Listor.se

Sveriges största listsajt

10 bästa låtarna som inte vunnit Melodifestivalen

Melodifestivalen har i nästan 60 år försett det svenska folket med mer eller mindre gräslig musik – och en hel del odödliga klassiker. Men det är inte alltid bland vinnarna man hittar de bästa låtarna.

Vi har här listat tio av de bästa låtarna som inte vunnit Melodifestivalen. Vad tycker du?

10. Salem Al Fakir – Keep on Walking (2010)

Salem Al Fakir inleder ”Keep on Walking” med en refräng. Bara det. Aftonbladets Markus Larsson beskrev låten ”som att David Bowie har spelat in radiovänlig västkustrock med Karl Bertil Jonsson”, vilket är ganska mitt i prick. Den söta, lite märkliga låten hamnade till slut på andra plats i finalen 2010, bakom Anna Bergendahl med ”This is My Life”.

9. Cecilia Vennersten – Det vackraste (1995)

Nu satte du kanske kaffet i vrångstrupen. ”Va, näää…”Det vackraste” vann väl?” Nej, den gjorde ju inte det. En av Melodifestivalens största hits någonsin kom faktiskt bara tvåa när den var med i tävlingen 1994. Vann gjorde Jan Johansen med ”Se på mig”.

8. Ted Gärdestad – Oh, vilken härlig da’ (1973)

Ted Gärdestad kom på fjärde plats med den här superklassikern 1973. Vann gjorde duon Malta (Claes af Geijerstam och Göran Fristorp) med ”Sommaren som aldrig säger nej”.

7. Eric Saade – Sting (2015)

Okej, Eric Saade hade aldrig inte en suck när han för tredje gången ställde upp i Melodifestivalen 2015. Det året tillhörde Måns Zelmerlöw och en tecknad streckgubbe. Men ”Sting” är fortfarande det svängigaste bidrag han tävlat med i mellosammanhang, och femteplaceringen i finalen var direkt orättvis.

6. Nano – Hold On (2017)

Popgospeln ”Hold on” var 2017 års tveklöst starkaste låt i Melodifestivalen. Och det var snubblande nära att det blev Nano som fick representera Sverige i Eurovision Song Contest. Låten slutade dock på en försmädlig andraplats, endast 13 poäng bakom Robin Bengtssons ”I Can’t Go On”.

5. Magnus Uggla – Johnny the Rocker (1979)

Magnus Uggla har alltid varit en udda fågel i svenskt musikliv. Frågan är dock om kontrasten varit tydligare än när han ställde upp i Melodifestivalen 1979 med ”Johnny the Rocker”. Den svängiga punkdängan kom så klart tvärsist i finalen. När låten gavs ut på skiva ändrades titeln till ”Johnny the Rucker”, och längden från under tre till nästan fem minuter.

4. Lena Philipsson – Dansa i neon (1987)

Lena Philipsson har deltagit i Melodifestivalen fyra gånger. Hon vann med ”Det gör ont” 2004 och kom tvåa både 1986 och 1988. Sämsta placeringen fick hon dock 1987 med ”Dansa i neon”, vilket märkligt nog är den låt som folk kanske mest förknippar med den folkkära sångerskan.

3. Dotter – Bulletproof (2020)

Johanna ”Dotter” Jansson ägde melodifestivalen 2020 med ”Bulletproof”. Ändå kom hon bara tvåa, slagen med blott EN poäng av The Mamas ganska medelmåttiga ”Move”. Nu blev ju Eurovision Song Contest inställt det året på grund av coronapandemin, men vi är nästan övertygade om att vi hade fått se en ”Euphoria”-lik triumf om vi skickat Dotter istället.

2. Michelangelo – Björn Skifs (1975)

Björn Skifs kanske mest kända låt kom bara på femte plats i Melodifestivalen 1975. Konkurrensen var dock stenhård från blivande schlagerklassiker som ”Jennie, Jennie” (som vann), ”Bang en boomerang” och ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård”.

1. Ralf Gyllenhammar – Bed on Fire (2013)

Bästa låten som någonsin framförts i Melodifestivalen om ni frågar oss. ”Bed on Fire” förklaras bäst som Ralf Gyllenhammar bakom en brinnande flygel i en 3 minuter lång rockopera om det eviga ekorrhjul vi människor tvingas springa oss trötta i. Låten gick direkt till final 2013, men väl där blev det en skandalös sjätteplacering bakom bland andra Sean Banan (!). Och vann, ja det gjorde ju som ni vet vid det här laget Robin Stjernberg. Robin. Jävla. Stjernberg.

4.59/5 (90)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap