Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av tidernas bästa gitarrister

Få frågor har så många rätta – men olika svar. Vem är egentligen den bästa gitarrist världen skådat? Rolling Stone Magazine har i alla fall gjort ett försök och listat de 100 bästa gitarristerna genom tiderna.

Den gedigna listan är framtagen av en imponerande samling av världens mest framstående gitarrister, producenter och musikjournalister. Att konkurrensen varit stenhård är tydligt då många toppkandidater, däribland Slash (plats 65), Ritchie Blackmore (50), Mark Knopfler (44) och Tom Morello (40), får finna sig med placeringar relativt långt ner på listan. Vi har valt redovisa den absoluta gräddan.

Så här kommer de – 10 av världens bästa gitarrister genom alla tider. I alla fall enligt Rolling Stone Magazine.

10. Pete Townshend

Det är oftast spektakulära solon och andra avancerade övningar som imponerar på lyssnaren, något som säkert är en bidragande orsak till att så många inte inser vilken stor gitarrist Pete Townshend från The Who egentligen är. En visionär med en oerhörd aggressivitet och intensitet i sitt gitarrspel som återspeglar hans person. Townshend var bland annat först med att slå sönder gitarren på scen som en del av showen. Intensitet var ordet.

Viktiga låtar: ”My Generation”, ”I Can See for Miles”, ”Summertime Blues”

9. Duane Allman

Från i stort sett okänd till en av rockens mest hyllade gitarrhjältar på ungefär 2 år. Huvuddelen av Duane Allmans arv vilar förstås med The Allman Brothers Band, men han gjorde även avtryck i egenskap av studiomusiker tillsammans med artister som Aretha Franklin, Boz Skaggs och kanske framförallt på Derek and the Dominos hyllade skiva ”Layla and Other Assorted Love Songs” från 1970. Han skall i samband med inspelningen ha kommenterat Eric Claptons slide-spel med orden: ”He’s good, but he ain’t no Duane Allman”. Duane Allman omkom 1971 i en motorcykelolycka, blott 24 år gammal.

Viktiga låtar: ”Statesboro Blues”, ”Whipping Post”, ”Layla”

8. Eddie Van Halen

Riffmästaren Eddie Van Halen är en av de största, mest inflytelserika gitarristerna i rockhistorien och har sannerligen förtjänat sin plats på listan. Storhetstiden inleddes i slutet av 70-talet och höll en bra bit in på 80-talet både tillsammans med kollegorna i Van Halen och som soloartist. Han bidrog med ett för tiden helt nytt gitarrsound bland annat genom snabb så kallad ”tremolo picking”-teknik, och ett utnyttjade av svajarmen på gitarren till max. Eddie Van Halen lämnade jordelivet 2020 i sviterna av strupcancer.

Kul fakta: Visste du att det världsberömda gitarrsolot i Michael Jacksons monsterhit ”Beat It” är komponerat av Eddie Van Halen?

Viktiga låtar: ”Eruption”, ”Ain’t Talking ’Bout Love”, ”Hot for Teacher”

7. Chuck Berry

”Johnny B. Goode”, ”Roll Over Beethoven”, ”Rock ’N Roll Music” – listan på tidlösa hits som Chuck Berry bär ansvaret för kan göras lång. Klart som tusan att duck-walkens fader skall finnas med på topp 10! ”Chucken” slog igenom i mitten av 1950-talet under den första amerikanska rockvågen och hans betydelse för modern rockmusik skall inte underskattas. Han använde sig av dubbelgrepp (oftast på de två tunnaste strängarna) och föredrog att “hacka” länge på samma ton eller toner. Denna spelstil har kommit att bli ett slags ABC för rockgitarrister sedan dess. En kul parentes; i början av 1970-talet ingick Bruce Springsteen i Chuck Berrys kompband.

Viktiga låtar: ”Johnny B. Goode”, ”Maybellene”, ”Roll Over Beethoven”

6. B.B. King

Vad har Keith Richards, Eric Clapton, Bonnie Raitt och U2 gemensamt? De har alla tillbringat studiotid med världens sjätte bästa gitarrist – B.B. King. Han introducerade en för tiden mycket sofistikerad spelstil som kommit att påverka praktiskt taget alla efterföljare i genren – alltid med sitt legendariska specialbygge, Lucille – en Gibson ES-335 utan F-hål – vid sin sida. B.B. King avled den 14 maj 2015 vid en ålder av 89 år i sitt hem i Las Vegas.

Viktiga låtar: ”3 O’Clock Blues”, ”The Thrill Is Gone”, ”Sweet Little Angel”

5. Jeff Beck

Bland kollegorna anses han inte sällan vara bäst av alla, men på denna lista får Jeff Beck nöja sig med en hedrande femteplats. Geoffrey Arnold ”Jeff” Beck slog igenom som gitarrist i The Yardbirds i mitten av 60-talet, för att 1967 lämna bandet och ett år seanre bilda The Jeff Beck Group med bland andra Rod Stewart och Ronnie Wood. Rötterna i hans gitarrspel hittar man i sydstatsjazz, blues och 50-tals rock ’n roll, vilket han demonstrerar genom att ständigt röra sig fritt mellan olika genrer med oklanderligt resultat.

Viktiga låtar: ”Beck’s Bolero”, ”Freeway Jam”, ”A Day in the Life”, ”I Ain’t Superstitious”, ”Heart Full of Soul”

4. Keith Richards

Han har smällt Aftonbladets Markus Larsson på käften, spelat piratfarsa till Johnny Depp och ser idag ut ungefär som en statist i The Walking Dead – men det är knappast dessa bedrifter som gjort Rolling Stones ankare Keith Richards odödlig i rockkretsar. Chuck Berry ligger honom varmt om hjärtat och nämns ofta som en stor inspirationskälla som genomsyrat hela hans karriär. Hans förmåga att stämma om sin gitarr och på så sätt skapa unika, alternativa ackord är enligt många den bästa i branschen. Richards och bandkollegan Brian Jones utvecklade tillsammans en spelstil med två gitarrer som väver samman solo- och rytmgitarren, en stil som senare vidareutvecklades med Mick Taylor och slutligen fulländades tillsammans med Ronnie Wood.

Viktiga låtar: ”(I Can’t Get No) Satisfaction”, ”Gimme Shelter”

3. Jimmy Page

Med en originell och väl avvägd spelstil, influerad av blues, country och internationell folkmusik, har Jimmy Page för alltid skrivit in sig i historieböckerna som en av rockhistoriens allra största. Det han uträttade med The Yardbirds och framförallt Led Zeppelin har influerat i stort sett varenda rockgitarrist från sent 60-tal fram till idag. Kul fakta: när läsarna av tidningen Total Guitar 2002 skulle rösta fram tidernas bästa gitarrsolo segrade Page med solot till superklassikern ”Stairway to Heaven”.

Viktiga låtar: ”Dazed and Confused”, ”Kashmir”, ”Heartbreaker”

2. Eric Clapton

1991 drabbades Eric Clapton av en ofattbar tragedi då hans fyraårige son förolyckades efter att ha ramlat ur ett öppet fönster på 53:e våningen i en lägenhetsbyggnad på Manhattan. Sorgearbetet som följde resulterade i ”Tears in Heaven” och det är förmodligen denna händelse tillsammans med låten som de allra flesta tänker på när de hör namnet Eric Clapton. Han har kallats en av de viktigaste och mest inflytelserika gitarristerna genom tiderna och har lyckats med bedriften att bli invald i rockens Hall of Fame inte mindre än tre gånger – en gång som soloartist, samt som medlem i The Yardbirds och Cream. Listan på gitarrister som inspirerats av ”Slowhand” kan göras lång. Här kommer ett litet axplock så vi förstår ungefär vem vi har att göra med: Slash, Gary Moore, Duane Allman, Eddie Van Halen, Brian May, Tony Iommi, Mark Knopfler…

Kul fakta: Hiten ”Layla” är inspirerad av ett triangeldrama mellan Clapton, George Harrison och dennes dåvarande fru Pattie Boyd. Hur det gick? Pattie och George skilde sig 1977. Två år senare gifte hon sig med Clapton – ett äktenskap som höll till 1988 då paret gick skilda vägar.

Viktiga låtar: ”Bell Bottom Blues”, ”Crossroads”, ”White Room”

1. Jimi Hendrix

Vid närmare eftertanke finns det egentligen ingen konkurrens om förstaplatsen på den här listan. Det är inte utan anledning Jimi Hendrix är en av de mest hyllade och inflytelserika musikerna på hela 1900-talet. Sin egen inspiration hittade Hendrix i amerikansk rock n’ roll och elektrisk blues. Soundet kännetecknas av överbelastade förstärkare med hög volym och mycket gain, och han gjorde användandet av en wah-wah-pedal oumbärligt för alla rockgitarrister som skulle följa i hans fotspår. Tekniken kännetecknas av…äh, det är ingen idé att ens försöka beskriva den. Det Jimi Hendrix kunde göra med en gitarr var och förblir unikt och det enklaste sättet att försöka förstå är egentligen genom att slänga på ”Are You Experienced?” eller ”Elecric Ladyland” – och glöm inte att vrida upp volymen!

Jimi Hendrix dog den 18 september 1970, 27 år gammal, på ett lägenhetshotell i London efter att ha kvävts av sina egna spyor i sömnen. Han led i slutskedet av sitt liv av sömnproblem och tungt drogmissbruk och hade kvällen innan sin död druckit rödvin och tagit sömntabletter. Ett ovärdigt slut för en värdig vinnare av titeln som världens bästa gitarrist genom alla tider – Jimi Hendrix.

Viktiga låtar: ”Purple Haze”, ”Foxy Lady”, ”The Star-Spangled Banner”, ”Hey Joe”

4.15/5 (105)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap