Panthers, Friends, Beathovens och Shamrocks fanns länge med i diskussionen. Ja, till och med Family Four, Sven-Ingvars, Contact och November var uppe och nosade, men missade precis cutten.

Hursomhelst, här följer BRB’s lista över Sveriges 15 bästa 60-talspopband – vilka tror du ligger etta?

15. Fabulous Four

Detta Stockholmsband med basisten Lalla Hansson i spetsen hade flera hits såsom ”Don’t Go Out In The Rain”, ”Puff The Magic Dragon” och ”After All”. Lalla jobbar än idag vidare med sin solokarriär och har haft hits med ”Dagny” och ”Anna och Mej”. Han var i början av 2000-talet även medlem i ”supergruppen” Idolerna där även Lennart Grahn (Shanes), Tommy Blom (Tages) och Svenne Hedlund (Hep Stars) ingick.

14. Jackpots

Jackpots, som aldrig lyckades få någon riktigt stor hit hemma i Sverige, blev kända och respekterade bland annat i Danmark, Holland och Belgien. De gjorde även en Englandsturné där självaste Hollies dök upp för att kolla ”konkurrensen”. Jackpots suveräna stämsång var i en klass för sig själv…åtminstone i Sverige. Bandets keyboardist Lasse Larsson (senare medlem i Streaplers) var pappa till Arvingarnas Lars ”Lasseman” Larsson.

13. Lenne & The Lee Kings

Med Lenne Broberg vid sångmicken hade Lee Kings flera hits, till exempel ”Stop The Music” och ”L.O.D”. 1966 hoppade bandets basist Olle Nordström av och ersattes av Mike Watson, mer känd under namnet ”Little Mike”. Lee Kings hade även en framgångsrik karriär i Finland.

12. Made in Sweden

Made in Sweden bildades 1968, och bestod då av världsgitarristen Georg ”Jojje” Wadenius (som senare även spelat i Blood Sweat & Tears och med Simon & Garfunkel), Bosse Häggström på bas och Tommy ”Slim” Borgudd på trummor. 1974 blev Tommy Körberg medlem i bandet, och deras musik betecknas idag som så kallad ”jazzrock”.

11. Slamcreepers

Dalarnas bidrag till denna lista kommer i form av Vansbrobandet Slamcreepers med Björn Skifs, som senare röstats fram till ”1900-talets största svenske artist”, vid orgeln och sångmicken. 1966 vann de Sveriges Radios popbandstävling. De hade inga egentligt stora hits, men Skifs gick vidare med bandet Blåblus/Blue Swede som fick en monsterhit i USA med låten ”Hooked On A Feeling”. Basisten Lars Christians fortsatte sitt musicerande i gruppen Bortalaget.

10. Hansson & Karlsson

Hansson & Karlsson var något så unikt som en instrumental duo med Janne ”Loffe” Karlsson på trummor och Bo Hansson på orgel. Bara det att de jammat med självaste Jimi Hendrix borde räcka för en plats på denna lista. Bo Hansson blev mycket framgångsrik med sina soloskivor med musik inspirerad av böckerna ”Sagan om Ringen” och ”Den långa flykten”. ”Loffe” kan vi väl säga att det också gick rätt bra för!

9. Hounds

Med Janne Önnerud på sång, sedermera soloartist, blev Hounds stora flickrumsfavoriter med hits som ”Exodus”, ”Sealed It With A Kiss” och ”The Lion Sleeps Tonight”. Önneruds solokarriär innehåller hits som ”Kärlekens Hus”, ”Tommy” och ”Är Du Min Älskling Än”.

8. Namelosers

Malmös bidrag till den Svenska 60-talspophistorien hette först Beachers, men förlorade en namnstrid mot ett Göteborgsband med samma namn och bytte då till Namelosers. Deras stora hit var låten ”New Orleans” som blev en Tio i Topp-hit. En cover på låten ”Land Of A 1000 Dances” blev inte den hit de hoppats på och Namelosers upplöstes redan 1967.

7. Maniacs

Här dyker Tommy Körberg upp igen. Maniacs, egentligen ”Tom, Mick & Maniacs”, bildades i Enköping av Örjan Englund (senare skivbolagsdirektör på egna bolaget Eagle Records) och Tommy Körberg. I gruppen ingick även ytterligare en sångare, Ulf Michael Johansson från Gävle och deras stora hit var ”Somebody’s Taken Maria Away”. Körberg gick som bekant vidare till att bli en av vår tids största sångare. Michael gick med i bandet Salt och Peppar som turnerade bland annat i England,USA och Mexico och hade i Sverige ett par hits som ”Vinden Ger Svar” och ”Runt Hela Vår Värld”. Maniacs grundare och gitarrist Örjan Englund spelade vidare med bl.a Moonlighters och Doug Sahm.

6. Spotnicks

Spotnicks bildades 1961 i Göteborg och räknas tillsammans med brittiska Shadows och amerikanska Ventures som en av de främsta instrumentala gitarrgrupperna i världen under 1960-talet. Spotnicks blev extremt populära i Japan och har till dags dato spelat in inte mindre är 48 album och över 700 låtar. Gruppens ledare Bo Winberg är dessutom ”still going strong”. Respekt!

5. Mascots

Merseybeat-influerade Stockholmsgruppen Mascots slog igen med med låten ”Baby Baby”. Andra hits var bl.a ”A Sad Boy” och Call Me Your Love”. Bandet var mycket nära att slå igenom i England, men en vägran att byta namn till The Swedish Design grusade den drömmen. Mascots gick vidare först under namnet NJA-gruppen och sedan som del av Fria Proteatern.

4. Shanes

Norrlands stolthet – Shanes från Kiruna med Lule-grabben Lennart Grahn vid sångmicken – tar en hedrande fjärdeplats på denna lista. ”Let Me Show You Who I Am”, ”Chris Craft No 9” och ”Cara Mia” tillhör deras största hits. På 70-talet ”konverterade” Shanes till att bli ett dansband och än idag är de aktiva, dock endast med basisten Tommy Wåhlberg som kvarvarande originalmedlem.

3. Ola & The Janglers

Bronsplatsen tas av Stockholmsbandet Ola & Janglers med sångaren Ola Håkansson, sedermera medlem i Secret Service och därefter grundare av legendariska skivbolaget Stockholm Records. Ola var tillsammans med Claes ”Clabbe” af Geijerstam de mest tongivande medlemmarna i bandet. De var starkt influerade av Manfred Mann och Zombies och deras första Tio i Topp-hit var en cover på Zombies’ ”She’s Not There”. Andra hits var ”Alex Is The Man”, ”Love Was On Your Mind” och ”Let’s Dance” som faktiskt gick in bland de 100 bäst säljande låtarna på den prestigefyllda amerikanska Billboard-listan.

2. Hep Stars

Med legender som Benny Andersson (ABBA) och Svenne Hedlund (Svenne & Lotta) i bandet är det inte konstigt att många anser att just Hep Stars är det största/bästa svenska 60-talsbandet. De hade inte mindre än FEM ettor på Tio i Topp och småflickorna svimmade i drivor där Hep Stars drog fram. Vem minns inte hits som ”Cadillac”, ”Farmer John”, ”Wedding”, ”Sunny Girl” och ”Bald Headed Woman”? Hep Stars får en finfin andraplats.

1. Tages

Tages från Göteborg med omåttligt populära sångaren Tommy Blom blev de stora flickrumsfavoriterna på 60-talets svenska popscen. Bandet skrev tidigt sina egna låtar, och redan 1964 vann man en popbandstävling arrangerad av GP och fick epitetet ”Västkustens Beatles”. Efter att bandet spittrades 1968, gick basisten och den musikaliske motorn Göran Lagerberg vidare och spelade bl.a med Blond, Kebnekaise, EGBA och Grymlings. Hits som ”Sleep Little Girl”, ”Miss McBaren”, ”Every Raindrop Means A Lot”, ”I Should Be Glad”, ”I’m Going Out”, räcker med marginal för att placera Tages i topp på BRB’s lista över Sveriges bästa 60-talspopband genom tiderna.

3.97/5 (123)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap