Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av tidernas mest ikoniska superhjältar

Storfilmer som ”The Avengers” och Christopher Nolans Batman-trilogi tillhör några av världens mest framgångsrika genom tiderna. Superhjältar är kanske hetare än någonsin och världen verkar inte kunna få nog av nördar som bekämpar skurkar i färgglada trikåer med kallingarna utanpå.

Sedan den första superhjälten introducerades för världen på 30-talet i form av Mandrake the Magician, skapad av Lee Falk, har sällskapet vuxit.

Här har vi listat de 15 av tidernas mest ikoniska superhjältar – vilken är din favorit?

15. Green Lantern

Green Lantern (Gröna lyktan på svenska) är kanske inte det häftigaste superhjältenamnet, men han går trots detta inte av för hackor! Originalfiguren skapades på 40-talet, men John Broome och Gil Kane skapade en egen version som publicerades 19 år senare och som har kommit att bli den mest populära. Hal Jordan är en pilot som finner ett rymdskepp där en utomjording ger honom en kraftring och ett kraftbatteri i form av en grön lykta. Kraftringen är en fiffig sak som verkställer allt Hal Jordan föreställer sig i sitt sinne, bland annat en gigantisk grön knytnäve som sopar mattan med all världens bovar.

14. Daredevil

Daredevil – mannen utan fruktan – vars alter ego är förvarsadvokaten Matt Murdock, skapades av Stan Lee på 60-talet. Murdock får sina superkrafter efter att ha skadats av radioaktivt avfall i en olycka. Olyckan gör honom även blind, men som kompensation få han ett slags radarsinne som kommer väl till lags när Daredevil drar på sig trikåerna för att hämnas sin pappas död och rensa staden från dess skurkar.

13. Hellboy

Hellboy, skapad av Mike Mignola, är en demon som strider för den amerikanska regeringen mot mörka krafter i en serie av berättelser med rötter från folksagor, kiosk- och skräcklitteratur. Två filmer som är baserade på serien har spelats in, båda med Sons of Anarchy-stjärnan Ron Perlman i huvudrollen.

12. Thor

En mainstreamhjälte hämtad från den nordiska mytologin är precis lika coolt som det låter. Åskguden Thor var en av de första medlemmarna i The Avengers, och han har gestaltats av skådisen Chris Hemsworth i ett flertal filmatiseringar.

11. The Thing

Under olyckan som blev startskottet för Fantastic Four, blev den motvillige piloten Ben Grimm förvandlad till ett halvtons monster med enorma krafter, inte helt olik Hulken, fast med bibehållen intelligens. I de första svenska översättningarna av Fantastic Four gav man The Thing det mindre sköna namnet ”Bamsen”.

10. Captain America

Captain America skapades under andra världskriget av två herrar vid namn Jack Kirby och Joe Simon. Den sjuklige Steve Rogers deltar i ett lyckat militärt experiment, där han genom att ta ett serum blir en superversion av sig själv. Captain America har alltså inte superkrafter i ordets rätta bemärkelse, men har istället till sin hjälp en sköld tillverkad av den fiktiva metallen Vibranium som neutraliserar alla slags vibrationer vilket gör den nästintill oförstörbar. Under 60-talet vidareutvecklades karaktären av Stan Lee och Jack Kirby då den inkluderades i superhjälteteamet The Avengers.

9. Fantomen

Lee Falks trikåklädda brottsbekämpare Fantomen bor i det fiktiva afrikanska landet Bengali, och är en av tidernas mest populära (inte minst i Sverige) superhjältar. I serien ses den vandrande vålnaden som odödlig av sin omvärld, vilket har sin förklaring i att jobbet gått i arv från far till son sedan 1500-talet.

8. The Flash

Denna supersnabbe hjälte, tillika Sheldons favoritseriefigur i ”The Big Bang Theory”, har som civil burit flera olika namn genom tiderna, men Wally West är den karaktär som brukar räknas som den moderna tidens The Flash. Figuren, som ursprungligen skapades i slutet av 50-talet av John Broome och Carmine Infantino, är ingift brorson till sin föregångare, Barry Allen och fick sin förmåga att springa blixtsnabbt sedan han kommit i kontakt med kemiskt avfall.

7. Hulken

Hulken såg dagens ljus i början på 60-talet och är skapad av Stan Lee och Jack Kirby på Marvel Comics. Efter att forskaren Bruce Banner träffas av gammastrålar förvandlas han det gröna monstret Hulken varje gång han blir arg. Hulken vill bara bli lämnad ifred men jagas konstant av militären och monster av alla de slag – som trots repeterade nederlag inte tycks lära sig att Hulken är den starkaste (och argaste) mannen på planeten…

6. Wonder Woman

Det enda icke manliga inslaget på listan är denna makalösa amazonkrigarkvinna som härstammar från Afrodites paradisö. Figuren skapades av makarna William och Elisabeth Marston på 40-talet och serien publicerades ursprungligen i tidningen All Star Comics. Wonder Woman följer med en strandad pilot tillbaka till civilisationen där hon som en medlem i American Justice League bekämpar bad guys av alla möjliga slag. Till sin hjälp har hon ett gyllene lasso som tvingar sitt offer att lyda och tala sanning. William Marston var i verkligheten en av upphovsmännen bakom lögndetektorn vilket han alltså även implementerade i serien.

5. Wolverine

Många förknippar kanske Wolverine med den australiensiska skådespelaren Hugh Jackman som gestaltat denna lurviga superhjälte i en rad filmer de senaste åren. Seriefiguren skapades på 70-talet av Len Wein, John Romita Sr och Herb Trimpe och är en del av superhjältekollektivet X-men. Den älskade karaktären är en mutant med djuriska superkrafter, och med grymma förmågor som bland annat otrolig läkekraft och utfällbara stålklor är han ingen lätt match för ärkefienden Magneto.

4. Iron Man

Iron Mans alter ego är Anthony Edward ”Tony” Stark, en rik amerikansk industrimagnat, playboy och genialisk vetenskapsman. Han lider av en kraftig bröstskada till följd av en kidnappning. När hans fångvaktare försökte tvinga honom att bygga ett massförstörelsevapen skapade han istället en högteknologisk dräkt för att rädda sitt liv och fly från sin fångenskap. Han använder sedan dräkten för att skydda världen som Iron Man.

3. Spindelmannen

Ingen kan väl motstå nördige Peter Parker, som efter ett misslyckat experiment blir biten av en radioaktiv spindel vilket leder till att han får sina superkrafter i form av övermänsklig vighet, reaktionsförmåga och styrka. När han inte svingar sig längs Manhattans skyskrapor i jakt på stadens superskurkar försörjer han sig som fotograf och uppvaktar vackra Mary Kate Watson i hemlighet. Spindelmannen är skapad av Stan Lee och Steve Ditko och publicerades för första gången i den amerikanska serietidningen Amazing Fantasy.

2. Stålmannen

Superhjältarnas superhjälte i mångas ögon är Stålmannen som färdats ända från planeten Krypton för att rädda världen. Journalisten Clark Kent lever ett dubbelliv då han sliter på tidningen The Daily Planet och trånar efter kollegan Lois Lane, samtidigt som han drar på sig superhjältedräkten i telefonkiosker över hela Metropolis.

1. Batman

Batman är den hårdaste superhjälten av alla. Punkt. Bruce Wayne är miljardären som, efter att ha sett sina föräldrar mördas som barn, ägnar sig åt att bekämpa brottsligheten i Gotham City. På familjegodset Wayne Mansion inreder Bruce sitt högkvarter där han förvandlar sig till Batman. Med sin trogne betjänt Alfred alltid vid sin sida bekämpar han värstingskurkar som Jokern, Pingvinen och Gåtan. Batman skapades av Bob Kane i slutet av 30-talet och har sedan dess gestaltas i både tv-serier och en rad olika filmversioner.

4.37/5 (89)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap